JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Ledige og permitterte:

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Nå blir det ferielykke for Gry Espeland (48) og 40 fagorganiserte i bedriften.30.11.2021
07:00
30.11.2021 08:47

aslak@lomedia.no

Regjeringen og SV ble mandag enige om feriepenger til dem som har vært permitterte og ledige under koronaen.

– Jeg er overlykkelig. Ikke minst på alle medlemmenes vegne. Belastningen blir utvilsomt mindre i månedene fram mot neste sommer nå. Det gjør noe med motivasjonen å ha en sommer å glede seg til og vite at vi får feriepenger, sier Gry Espeland til FriFagbevegelse.

Hun er organisert i Industri Energi og klubbleder ved Figgjo fabrikkutsalg i Sandnes kommune.

Bakgrunn: Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Gikk helt til bunns

Permitterte og ledige under koronapandemien har måttet betale en høy pris for noe de ikke har hatt skyld i selv. Det vet Gry Espeland alt om. Etter å ha jobbet for porselensprodusenten utenfor Stavanger i nesten 25 år, ble det plutselig stille i fabrikkbygningene over natta

Korona-stengte restauranter og hoteller kjøper ikke porselen. For Figgjo sa det bom stopp ganske raskt etter at koronaen og restriksjonene kom.

– Det var ikke lett. For første gang i livet kjente jeg på det å få et panikkanfall. Det føltes som om alt gikk til bunns i tilværelsen. Jeg så ikke noe lys i tunnelen, forklarer Espeland.  

Da koronaen kom til Norge i mars i fjor, og regjeringen bestemte seg for å stenge store deler av Norge, ble nemlig porselensprodusenten hardt rammet.

22 medlemmer av Industri Energi ved bedriften, fra de som jobbet på gulvet til de som var ansatt i administrasjonen, ble først permittert og etter hvert sagt opp.

80 prosent permittert i ett år

Bortsett fra de som valgte å finne seg en annen jobb i løpet av lediggangen, er nå samtlige medlemmer tilbake i sin vante arbeidshverdag. Selv jobbet Espeland én dag i uka i snaut ett år som 80 prosent permittert.

– Vi jobber i en lavlønnsbedrift og har ikke så mye fra før av, sier klubblederen.

– Jeg vet om flere ansatte som enten måtte selge bilen, påta seg strøjobber eller bruke av oppsparte midler for å klare seg. For noen drøyde det også helt til juni før de første dagpengene kom, føyer hun til.

Da sier det seg selv at et feriepengetillegg på dagpengene neste sommer er sårt tiltrengt. Derfor tok også klubblederen det for gitt at Ap og Sp holdt ord.

Begge de to regjeringspartiene, i tillegg til SV, lovet i valgkampen å gjeninnføre feriepenger for folk som har gått på dagpenger.

Løftebrudd i budsjettet

Ap hadde det til og med på sin plan over hva som skulle gjennomføres i løpet av de 100 første dagene med en ny regjering. Men ordningen manglet da finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la fram regjeringens budsjettforslag.

Løftet til arbeidsledige og permitterte manglet i det justerte budsjettet. Da var skuffelsen stor. Det berørte de ansatte ved Figgjo og 290.000 andre ledige og permitterte.

– De som befinner seg nederst ved bordet, tjener ikke bare minst, men de må også betale den høyeste prisen hvis det skjer noe, sier Espeland.

– Derfor levde vi også i håpet om å få med dette feriepengetillegget på dagpenger i neste års statsbudsjett, sier Espeland.

I stedet for å gå vekk fra ordningen som et enstemmig storting stilte seg bak i april i år, får nå arbeidsløse og permitterte feriepenger på dagpengene de mottok i 2021. For Gry Espeland og de fagorganiserte ved Figgjo AS ble beskjeden mottatt med stor lettelse.

Må ta fire ukers ferie

Årsaken er selvsagt at de ikke blir berørt av Solberg-regjeringens forslag om å redusere satsen, sette maksbeløpet til 12.000 kroner og gjøre noe med opptjeningsperioden. Den forrige regjeringen fulgte bare delvis opp stortingsvedtaket fra april i sitt budsjett.

– Det skulle bare mangle at ikke regjeringen og SV fikk med denne ordningen i budsjettet. Ap har sagt at det blir vanlige folks tur etter valget. Det gjelder i høyeste grad oss som jobber ved Figgjo, sier Espeland, som snart har 25 års erfaring i hjørnesteinsbedriften i Sandnes. Hun har vært klubbleder siden 2012.

48-åringen, som driver med forarbeid til trykkeriet, fryktet en stund et budsjett uten feriepenger på dagpenger. Det hadde, ifølge klubblederen, vært helt krise. Årsak: De ansatte er pålagt av bedriften å ta fire ukers ferie i fellesferien.

– Feriepengetillegget er gull verdt. Det gjelder ikke minst for de ansatte med små barn. Uten denne ordningen hadde de blitt tvunget til å være hjemme mens andre har ferie. Det har vært vondt å tenke på. Derfor er jeg sjeleglad på deres vegne nå, sier hun.

Et tøft år

Ifølge Espeland har koronaen vært ekstra tøff for de som verken har noe utdanning eller fagbrev å vise til.

– Mange i min generasjon gikk rett fra ungdomsskolen og over i jobb. Det var mer vanlig på den tida, sier Gry.

– For de som helt uforskyldt mistet jobben under koronaen og ikke hadde noen papirer å vise til, har det vært et tøft år. Jeg var en av dem, sier Espeland.

Selv har hun to voksne barn og en ektemann i jobb. Derfor har hun ikke vært en like prekær situasjon som flere av vennene på jobb.

– Jeg unner kollegene mine å ta seg en pust i bakken neste sommer. Etter å ha gått ledig i over ett år, kan de nå senke skuldrene og ta med seg barna på noe fint, sier Gry Espeland.

Les også: LO økte presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp for disse menneskene

Slik ble Figgjo rammet

I mars i fjor måtte bedriften permittere 90 prosent av arbeidsstokken, deretter har det gått litt i bølgedaler.

Figgjo hadde omtrent 78 årsverk før koronaen. I mars i år ble 22 sagt opp. I tillegg har de hatt 8 naturlige avganger i perioden 2019 og fram til slutten av april.

Omsetningen i 2019 var på 83 millioner kroner, mot 50 millioner kroner i 2020.

50 prosent av salget går til utlandet og 50 prosent går til det norske markedet. Det meste går til hoteller og restauranter.

Porselensprodusenten ligger på Figgjo i Sandnes og er eid av Rugland-familien.

Det tradisjonsrike selskapet ble stiftet i 1941.

Kilde: Figgjo

30.11.2021
07:00
30.11.2021 08:47Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

Nå streiker de for første gang på 52 år

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv, viser ny rapport

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig


Flere saker