JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tingretten ga oljearbeider jobben tilbake:

Bedriften anklaget oljearbeideren for å gjøre en for dårlig jobb og sendte oppsigelse

Riggselskapet sa opp vedlikeholdslederen Roy Magnar Engervik fordi de mente han ikke gjorde en god nok jobb. Men bedriften kan ikke dokumentere mangler, ifølge Tingretten.
RIGG: Roy Magnar Engervik ble ifølge Sør-Rogaland Tingrett urettmessig sagt opp fra jobben som vedlikeholdsleder på riggen Rowan Stavanger. Her fra da den lå på YME-feltet for flere år siden. Dette feltet ser helt annerledes ut i dag.

RIGG: Roy Magnar Engervik ble ifølge Sør-Rogaland Tingrett urettmessig sagt opp fra jobben som vedlikeholdsleder på riggen Rowan Stavanger. Her fra da den lå på YME-feltet for flere år siden. Dette feltet ser helt annerledes ut i dag.

Arkivbilde: Repsol

petter@lomedia.no

I 2011 startet Roy Magnar Engervik i riggselskapet Rowan Norway Ltd. Fra 2014 har han vært vedlikeholdsleder på riggen «Rowan Stavanger». Etter 6 år i lederstillingen ble han sagt opp.

Det fant ikke Engervik seg i og tok arbeidsgiveren sin til retten.

22. november ga en enstemmig Sør-Rogaland Tingrett ham rett og jobben tilbake.

– All ære til Industri Energi som har støttet en liten sjel mot et stort selskap i denne saken, sier han, som ikke ønsker å bli avbildet i forbindelse med saken.

Erstatning: Oljearbeider får 3,2 millioner etter konflikt med arbeidsgiver

Manglet dokumentasjon

Selskapet begrunna oppsigelsen med mangler ved arbeidsutførelsen, der det er spesielt én hendelse som fremheves. En utskiftning av en «washpipe» – en rørkobling på slamlinjen – som etter en kort stund krasjet.

Selskapet gjorde granskning av krasjen – en granskningsrapport som ble brukt i oppsigelsen av Engervik. Retten skriver dette om rapporten:

«Basert på bevisførselen i retten om selve «krasjen» med washpipen, mener retten at konklusjonen fra granskningsrapporten fremstår som lite tillitvekkende. Granskningsrapporten lider av enhver form for gjennomsiktighet».

Ledige og permitterte: Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Det er selskapet som har bevisbyrden for oppsigelsen, men dommen fra tingretten er tydelig på at arbeidsgiver ikke kunne dokumentere at det var alvorlige mangler ved Engerviks’ arbeidsutførelse.

– Retten finner enstemmig at oppsigelsen bygger på manglende grundighet, og at den bygger på forhastede løsninger. Den er et godt eksempel på hvordan arbeidsgiver ikke skal gå fram i en oppsigelsessak, sier Industri Energi-advokat Eyvind Mossige, som representerte Engervik i tingretten.

Advokat Kari Eline​ Bjørndal Kloster for Rowan Norway Ltd, skriver i en epost at selskapet tar dommen til etterretning:

– Vi er i ferd med å gjennomgå dommen og har fortsatt ikke tatt en beslutning på hvorvidt den vil bli anket. 

Det er ankefrist 22. desember, og dommen er derfor ikke rettskraftig ennå. Men erstatningsbeløp og saksomkostninger er allerede betalt av Rowan Norway.

Det grønne skiftet: Nils Ottar var oljearbeider i 25 år. Nå er olja byttet ut med klimajobb

– Trist å måtte gå til rettssak

Ifølge Engervik er han ikke den første som har blitt behandlet slik, men at de færreste har tatt kampen. Han forteller videre at tidligere arbeidskolleger som har blitt fjernet, har ringt for å takke ham for at han tok saken til retten.

– Jeg er bare én i rekken. Men det er trist og måtte gå til rettssak mot sin egen arbeidsgiver. Det er ikke noe hyggelig i det hele tatt, sier han.

Engervik har fortsatt i jobben i selskapet mens saken har pågått, den siste tiden på land. Han har i så måte ikke hatt økonomiske tap. Men han fikk tilkjent erstatning for «tort og svie» med 75 000 kroner, samt tilkjent saksomkostninger.

Uten forbundet hadde det kostet ham rundt en halv million kroner for advokathjelp. En sum han selv måtte ha lagt ut for før han eventuelt hadde fått det tilkjent i retten.

– Hadde jeg ikke hatt forbundet, hadde jeg aldri tatt det til retten, og jeg hadde vært uten jobb i dag, sier han.

Lønn: Dette er lønna til en oljearbeider

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse