JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uvaksinerte kan miste jobben:

Riggselskap vil kvitte seg med uvaksinerte ansatte: – Nå er stemningen daff, sier tillitsvalgt

Ledelsen i Transocean Norge sendte ut en melding til sine ansatte om at uvaksinerte vil miste jobben, skriver Aftenbladet/E24. Tillitsvalgte reagerer sterkt og vil ta saken opp med Rederiforbundet.
Tillitsvalgt Alexander Eliassen (innfelt) reagerer sterkt på eposten fra ledelsen i Transocean Norge. Boreriggen heter «Transocean Norge» og er her under slep med et fartøy fra Alp Maritime for noen år siden. FOTO: ALP MARITIME

Tillitsvalgt Alexander Eliassen (innfelt) reagerer sterkt på eposten fra ledelsen i Transocean Norge. Boreriggen heter «Transocean Norge» og er her under slep med et fartøy fra Alp Maritime for noen år siden. FOTO: ALP MARITIME

ALP Maritime/Privat

tonje@lomedia.no

– Stemningen er daff på riggene nå. Vi har fått hundrevis av meldinger i ulike fora fra ansatte. Vi i klubben har full forståelse for at ledelsen er bekymret for smitte, men de må forholde seg til regelverket, sier nestleder Alexander Eliassen i Industri Energi-klubben til Transocean Norge.

Klubben har rundt 500 medlemmer. I tillegg kommer uorganiserte ansatte og ansatte i andre klubber.

– Vi fikk en epost klokken ti tirsdags morgen om at «følgende info er planlagt sendt ut». Vi tenkte vårt og ga tilbakemelding på at dette kan ikke sendes ut, forteller Eliassen.

Han forteller at informasjonen likevel ble sendt ut samme dag klokken 15.

– Vi har ansatte som ikke vil ta vaksine eller ikke kan ta vaksine av ulike grunner. Bildet er ikke svart-hvitt. Vi har snakket med jurister og bedt forbundet sentralt om å legge press på Norges Rederiforbund, understreker den tillitsvalgte.

Ifølge Steinar Nesse i Safe-klubben i Transocean ble e-posten sendt ut til mellom 1500 og 1600 ansatte. Han sier til Aftenbladet/E24 at det er klart at ansatte reagerer sterkt på at de mister jobben om de ikke vaksinerer seg.

Magasinet Industri Energi forsøkt å få en kommentar fra direktør Rune Kvål i Transocean Norge uten å lykkes. Aftenbladet/E24 skriver at han ikke ønsker å kommentere saken overfor dem.

Fikk jobben tilbake: Bedriften anklaget oljearbeideren for å gjøre en for dårlig jobb og sendte oppsigelse

Ansatte fikk epost

Ledelsen i Transocean skriver i e-posten at de innfører strenge tiltak for å hindre smittespredning på riggene, og at de vil kreve vaksinering for å komme på riggen.

– De som har valgt å ikke gjøre dette, vil nok måtte finne seg annet arbeid. Effekten av smitte om bord er så dramatisk at vi som selskap ikke kan fortsette slik. Det første som kommer, er at de som er uvaksinert og smittet må bære den økonomiske konsekvensen selv, skriver Transocean, ifølge Aftenbladet/E24.

Forbundsleder Frode Alfheim bekrefter at Industri Energi tar opp situasjonen med Rederiforbundet, hvor Transocean er en av medlemsbedriftene.

– Dette er totalt uakseptabelt og dette skal vi sette foten ned for, sier Alfheim i en kommentar på forbundets nettsider.

Direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund sier følgende i en epost til Magasinet Industri Energi;

– Vi har ikke grunnlag for å kommentere den interne prosessen i Transocean. Generelt sett oppfordrer vi, i likhet med myndighetene, alle til å vaksinere seg. Dette er det viktigste bidraget vi alle kan gi for å stanse pandemien og sikre at hjulene i samfunnet kan holdes i gang i en svært krevende tid. 

Koronakrisa: Jan Markus er permittert for tredje gong: – Gjestar kjem bort og kondolerer

– Holder ikke mål juridisk

Hovedtrekkene fra vurderingen til den juridiske avdelingen i Industri Energi er at bedrifter ikke har anledning til å be om helseopplysninger, og at de heller ikke kan utestenge uvaksinerte arbeidstakere.

Den økonomiske risikoen skal heller ikke bæres av den enkelte arbeider ved sykdom. Så lenge slike tiltak ikke er festet i noen forskrift eller forankret i lovverket, kan arbeidsgivere ikke kreve vaksineplikt for sine ansatte, skriver forbundet på nettsiden sin.

Leder Atle Sønsteli Johansen i LOs juridiske avdeling sier til Magasinet Industri Energi at de ikke vil kommentere denne saken per nå. Industri Energi har varslet at de vil søke juridisk bistand, og Sønsteli Johansen sier at de vil vurdere saken når den kommer til deres bord.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse