JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SV-leder Audun Lysbakken, Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre var med i de siste rundene av budsjettforhandlingene på Stortinget. Det var partilederne som presenterte budsjettforliket. Om avstanden mellom Lysbakken og de andre var for å markere politisk forskjell eller det var fordi Lysbakken var forkjølet, var de ikek enige om.

SV-leder Audun Lysbakken, Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre var med i de siste rundene av budsjettforhandlingene på Stortinget. Det var partilederne som presenterte budsjettforliket. Om avstanden mellom Lysbakken og de andre var for å markere politisk forskjell eller det var fordi Lysbakken var forkjølet, var de ikek enige om.

Torgny Hasås

SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet enige

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Arbeidsløse og permitterte får likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.29.11.2021
16:53
01.12.2021 11:41

frode@lomedia.no


torgny@lomedia.no

De arbeidsløse og permitterte får feriepenger på dagpenger. Det er klart etter at SV ble enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om statsbudsjett for 2022.

Dette er de tre partiene enige om:

«Flertallet viser til bevilgning til feriepenger på dagpenger på 1270 mill, som innebærer en videreføring av den vedtatte ordningen for 2021 i 2022.»

De tre partiene setter av nesten 1,3 milliarder kroner til dette for 2022. Tidligere har det versert en kostnad på 1,6 milliarder kroner for full innføring av feriepenger. Ifølge kilder som har vært i forhandlingene så er endringene i hovedsak forskjeller i beregningene.

På pressekonferansen i Stortingets vandrehall stilte de tre partilederne, Audun Lysbakken, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Støre la stor vekt på at å gjeninnføre feriepenger på dagpenger var viktig for Arbeiderpartiet. Det var Vedum fra Senterpartiet også enig i. Men den eneste grunnen til at det ikke var foreslått da regjeringa kom med tilleggsproposisjonen var at de hadde ikke tid, nå hadde de fått to uker til og hadde klart å finne en løsning.

Vedum føyde til:

– Vi visste at vi skulle til Stortinget med det.

– Betyr det at feriepenger på dagpenger ikke ble lagt inn i tilleggsproposisjonen for å gi et prutningsmonn overfor SV, spurte FriFagbevegelse.

Vedum svarte ikke direkte på spørsmålet, men viste til at dette var et prioritert krav fra SV og at en hadde fått bedre tid til å utrede spørsmålet.

Arbeiderpartiets øyne og øre

– Ble du overrasket over reaksjonen fra fagbevegelsen da ikke feriepenger på dagpenger var med på tilleggsproposisjonen?

– Jeg hørte beskjeden, og det er ikke rart at tillitsvalgte som har medlemmer som har mistet jobben, og med det kuttet som Erna Solberg foretok i 2015 og som rammet så mange da koronakrisen kom. De tillitsvalgte er Arbeiderpartiets øyne og ører og jeg har fått lyttet godt inn i mange sektorer, og har også fått mange innspill til måter vi kunne gjøre dette på.

Forslaget nå baserer seg på den midlertidige ordningen fra 2021. Regjeringen må komme tilbake med et forslag om en varig ordning for feriepenger på dagpenger.

Lang forhandling

Feriepenger til de arbeidsløse neste år var et sentralt løfte fra Arbeiderpartiet før valget, både i regjeringsplattformen og i partiets 100-dagersplan. Derfor var det mange som hadde tatt det for gitt at denne ordningen ble gjeninnført da Ap og Sp la fram forslag til endringer i Solberg-regjeringens statsbudsjett.

Slik gikk det imidlertid ikke da regjeringa la fram sitt budsjett.

Etter forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV ble det altså likevel feriepenger på dagpenger.

NNN fornøyd

LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) startet sitt landsmøte mandag. Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen var klar til å kritisere statsministeren onsdag for at han ikke leverte feriepenger på dagpenger i sitt budsjett.

Etter budsjettenigheten er hun veldig fornøyd:

– Det er veldig bra, og absolutt på tide. Da slipper statsministeren å svare for dette når han kommer på vårt landsmøte på onsdag, sier Hansen. 

Høyere skatt for vanlige folk

Økonomisk betyr budsjettforliket at de tre budsjettkameratene har omdisponert 10 milliarder kroner. Blant annet gjør de endringer i skatteopplegget.

Dette fikk Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson Tina Bru til å uttale i en pressemeldning at «det er ingen tvil om at det er SV som setter fargen på Støres regjeringsprosjekt. Skattene for vanlige folk skal opp for å finansiere varige økninger i offentlige budsjetter.»

Skattene skal opp for de rikeste, Innslagspunktet for trinnskatten reduseres til 643 000 kroner. De med en årsinntekt over dette, vil få høyere skatt.

Tannløst om tennhelse

– Det viser seg at det hjelper å presse på og si tydelig i fra slik fagbevegelsen og Rødt har gjort de siste ukene, slik at en får reversert kuttet på feriepenger på dagpenger og noen usosiale kutt for sosialhjelpsmottakere, sier stortingsrepresentant for Rødt, Marie Sneve Martinussen. Hun er også partiets finanspolitiske talsperson.

Men hun synes det er litt susselig at man må dytte og dra for å få til det som en ville tro var et absolutt minimum av hva en kunne forvente av en Arbeiderparti-regjering.

– Er det noe du hadde forventet var med i forliket som ikke er med?

– Ja, jeg er skuffet over at man øker egenandelen på helsetjenester fra 1. januar. Det gjør at alle som er syke får høyere utgifter neste år, og det er tannløst på tannhelse. Det ligger 300 millioner kroner på bordet, og med det tempoet vil det ta flere ti-år før en oppnår det som var målet med Hurdals-plattformen, sier Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

71 forslag

Til sammen består budsjettforliket av 71 enkelt forslag. Noen av dem er:

·        Fem av forslagene rettes slik at det blir vanskeligere for kommersielle velferdsleverandører å bruke pengene på annet enn å yte velferdstjenester

·        Regjeringen blir bedt om å legge frem forslag slik at barnetrygd blir holdt utenfor ved beregning av økonomisk sosialhjelp.

·        Bostøtten bli slik at flere med lave inntekter og høye boutgifter får bostøtte og slik at bostøtten dekker en større del av boutgiften.

·        Regjeringen må vurdere ulike tiltak som kan forsterke rettshjelpsordningen for befolkningen

·        Stortinget ber regjeringen gjennomgå regelverket for arbeidsavklaringspenger og komme tilbake til Stortinget med forslag som skal sørge for at personer som mottar arbeidsavklaringspenger får forlengelse dersom de ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet.

·        Regjeringen må begynne arbeidet med tannhelsereformen slik at tannhelsa blir en del av det ordinære helsevesenet.

·        Barnetillegget for uføre gjenninnføres slik det var før Solberg-regjeringen kuttet i det.

·        Solberg-regjeringens forslag om å kutte friinntekten for uføre reverseres

·        Ordningen med brillestøtte for barn gjeninnføres slik den var før Solberg-regjeringen kuttet i ordningen.

·        Det blir et pilot-prosjekt i Oslo med kvittering etter å ha vært utsatt for politikontroll.

·        Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak om levekår i byer innen utgangen av 2022, saken skal blant annet vurdere Jenssen-utvalgets forslag

·        Gjøre om tilskuddsordningen for nasjonale ressursmiljøer på integreringsfeltet til en ren søknadsbasert ordning

·        Minske inntektstapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet

·        Utrede et bunnfradrag på elavgiften slik at det er mulig å skjerme de som har et lavt forbruk fra høye strømpriser

·        Regjeringen blir pålagt å utrede og rapportere på flere parametere som viser inntektsforskjellene. Målet er å redusere økonomisk ulikhet.

·        Vurdere hvordan få en mer reell metode for verdisetting av dyre boliger.

·        Stortinget ber regjeringen intensivere arbeidet mot internasjonale skattetilpasninger og skatteflukt.

·        Utslippsfrie ferger

·        Satsing på Enøk

·        Nullutslipp og fossilfrie bygg- og anleggsplasser i offentlige anbud

·        Ulike finansieringsordninger for å redusere utslippene av klimagasser

·        Øke elbilandelen i leasingmarkedet og innenfor varebilmarkedet

·        Utrede en klimaavtale med petroleumsbransjen for å redusere klimagassutslippene fra norsk olje- og gassproduksjon.

·        Ikke utlyse en ny ordinær konsesjonsrunde (26. konsesjonsrunde) på norsk sokkel i 2022

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.11.2021
16:53
01.12.2021 11:41Mest lest

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Stein Inge Stølen / Privat

Kunder boikotter Postnord og Zalando etter avsløringer: – Det er skammelig

Benedicte Aas, opprinnelig fra Gjøvik men bosatt i Oslo, har fått det svært tøft på grunn av de høye strømprisene.

Benedicte Aas, opprinnelig fra Gjøvik men bosatt i Oslo, har fått det svært tøft på grunn av de høye strømprisene.

Privat

Barnehagepedagog Benedicte (36) lurer på hvordan hun skal få råd til mat

Leif Martin Kirknes

Mimir Kristjánsson skapte storm etter å ha kalt energiministeren «Komiske-Marte»

KAMP: – I stedet for å takke ansatte som påpeker alvorlige feil med systemet, prøver de nærmest å halshogge oss, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

KAMP: – I stedet for å takke ansatte som påpeker alvorlige feil med systemet, prøver de nærmest å halshogge oss, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Janne Cecilie fikk sjokk da hun skjønte at sjefen hadde snoket i helseopplysningene hennes

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, tror forholdene i bransjen blir verre og verre.

Ole Palmstrøm

Arbeidstilsynet har ikke besøkt en renholdsbedrift siden 2019: – Dette er en katastrofe

Frilanser 3

Slik gikk det med lønna vår i 2021. Se nye tall fra SSB

En familie med to foreldre og to barn har til sammen 40 omsorgsdager i 2022.

En familie med to foreldre og to barn har til sammen 40 omsorgsdager i 2022.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Sykt barn-dager: Dette er reglene for 2022

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Colourbox

Tidligere velferdsdirektører tiltalt for grov korrupsjon: – Fikk penger, biler og båter, sier aktor

Tri Nguyen Dinh

Dramatisk måling: Støre og Vedum straffes knallhardt av velgerne

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

Etienne Ansotte, EC - Audiovisual Service

Nå kommer EUs minstelønn: Her er alt du må vite

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Jan-Erik Østlie

LO raser over historisk togkontrakt

Jan-Erik Østlie

Ny strømpakke: – Dette vil virkelig hjelpe dem som sliter, mener forbundslederen

Leif Martin Kirknes

Snart avgjøres det om Peggy Hessen Følsvik kan forlenge sin periode som LO-leder


Flere saker