JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
RØDT-LISTET: Sveiser Mohamed Kallel står på lista til Rødt i Hordaland. Han jobber på Aker Solutions på Stord. I bakgrunnen på bildet vises Equinor-plattformen Njord, som er inne for en fem milliarders rehab.

RØDT-LISTET: Sveiser Mohamed Kallel står på lista til Rødt i Hordaland. Han jobber på Aker Solutions på Stord. I bakgrunnen på bildet vises Equinor-plattformen Njord, som er inne for en fem milliarders rehab.

Eivind Senneset

Sveiser Mohamed står på liste for Rødt: – Fellesskapet sitter i ryggmargen

Da Mohameds far var 13 år, måtte han forsørge hele familien. Det er fortsatt en inspirasjon for Rødt-kandidaten fra Stord.

eline@lomedia.no

STORD/OSLO: Jeg var ung og det Fremskrittspartiet vil kalle en lykkejeger, smiler Mohamed Kallel, når han skal fortelle hvordan han som ung mann fra Tunis endte opp som verftsarbeider på Stord i Sunnhordland.

– Jeg ville ha et bedre liv, og syntes det var lurt å søke lykken. Tilfeldigheter brakte meg til Stord og brakkelivet, men så traff jeg hun som ble kona mi og slo rot her.

Det store forbildet

Kallel jobber i dag som sveiser på Aker Solutions på Leirvik. Utdanningen hadde han med seg fra hjemlandet sør for Middelhavet, og også det politiske engasjementet.

– Jeg har alltid vært engasjert og brydd meg om fellesskapet. Faren min var en hardtarbeidende mann, som allerede fra han var 13 forsørget den store søskenflokken og moren med jobb som steinhogger. Så jeg lærte tidlig hvor lojaliteten min ligger, og hvor viktig det er å bry seg om andre. Fellesskapet sitter i ryggmargen, sier Kallel.

Laksebudeia Sigrid: – Folk flest er senterpartister. De vet bare ikke om det

Yrkesfag og industri

Før valget til høsten står han på fjerde plass på Rødt-lista i Hordaland. Men han har ingen personlige ambisjoner som politiker. Det er ikke en karriere, men et ansvar og en plikt å ta på seg verv, mener han. I Fellesforbundet-kretser er han mest kjent for sine år som klubbleder på Apply Leirvik. Fortsatt er han svært opptatt av industripolitikk og fagforeningsarbeid.

– Koronasituasjonen har avslørt at Norge er fullstendig avhengig av importert arbeidskraft. Jeg brenner for å bli kvitt bemanningsbyråene og få bygget opp en offentlig arbeidsformidling, sier Kallel.

Yrkesstolthet og høyere status til yrkesfagene ligger ham også på hjertet.

– Men ikke minst er jeg opptatt av at den grønne omstillingen ikke må gå ut over arbeidstakerne. Det må skje på en rettferdig måte, som ikke sender arbeiderne ut i arbeidsløshet.

Saken fortsetter under bildet.

Eivind Senneset

– EØS må bort

Kallel mener det er grunn til å stemme Rødt selv om det er et lite parti og det høyst sannsynlig ikke vil inngå i en rødgrønn regjering.

– Det viktigste nå er å skifte ut regjeringen Solberg. Det vil Rødt bidra til, og jo flere representanter vi får, jo mer arbeiderpolitikk blir det ført, sier han.

For egen del var det det internasjonale engasjementet som gjorde at han valgte nettopp det rødeste partiet.

– På den tiden da jeg ble aktiv, i 1999, var det mye fokus på den internasjonale kapitalismen, på WTO og pengefondet. RV som det het da, var det tydeligste alternativet.

Fortsatt er Kallel opptatt av Norges plass i verden. Som fagorganisert og tidligere tillitsvalgt mener han at EØS-avtalen har skaffet landets arbeidere store problemer.

– Vi er nødt til å slutte å overføre makt til Brussel. EØS-avtalen er en tvangstrøye som hindrer mange tiltak mot sosial dumping. I tillegg fører den til at mange av bærebjelkene for velferdssamfunnet vårt er på billigsalg. Derfor må vil bli kvitt EØS, sier den sindige sveiseren fra Stord.

Fem kjappe

Hva ser du helst på tv? Debatter og dokumentarer, og innimellom en god fotballkamp, men jeg ser lite tv.

Favoritt-mat? Couscous

Drømmereisemål? Øya Djerba i Tunisia

Har du en hobby? Den tiden jeg har til overs går jeg på tur med hunden eller spiller av og til et dataspill. Leser mye

Ditt forbilde? Uten tvil faren min. Han hogget stein og var bygningsarbeider fra han var 13. Farfar var blind, og faren min hadde forsørgeransvar for ni familiemedlemmer. I mine øyne var faren min en kjempe.

Kandidaten

Navn: Mohamed Kallel

Alder: 57

Bosted: Stord i Sunnhordland

Yrke: Sveiser

Arbeidsplass: Aker Solutions på Leirvik, Stord

Parti: Rødt

Plass på lista: Fjerde plass

Tidligere og nåværende verv i partiet: Leder i Rødt Stord

Stortingsvalget 2021

Mange medlemmer fra Fellesforbundet står på partienes stortingsvalglister i år. I en serie i Magasinet fram til valget, får du møte noen av dem.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss