JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffavtaler

Store lønnssprik, dårlig pensjon, ikke overtidsbetaling. Nå vil Carsten ha tariffavtaler i reklamebransjen

Fagbevegelsen vil inn og organisere de ansatte.
OFFENSIV: Carsten Østby Håkonsen håper de snart kommer i mål med den første tariffavtalen i reklamebransjen.

OFFENSIV: Carsten Østby Håkonsen håper de snart kommer i mål med den første tariffavtalen i reklamebransjen.

Håvard Sæbø

hanne@lomedia.no

Årslønna kan sprike mellom 250.000 og 800.000 kroner for ansatte med samme utdanning, men ulik erfaring i tilsvarende jobber. Ansatte med lik bakgrunn kan likevel ha 100.000 kroner i lønnsforskjell.

Det gis ikke betalt pappapermisjon, eller andre tariffestede goder som AFP. Slike saker forteller ansatte i den store reklame- og kommunikasjonsbransjen om i møte med fagbevegelsen.

De siste par-tre årene har Oslo grafiske fagforening (Ogf) i Fellesforbundet jobbet aktivt for å organisere ansatte i den brede bransjen som omfatter reklame- og kommunikasjons- og eventbyråer. Det er en utfordring at svært få av bedriftene selv er organisert i en arbeidsgiverforening.

Det opereres med veldig ulike stillingsbetegnelser fra bedrift til bedrift. Dessuten er bransjen preget av mange små bedrifter, i tillegg til omfattende bruk av løsmedarbeidere og frilansere. Felles er at de driver med en eller annen form for visuell kommunikasjon.

Mye lest og delt: Sjekk lista over de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

– Mange er redde for at ledelsen skal få vite

De ansatte i bransjen jobber gjerne i team på tvers av fagområder, slik at faglig bakgrunn og stillingsbetegnelser glir over i hverandre. Derfor er det en vertikal avtale som er aktuell når Ogf nå er i forhandlinger med et større byrå i Oslo for å få på plass en tariffavtale.

Tips: Sjekk tariffleksikonet for ord og uttrykk

Hittil har Ogf fått 100 medlemmer i denne bransjen i hovedstaden, men regner med at potensialet er minst ti ganger så stort.

Ogf-leder Kristin Mulleng Sezer og organisasjonsarbeider Carsten Østby Håkonsen arrangerte i høst en nettbasert workshop med ansatte i bransjen som å få innspill til utfordringer de møter på arbeidsplassene. Det var også deltakere fra andre storbyer i landet.

– Folk forteller og deler gjerne sine opplevelser av bransjen når de loves anonymitet. Mange er redde for at de vil bli stanset i karrieren sin om ledelsen får vite at de har kontakt med oss, sier Carsten Østby Håkonsen, som har jobbet full tid som organisasjonsarbeider i foreninga siden 2018. Han jobber mye med sosiale medier for å komme i kontakt med folk, og forteller at noen oppretter falske facebook-konto for å kontakte ham uten at sjefene deres får vite om det.

Oversikt: Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

– Arbeidsvilkårene som er problematiske

– Vi kan jo ikke hjelpe hver eneste en med enkeltsaker, men bidra til at de organiserer seg og blir flere på hver arbeidsplass, sier Håkonsen, som påpeker at mange av bedriftene bryter arbeidsmiljøloven. Folk har arbeidstid, men de får ikke overtidsbetalt, og må ofte levere på kort varsel både kveld og i helger, framholder han.

– Det er viktig å understreke at de vi kommer i kontakt med trives veldig godt med arbeidsoppgavene og kollegene sine, men det er arbeidsvilkårene som er problematiske. Vi heier på de seriøse bedriftene og jobber for at de ansatte skal ha større påvirkingskraft på sin egen arbeidsplass slik at bransjen vil være attraktiv også i fremtiden!

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Ogf håper de kan komme i havn med den første tariffavtalen i bransjen i løpet av våren. Ogf-lederen sier at de også håper på drahjelp av Oslo-modellen, som setter krav til at ansatte skal ha lønns- og arbeidsforhold i tråd med allmenngjort eller landsdekkende tariffavtale fra tilbydere innen offentlige innkjøp.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse