JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sven Lund lytter ekstra godt til en annen delegat: Sin egen sønn

Når Mathias Lund (28) går på talerstolen på Fellesforbundets landsmøte, er det ett par øyne og ører i salen som følger ekstra nøye med. De tilhører faren hans, Sven Lund (58).
LUND-EFFEKTEN: Pappa Sven og sønn Mathias Lund deltar begge på landsmøte til Fellesforbundet.

LUND-EFFEKTEN: Pappa Sven og sønn Mathias Lund deltar begge på landsmøte til Fellesforbundet.

Jonas Fagereng Jacobsen

roy@lomedia.no

De to er ett av noen få tilfeller av foreldre og barn som deltar som delegater på Fellesforbundets landsmøte. Verken Sven eller Mathias har deltatt på landsmøtet til Fellesforbundet tidligere, men Sven har lang fartstid i Transportarbeiderforbundet, og deltok på mange landsmøter i det forbundet, fram til NTF ble en del av Fellesforbundet.

Arvet t-skjorter

At pappa var tillitsvalgt i det som en gang het Linjegods – og senere ble Schenker – var helt umulig ikke å legge merke til for Mathias da han vokste opp.

– Jeg har jo opplevd å komme hjem og se at pappa har stått streikevakt, og jeg arva jo stadig vekk fagforeningst-skjorter av pappa, smiler Mathias.

«Guttungen» har imidlertid ikke gått i pappas fotspor yrkesmessig. Mens Sven sin yrkeskarriere har vært på et lager, er Mathias er kokk og resepsjonist på Lillehammer.

Han organiserte seg først i 2019, men aktiv i fagforeningen ble han ikke før i år. Dermed var det ikke manglende fagorganisering som utgjorde ungdomsopprøret til Mathias mot egne foreldrene.

– Nei, men jeg hadde nok ikke noe fokus på organisering da jeg var ungdom. Likevel skjønte jeg viktigheten av å være organisert, forteller han.

Blir det kompromiss med LO om AFP? Dette er uenighetene

Stolt pappa

I mai ble han valgt til ungdomsleder i avdeling 670 på Lillehammer, og da delegatene skulle velges til årets landsmøte i Fellesforbundet, sto navnet hans på lista.

– Da sendte jeg melding til pappa om at «vi sees på landsmøtet», sier Mathias.

Det fikk pappahjertet nesten til å briste av stolthet.

– Jeg er meget stolt over at han tar sånne valg på egen hånd. Det har ikke jeg hatt noe med. Om det er et resultat av en vellykka barneoppdragelse, vet jeg ikke, og det skrytet skal jeg ikke ha. Men jeg kan kanskje klappe meg litt på skuldra. Jeg må jo ha gjort noe riktig, smiler Sven Lund.

Han har imidlertid ikke lykkes helt, dersom målet har vært å få sønnen til å være enig med ham i hva som er den viktigste saken på årets landsmøte. Sven vil nemlig ha på plass en ny bransjerådsmodell, lik den man hadde i gamle Transportarbeiderforbundet. Der var det bransjekonferansene selv som utpekte bransjerådet som også fungerte som forhandlingsutvalg. I Fellesforbundet er det to forskjellige utvalg, som utpekes av henholdsvis representantskap og forbundsstyre.

– Helt suverent

Kokken og resepsjonisten Mathias mener derimot at det ikke er interne strukturer i Fellesforbundet som er det mest presserende.

– Da jeg var med på LOs sommerpatrulje i sommer, oppdaget vi utrolig mange brudd på regelverk og lover i de bedriftene vi besøkte. Det må vi få gjort noe med, fastslår Mathias.

Og 28-åringen har allerede vært på talerstolen på landsmøtet, og har planer om flere turer for å argumentere for det han tror på.

Det kan gjøre i trygg forvissning om at nede i salen sitter hans aller største tilhenger og heier på ham.

– Det å se han på talerstolen er helt suverent, sier Sven Lund.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse