JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Feriepenger for permitterte og arbeidsledige trodde jeg var like sikkert som å ha penger i Norges Bank, sier HK-leder Christopher Beckham

– Feriepenger for permitterte og arbeidsledige trodde jeg var like sikkert som å ha penger i Norges Bank, sier HK-leder Christopher Beckham

Brian Cliff Olguin

Feriepenger på dagpenger:

Fagbevegelsen raser over regjeringens feriepenge-grep

Fagbevegelsen ble tatt på senga av at Støre-regjeringen ikke rettet opp kuttet i feriepenger for permitterte.09.11.2021
13:24
11.11.2021 09:24

helge@lomedia.no

Stortinget vedtok i april at de som har fått dagpenger i 2020 og 2021 skal få 10,2 prosent av dagpengene i feriepengene utbetalt sommeren 2021 og 2022.

Etter at Solberg-regjeringen hadde lagt fram sitt budsjett, lå det inne en dårligere ordning – det var satt av kun 660 millioner kroner til feriepenger i statsbudsjettet for neste år. Det manglet litt over en milliard kroner.

Trodde på reversering

Alle trodde det ville bli rettet opp ved den nye regjeringens tilleggsproposisjon, som ble lagt fram mandag.

Men det skjedde ikke, til stor fortvilelse for en samlet fagbevegelse.

– Det Solberg-regjeringen gjorde i 2015 - å frata feriepengene fra de permitterte og arbeidsledige - rammet titusener av vanlige arbeidsfolk. Regninger tar ikke ferie. Vi er derfor skuffa over at dette ikke er på plass ennå, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Solberg-regjeringen ble under koronakrisen tvunget til å innføre en midlertidig ordning der noen fikk tilbake feriepenger. Det var selvsagt et skritt i riktig retning, men vi hadde håpet at den nye regjeringen ville ha levert bedre. Det har ikke skjedd i dette tilleggsbudsjettet. Men dette kan fortsatt løse seg, mener Følsvik.

LO-lederen viser til at det er et massivt flertall blant partiene på Stortinget som har lovet å gjeninnføre feriepengene Solberg-regjeringen fratok de permitterte og arbeidsledige.

– Vi har store forventninger til at dette kan løse seg i forbindelse med budsjettforhandlingene i Stortinget i ukene som kommer. De som betaler den tøffeste prisen fortjener det, sier Følsvik og understreker at dette er en viktig sak som LO kommer til å følge tett opp.

Penger i Norges Bank

Forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, innrømmer at han var fullstendig uforberedt.

– Feriepenger for permitterte og arbeidsledige trodde jeg var like sikkert som å ha penger i Norges Bank. Jeg var fullstendig uforberedt på dette. Ja, en milliard kroner er mye penger. Men det er enda viktigere for de som har vært permittert og ledige, sier Christopher Beckham.

Nå nærmest bønnfaller han – og LO-familien – om at Arbeiderpartiet skal rette opp dette gjennom behandlingen av statsbudsjettet i Stortinget.

Statsbudsjettet 2022: LO håpet regjeringen ville styrke tiltak for arbeidssøkere – blir redusert med 580 millioner i statsbudsjettet

Politisk spill

Rødt ivrer også for det, men de er ikke en del av flertallet som skal forhandle om budsjettenighet.

Finanspolitisk talsperson for Rødt, Marie Sneve Martinussen, er svært overrasket over at tillegg ikke er gjort noe med.

– De freder egentlig kuttet i feriepenger for arbeidsledige, som Høyre-regjeringen hadde som en slags avskjedsgave. Vi hadde forventet at en Ap-ledet regjering ville ha det øverst på sin prioriteringsliste å reversere det kuttet, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

– Det har de altså ikke gjort. Det er alvorlig, sier hun.

Samtidig viskes det i korridorene om at det ikke er en særdeles viktig sak for SV. De vil først og fremst bruke sine ekstrapenger blant annet på klima og forskjeller.

Samtidig er det også Ap og Rødt som har ivret for å gjeninnføre ferietillegget i Stortinget, uten å få flertall for det.

Dermed tyder mye på at LO må basere seg på at Ap sørger for å få milliarden inn i budsjettet igjen.

Feriepenger for dagpenger: Heidi Nordby Lunde mener feriepenger på dagpenger er «ko-ko»

27 prosent permittert

Forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, reagerer meget sterkt på dette grepet fra regjeringen.

– Handel og Kontor anbefalte våre medlemmer å stemme for en rødgrønn Ap-ledet regjering sammen med Senterpartiet og et sterkt SV. Det fikk vi ikke. Men jeg setter min lit til at de tre partiene klarer å rette opp dette i løpet av budsjettforhandlingene på Stortinget, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

Han viser til at både regjeringen i Hurdalsplattformen og Arbeiderpartiet i sin 100-dagersplan skulle gjeninnføre ferietillegget for arbeidsledige og permitterte. At ap, Sp og SV finner disse pengene stoler jeg på, sier Beckham.

27 prosent av HKs medlemmer har vært permittert under pandemien. Mange har vært permittert opp til tre ganger. Mange har mistet arbeidet sitt. Det som skjer nå er at regjeringen fratar de som har båret den største byrden feriepengene. Det er et usosial kutt som må reverseres, mene Beckham.

Støre-regjeringen: Feriepenger for ledige og permitterte er fortsatt ikke reddet

Usolidarisk

Ap-leder – nå statsminister – Jonas Gahr Støre var krystallklar på dette punktet under fjorårets budsjettbehandling.

– Det er både urettferdig og usolidarisk, sa Jonas Gahr Støre for et år siden.

Samtidig varslet han at Arbeiderpartiet ville bruke 3,5 milliarder kroner på feriepenger for permitterte i sitt alternative budsjett.

Tuva Moflag er arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Hun sier at det er begrenset hva man kan få endret på tre uker i et budsjett som er arbeidet med i et år.

Det som hastet mest

– I denne sammenhengen har man måttet prioritere de sakene som vi oppfatter haster mest nå, sier Tuva Moflag til FriFagbevegelse.

– Det innebærer for det første at man må finne en ordning for AAP-mottakerne som ellers ville risikere å stå på helt bar bakke, uten annet enn sosialhjelp allerede 01.01.2022. Der kommer det nå på plass en overgangsordning inntil regelverket for AAP kan endres slik at ingen mister ytelsen før de er ferdig avklart, forklarer hun.

– For det andre har vi fått veldig tydelige tilbakemeldinger om at det nå er en utrolig viktig periode for å forhindre at langtidsledigheten biter seg fast. Det er veldig mange stillinger som står ubesatt. Dersom vi kan få styrket Navs kapasitet til å følge opp ledige og kvalifisere dem for arbeid kan vi sørge for at de kan dekke det arbeidskraftsbehovet vi ser i arbeidsmarkedet. Om det ikke gjøres nå er det fare for at mye av denne arbeidskraftsetterspørselen isteden dekkes av arbeidsinnvandring, legger hun til.

Hun presiserer imidlertid at gjeninnføring av ferietillegget likevel står på dagsorden for Arbeiderpartiet.

– Vi ønsker at det gjeninnføres så raskt som mulig. Men det var altså ikke mulig å få til i dette budsjettet, sier Tuva Moflag.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier at regjeringen har lovet å gjeninnføre feriepengetillegg for permitterte og arbeidsledige, og det løftet skal holdes.

– På tre uker har vi ikke klart å rette opp i alt vi mente var galt med det budsjettet som Høyreregjeringen etterlot seg. Å øke oljepengebruken for å dekke inn feriepenger på dagpenger er ikke noen løsning fordi det da kan være en risiko for renteøkning som gjør at de samme menneskene ville få økte utgifter, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.11.2021
13:24
11.11.2021 09:24Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape den gullkantede AFP-pensjonen

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før


Flere saker