Feriepenger på dagpenger
LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp for disse menneskene
Det er bare én løsning på spørsmålet om feriepenger på dagpenger: Betal de ut til neste år, er den klare beskjeden LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer med til statsminister Jonas Gahr Støre på Kartellkonferansen på Gol onsdag.
KRAV FRA LO: Fagforbundets leder Mette Nord, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Jørn Eggum, leder av Fellesforbundet krever at Støre-regjeringen hoster opp feriepenger på dagpenger.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
For første gang på ni år står en LO-leder sammen med statsministeren under den tradisjonsrike Kartellkonferansen på Gol. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer imidlertid ikke til å være nådig i sin tale til statsministeren onsdag ettermiddag.
Hun stiller et klokkeklart krav: Feriepenger på dagpenger må gjeninnføres som en fast ordning. Og det må skje nå. Det hjelper ikke å vente til 2023.
– Krisen rammet i år. Regninger tar ikke ferie, er budskapet fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Nye tall: 290.000 permitterte og arbeidsledige mister feriepenger
– Fullstendig fallitt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever en løsning som sikrer tryggheten og inntekten til de mange som har betalt den tøffeste prisen for krisen.
– En løsning som gir trygghet om at feriepengene kommer til neste år, sier hun til FriFagbevegelse.
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, er helt på bølgelengde med LO-lederen.
– Vi oppfordret våre medlemmer til å stemme på de tre partiene som nå sitter og forhandler om statsbudsjettet for 2022. Det gjorde vi nettopp fordi vi ønsket en regjering som tar vanlige arbeidsfolk på alvor. Det vil være en fullstendig fallitt om Ap, Senterpartiet og SV ikke ordner feriepengene på dagpenger for neste år, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
– Vi har ikke tålmodighet til spill og taktikkeri. Vi aksepterer det rett og slett ikke. Feriepenger på dagpenger må på plass i dette budsjettet, krever han.
Han viser til at regjeringen hadde 25 dager på å endre høyrebudsjettet, og innrømmer at det er kort tid.
– De kom ikke i mål med alt. Nå har de rødgrønne partiene på Stortinget mer tid, og denne saken må fikses, poengterer han.
Debatt: «Rydd opp i feriepengefloken, Støre!»
– Bruk krisepenger
Jørn Eggum poengterer at de permitterte var uten jobb fordi de ble rammet av strenge koronatiltak.
– Det vil være en skam om ikke fellesskapet stiller opp for disse menneskene. Partiene er enige om at det skal være feriepenger på dagpenger. Da har vi ingen forståelse for at man skal utelate det akkurat det året når flest folk ble rammet av permitteringer og ledighet, mener Jørn Eggum.
Også Fagforbundets leder, Mette Nord, er klokkeklar. Da Jonas Gahr Støre mandag gjestet Sekretariatet i LO, ga hun beskjed om at det om ikke annet må løses gjennom koronamidler.
– Feriepenger ble gjeninnført som en midlertidig løsning gjennom koronamidler. Jeg skjønner det er vanskelig å bygge om et helt budsjett på 25 dager og at det har gjort de komplisert. Men dette er et så viktig tiltak at å forlenge dette med krisepenger er en grei måte å løse det på, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.
– Hvis man ikke kan flytte på penger eller øke rammen, kan det være en mulighet å forlenge den midlertidige feriepengeordningen gjennom krisepenger. Arbeiderpartiet har vært klare på at dette skal innføres, og var veldig kritisk til at Erna Solberg utelot dette i sitt budsjett. Det rammer de som allerede har betalt en pris. De har allerede fått redusert inntekt gjennom dagpenger, og vil stå uten mulighet til å dra på ferie. Det vil ramme barna spesielt, som ikke får oppleve å dra på sommerferie med de opplevelsene det vil gi. Samtidig som de andre barna kommer tilbake etter åtte ukers sommerferie full av feriegleder, sier Mette Nord.
Kommentar: «Et uverdig politisk spill om arbeidsledige»
Fortsatt uvisst
Mens Ap og Sp forhandler om neste års budsjett på Stortinget, er det nemlig fortsatt uvisst om det blir feriepenger neste år for de som har vært ledige under pandemien. Dette til stor fortvilelse for en samlet fagbevegelse, som hjalp Arbeiderpartiet fram til valgseier i høst.
40 prosent av medlemmene i LO stemte nettopp på Arbeiderpartiet ved høstens valg, ifølge tall fra Arbeiderpartiet.
Senest i april vedtok Stortinget at de som har fått dagpenger i 2020 og 2021 skal få 10,2 prosent av dagpengene i feriepenger utbetalt sommeren 2021 og 2022.
I sitt budsjettforslag for neste år foreslo imidlertid Solberg-regjeringa en dårligere korona-ordning enn Stortinget har vedtatt, når de satte av «bare» 660 millioner kroner til feriepenger i statsbudsjettet for neste år. De hevdet selv at de «følger delvis opp» stortingsvedtaket. Ferske tall viser at 290.000 personer får en lavere utbetaling som følge av Solberg-regjeringens innstramming. Omkring 190.000 personer som har mottatt dagpenger i år, vil ikke få rett til feriepenger.
Problemet er at det ikke ble reparert i den nye regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, til store protester fra en samlet fagbevegelse. Og til tross for at det står på Jonas Gahr Støres 100-dagersplan.
Stor var også frustrasjonen da SV gjorde det klart at de ikke ville kjempe for dette gjennom budsjettforhandlingene på Stortinget, selv om det var med på partiets alternative budsjett. De mener det ikke skal gå på SVs «kvote» å gjennomføre politikken til Arbeiderpartiet.
Feriepenger på dagpenger: Fagbevegelsen raser over regjeringens feriepenge-grep
Tok tak fra starten
Noe av det første den nye regjeringen gjorde var å forlenge krisetiltakene ut året. Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har vært tydelige på at krisestøtteordninger skal vare så lenge krisen varer.
– Nå gjenstår siste del av samfunnskontrakten vi har med alle dem som mistet jobben under koronakrisen, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Feriepenger til de permitterte og arbeidsledige til neste år er faktisk en del av krisetiltakene i år. Det bør forplikte flertallet på Stortinget som har vedtatt å forlenge krisetiltakene ut året, legger hun til.
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, mener det både er logisk og prinsipielt riktig at feriepengerettigheter er noe man opparbeider seg året før.
– Når folk har mistet jobben og blitt permitterte som følge av pandemien, har det vært viktig å sikre inntektene til de som er uforskyldt rammet. Feriepengene året etter skal sikre at de som har mistet jobbet på grunn av smitteverntiltakene til myndighetene også kan ta seg ferie. Feriepengene er både rettferdighetsmessig og prinsipielt knyttet til krisetiltakene og inntektssikringen til de som er uforskyldt rammet, hevder han.
– Rent formelt vil de imidlertid være del av statsbudsjettet for 2022, og ikke 2021. Men det skal jo ikke de koronaramma måtte lide under, legger han til.
Støre-regjeringen: Ap innfrir ikke egne 100-dagersløfter
Permanent grunnlag
Den nye regjeringen har lovet å gjeninnføre feriepenger på permanent grunnlag, men ikke før i 2023.
– Hvis regjeringen trenger tid for å utarbeide et lovforslag som gjeninnfører feriepengene på permanent grunnlag må vi i mellomtiden kunne se på alternative løsninger, sier Følsvik.
Hun mener et alternativ er å forlenge den midlertidige ordningen, som har gitt feriepenger til de permitterte og arbeidsledige i fjor og i år.
Deler utålmodigheten
Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Truls Wickholm (Ap), både forstår og deler utålmodigheten til LO.
– Regjeringen har lovet å gjeninnføre feriepengetillegg for permitterte og arbeidsledige. Det løftet skal vi holde, sier han til FriFagbevegelse.
– På tre uker har vi klart å rette opp i mye, men ikke alt vi mente var galt med budsjettet som Høyreregjeringen etterlot seg. Dette er et av mange usosiale kutt den forrige regjeringen har gjennomført. Vi har likevel fått til mye for vanlige folks lommebøker, blant annet billigere barnehage og billigere pendling, sier han.
– Å øke oljepengebruken for å dekke inn feriepenger på dagpenger er ikke noen løsning fordi det da kan være en risiko for renteøkning som gjør at de samme menneskene ville få økte utgifter, legger han til.
– Regjeringen er uansett innstilt på å finne løsninger på dette. Det er en viktig sak, sier Truls Wickholm.