JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona på sokkelen:

Oljeselskap nekter uvaksinerte å dra på jobb. Cris mener han har en bedre løsning

Engelske Cris Guest mener oljeselskapene bør ta seg råd til å teste ansatte på sokkelen, og ikke bare de som får symptomer.
PÅ FLYPLASSEN: Engelske Cris Guest er oljearbeider på norsk sokkel. Her er han avbildet før jul da han skulle teste seg da han ankom Oslo lufthavn og skulle videre ut på jobb.

PÅ FLYPLASSEN: Engelske Cris Guest er oljearbeider på norsk sokkel. Her er han avbildet før jul da han skulle teste seg da han ankom Oslo lufthavn og skulle videre ut på jobb.

Jan-Erik Østlie

tonje@lomedia.no

– Det er billig, raskt og enkelt å teste alle. Nå ber selskapene ansatte om å vaske hender og så later de som om viruset ikke er der, sier oljearbeider Cris Guest.

58-åringen bor i England og jobber for oljeserviceselskapet Halliburton på norsk sokkel.

Ønsker likt regelverk

Etter to år med pandemi er Guest kritisk til at kun personer med symptomer testes ute på arbeidsplassen hans på sokkelen. Hvis han våkner med symptomer som kan være korona, er instruksen å bli på lugaren og ringe medic, som er ansvarlig for smittevern.

Oljearbeideren har forståelse for at pandemien kom overraskende på, men etter to år synes han også at man burde ha fått på plass et likt regelverk for alle som jobber på norsk sokkel.

– I perioder har jeg testet meg fire ganger før jeg har kommet offshore, bare for å treffe kollegaer som bor i Norge og ikke har testet seg de siste tre månedene, sier han.

Guest jobber for oljeservice-bedriften Halliburton og har under pandemien hatt oppdrag for flere ulike selskap. Han understreker at han ikke er spesielt kritisk til egen arbeidsgiver, men at han savner felles retningslinjer og regler.

– De ulike selskapene har sin egen praksis og arbeidstakere som pendler fra utlandet, blir fortsatt forskjellsbehandlet, sier han.

Bare i 2020 satt han 82 dager i hotellkarantene i Norge i det som var fritiden hans. Karantenen måtte han gjennomføre før han fikk reise på jobb offshore. Når han kom hjem til England var det også hjemmekarantene.

Aktuelt: Arbeidsgivere får ikke sjekke om ansatte er testet

Ønsker FHIs regler

Knut Nesland er hovedtillitsvalgt i Halliburton og har jobbet mye med koronarelaterte spørsmål.

– Nå eksploderer smitten offshore som ellers i samfunnet. Jeg sitter med følelsen at samfunnet løsner opp, men at olja strammer inn. Jeg føler at man burde forholdt seg til FHIs regler, men det er alltid noen som vil gå litt lengre, sier han.

Folkehelseinstituttet (FHI) har jevnlig oppdatert sine karanteneregler og restriksjoner gjennom pandemien, men flere oljeselskaper har hatt en strengere linje i perioder.

– Jeg tror innføring av en hurtigtest av ansatte har en bedre virkning enn å kartlegge hvem som er uvaksinerte, sier han.

Nesland viser til at flere oljeselskaper har vurdert å innføre regler som nekter uvaksinerte å reise offshore. Blant dem er operatørselskapet Aker BP og riggselskapet Transocean, hvor sistnevnte har snudd i saken.

– Jeg har fått henvendelser fra uvaksinerte, så jeg vet at vi har ansatte som av en eller annen grunn ikke har tatt vaksine, sier han.

Per nå har ikke Aker BP landet en beslutning, men Statsforvalteren i Rogaland har konkludert med at det ikke er et medisinsk grunnlag for å nekte uvaksinerte å reise ut på sokkelen.

Uvaksinerte kan miste jobben: Riggselskap vil kvitte seg med uvaksinerte ansatte: – Nå er stemningen daff, sier tillitsvalgt

Dialog mellom partene

Per epost skriver forbundet Industri Energi i en kort kommentar at «alle smitteverntiltak i selskapene må skje i en ordentlig prosess sammen med tillitsvalgte/vernetjeneste lokalt. Ut over det viser vi til den informasjonen som er lagt ut på forbundets nettsider».

Advokat Karianne Rettedal i Industri Energi mener man ikke kan pålegge vaksineplikt eller hente inn informasjon om vaksinasjon fra de ansatte uten et saklig grunnlag.

– Så lenge det ikke er plikt å vaksinere seg, er det vanskelig å se at det er rettslig grunnlag for å håndtere uvaksinerte på annen måte enn vaksinerte i arbeidslivet, sier hun på forbundets nettsider.

Magasinet har ikke lyktes i å få en kommentar fra Halliburton eller Aker BP.

– Vi forholder oss til de gjeldende reglene og anbefalingene fra myndighetene for å ivareta sikkerhet og smittevern samtidig som vi gjør tiltaksbyrden på våre medarbeidere minst mulig, skriver arbeidstakerorganisasjonen Norsk olje og gass i en epost.

Oljearbeidere vant i Høyesterett: Nå skal tingretten vurdere oppsigelsene deres

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse