JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Aker BP dropper vaksinekrav på sokkelen: – Det har vært en vanskelig sak

Det ble mye motbør da oljeselskapet ønsket et krav om å være beskyttet mot korona for offshorearbeiderne. Nå har de snudd.
SNUOPERASJON: Det blir likevel ingen vaksinekrav for ansatte som jobber på Aker BPs rigger på sokkelen.

SNUOPERASJON: Det blir likevel ingen vaksinekrav for ansatte som jobber på Aker BPs rigger på sokkelen.

Aker BP (pressefoto)

petter@lomedia.no

Oljeselskapet Aker BP startet året med å varsle krav om at alle sokkelarbeidere på deres installasjoner måtte være beskyttet mot koronaviruset.

– I praksis betyr det at man enten har tatt vaksinen eller har testet positivt i løpet av de siste tolv månedene, forklarte pressetalsperson Ole-Johan Faret i Aker BP til Aftenbladet/E24.

Men etter trykk fra blant annet den lokale Industri Energi-klubben, har de gått bort fra kravet.

Har vært en vanskelig sak

Beskyttelseskravet skulle være gjeldende fra 1. februar, og det har derfor vært noen hektiske uker med mange møter for klubblederen:

– Dette har vært en vanskelig sak, men jeg er fornøyd med at bedriften har valgt å snu, sier klubbleder Ingard Haugeberg i Aker BP på forbundets nettsider.

Saken fortsetter etter bildet.

LETTA: Klubbleder Ingard Haugeberg i Aker BP er fornøyd med at bedriften har snudd om vaksinekravet, etter mange uker med møter og press fra fagforeninga.

LETTA: Klubbleder Ingard Haugeberg i Aker BP er fornøyd med at bedriften har snudd om vaksinekravet, etter mange uker med møter og press fra fagforeninga.

Arkivfoto: Jan-Erik Østlie

Pressetalsperson Faret forklarer at de fredag i forrige uke besluttet å gå vekk fra krav om beskyttelse for å reise offshore:

– Bakgrunnen er Statsforvalteren i Rogaland sin vurdering om at det ikke er tilstrekkelig medisinskfaglig grunnlag for å innføre kravet om beskyttelse for covid-sykdom før utreise offshore, skriver han i en epost.

Han legger også vekt at Petroleumstilsynet ikke har lagt til noen egne beredskapsmessige vurderinger til Statsforvalterens begrunnelse.

Aktuelt: Oljearbeider Cris Guest mener oljeselskapene må teste alle ansatte på sokkelen

Ikke medisinsk grunnlag

Statsforvalteren i Rogaland har ansvaret for tilsyn knytta til helse og hygiene i petroleumsvirksomheten på sokkelen.

Etter oppdrag fra Petroleumstilsynet konkluderte de med at det ikke er et medisinsk grunnlag for å nekte uvaksinerte å reise ut på sokkelen.

I tillegg har fagansvarlig advokat Karianne Rettedal i Industri Energi uttalt at man ikke kan pålegge vaksineplikt eller hente inn informasjon om vaksinasjon fra de ansatte uten et saklig grunnlag:

– Så lenge det ikke er plikt å vaksinere seg, er det vanskelig å se at det er rettslig grunnlag for å håndtere uvaksinerte på annen måte enn vaksinerte i arbeidslivet.

Ifølge Aker BPs pressetalsmann var målet med kravet at man skulle beskytte offshoreansatte mot alvorlig covid-sykdom, samt robustgjøre vår helseberedskap.

– Vi tar imidlertid konklusjonene til Statsforvalteren i Rogaland og Petroleumstilsynet til etterretning og har besluttet å avvikle tiltaket, sier Faret, og forteller at berørte leverandørbedrifter ble informert fredag.

Klubbleder Haugeberg er fornøyd med snuoperasjonen fra bedriften:

– Vi i klubben og forbundet har jobbet kolossalt mye med denne saken. Det har vært en vanskelig sak, men det er helt nødvendig å følge lovverket og ta hensyn til enkeltindividets rettigheter, sier Haugeberg.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse