JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Ledige og permitterte:

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Nå blir det ferielykke for Gry Espeland (48) og 40 fagorganiserte i bedriften.30.11.2021
07:00
30.11.2021 08:47

aslak@lomedia.no

Regjeringen og SV ble mandag enige om feriepenger til dem som har vært permitterte og ledige under koronaen.

– Jeg er overlykkelig. Ikke minst på alle medlemmenes vegne. Belastningen blir utvilsomt mindre i månedene fram mot neste sommer nå. Det gjør noe med motivasjonen å ha en sommer å glede seg til og vite at vi får feriepenger, sier Gry Espeland til FriFagbevegelse.

Hun er organisert i Industri Energi og klubbleder ved Figgjo fabrikkutsalg i Sandnes kommune.

Bakgrunn: Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Gikk helt til bunns

Permitterte og ledige under koronapandemien har måttet betale en høy pris for noe de ikke har hatt skyld i selv. Det vet Gry Espeland alt om. Etter å ha jobbet for porselensprodusenten utenfor Stavanger i nesten 25 år, ble det plutselig stille i fabrikkbygningene over natta

Korona-stengte restauranter og hoteller kjøper ikke porselen. For Figgjo sa det bom stopp ganske raskt etter at koronaen og restriksjonene kom.

– Det var ikke lett. For første gang i livet kjente jeg på det å få et panikkanfall. Det føltes som om alt gikk til bunns i tilværelsen. Jeg så ikke noe lys i tunnelen, forklarer Espeland.  

Da koronaen kom til Norge i mars i fjor, og regjeringen bestemte seg for å stenge store deler av Norge, ble nemlig porselensprodusenten hardt rammet.

22 medlemmer av Industri Energi ved bedriften, fra de som jobbet på gulvet til de som var ansatt i administrasjonen, ble først permittert og etter hvert sagt opp.

80 prosent permittert i ett år

Bortsett fra de som valgte å finne seg en annen jobb i løpet av lediggangen, er nå samtlige medlemmer tilbake i sin vante arbeidshverdag. Selv jobbet Espeland én dag i uka i snaut ett år som 80 prosent permittert.

– Vi jobber i en lavlønnsbedrift og har ikke så mye fra før av, sier klubblederen.

– Jeg vet om flere ansatte som enten måtte selge bilen, påta seg strøjobber eller bruke av oppsparte midler for å klare seg. For noen drøyde det også helt til juni før de første dagpengene kom, føyer hun til.

Da sier det seg selv at et feriepengetillegg på dagpengene neste sommer er sårt tiltrengt. Derfor tok også klubblederen det for gitt at Ap og Sp holdt ord.

Begge de to regjeringspartiene, i tillegg til SV, lovet i valgkampen å gjeninnføre feriepenger for folk som har gått på dagpenger.

Løftebrudd i budsjettet

Ap hadde det til og med på sin plan over hva som skulle gjennomføres i løpet av de 100 første dagene med en ny regjering. Men ordningen manglet da finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la fram regjeringens budsjettforslag.

Løftet til arbeidsledige og permitterte manglet i det justerte budsjettet. Da var skuffelsen stor. Det berørte de ansatte ved Figgjo og 290.000 andre ledige og permitterte.

– De som befinner seg nederst ved bordet, tjener ikke bare minst, men de må også betale den høyeste prisen hvis det skjer noe, sier Espeland.

– Derfor levde vi også i håpet om å få med dette feriepengetillegget på dagpenger i neste års statsbudsjett, sier Espeland.

I stedet for å gå vekk fra ordningen som et enstemmig storting stilte seg bak i april i år, får nå arbeidsløse og permitterte feriepenger på dagpengene de mottok i 2021. For Gry Espeland og de fagorganiserte ved Figgjo AS ble beskjeden mottatt med stor lettelse.

Må ta fire ukers ferie

Årsaken er selvsagt at de ikke blir berørt av Solberg-regjeringens forslag om å redusere satsen, sette maksbeløpet til 12.000 kroner og gjøre noe med opptjeningsperioden. Den forrige regjeringen fulgte bare delvis opp stortingsvedtaket fra april i sitt budsjett.

– Det skulle bare mangle at ikke regjeringen og SV fikk med denne ordningen i budsjettet. Ap har sagt at det blir vanlige folks tur etter valget. Det gjelder i høyeste grad oss som jobber ved Figgjo, sier Espeland, som snart har 25 års erfaring i hjørnesteinsbedriften i Sandnes. Hun har vært klubbleder siden 2012.

48-åringen, som driver med forarbeid til trykkeriet, fryktet en stund et budsjett uten feriepenger på dagpenger. Det hadde, ifølge klubblederen, vært helt krise. Årsak: De ansatte er pålagt av bedriften å ta fire ukers ferie i fellesferien.

– Feriepengetillegget er gull verdt. Det gjelder ikke minst for de ansatte med små barn. Uten denne ordningen hadde de blitt tvunget til å være hjemme mens andre har ferie. Det har vært vondt å tenke på. Derfor er jeg sjeleglad på deres vegne nå, sier hun.

Et tøft år

Ifølge Espeland har koronaen vært ekstra tøff for de som verken har noe utdanning eller fagbrev å vise til.

– Mange i min generasjon gikk rett fra ungdomsskolen og over i jobb. Det var mer vanlig på den tida, sier Gry.

– For de som helt uforskyldt mistet jobben under koronaen og ikke hadde noen papirer å vise til, har det vært et tøft år. Jeg var en av dem, sier Espeland.

Selv har hun to voksne barn og en ektemann i jobb. Derfor har hun ikke vært en like prekær situasjon som flere av vennene på jobb.

– Jeg unner kollegene mine å ta seg en pust i bakken neste sommer. Etter å ha gått ledig i over ett år, kan de nå senke skuldrene og ta med seg barna på noe fint, sier Gry Espeland.

Les også: LO økte presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp for disse menneskene

Slik ble Figgjo rammet

I mars i fjor måtte bedriften permittere 90 prosent av arbeidsstokken, deretter har det gått litt i bølgedaler.

Figgjo hadde omtrent 78 årsverk før koronaen. I mars i år ble 22 sagt opp. I tillegg har de hatt 8 naturlige avganger i perioden 2019 og fram til slutten av april.

Omsetningen i 2019 var på 83 millioner kroner, mot 50 millioner kroner i 2020.

50 prosent av salget går til utlandet og 50 prosent går til det norske markedet. Det meste går til hoteller og restauranter.

Porselensprodusenten ligger på Figgjo i Sandnes og er eid av Rugland-familien.

Det tradisjonsrike selskapet ble stiftet i 1941.

Kilde: Figgjo

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.11.2021
07:00
30.11.2021 08:47Mest lest

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å klare å overbevise Nav

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran har fått nok: I dag reiser de til Stortinget for å markere for kulturlivet

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Statens Vegvesen, Region Vest (illustrasjonsfoto)

Utenlandske sjåfører har lenge jobbet ulovlig på norske veier. Nå krever partene at regjeringen blir tøffere


Flere saker