JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feriepenger på dagpenger:

Fagbevegelsen raser over regjeringens feriepenge-grep

Fagbevegelsen ble tatt på senga av at Støre-regjeringen ikke rettet opp kuttet i feriepenger for permitterte.
– Feriepenger for permitterte og arbeidsledige trodde jeg var like sikkert som å ha penger i Norges Bank, sier HK-leder Christopher Beckham

– Feriepenger for permitterte og arbeidsledige trodde jeg var like sikkert som å ha penger i Norges Bank, sier HK-leder Christopher Beckham

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

Stortinget vedtok i april at de som har fått dagpenger i 2020 og 2021 skal få 10,2 prosent av dagpengene i feriepengene utbetalt sommeren 2021 og 2022.

Etter at Solberg-regjeringen hadde lagt fram sitt budsjett, lå det inne en dårligere ordning – det var satt av kun 660 millioner kroner til feriepenger i statsbudsjettet for neste år. Det manglet litt over en milliard kroner.

Trodde på reversering

Alle trodde det ville bli rettet opp ved den nye regjeringens tilleggsproposisjon, som ble lagt fram mandag.

Men det skjedde ikke, til stor fortvilelse for en samlet fagbevegelse.

– Det Solberg-regjeringen gjorde i 2015 - å frata feriepengene fra de permitterte og arbeidsledige - rammet titusener av vanlige arbeidsfolk. Regninger tar ikke ferie. Vi er derfor skuffa over at dette ikke er på plass ennå, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Solberg-regjeringen ble under koronakrisen tvunget til å innføre en midlertidig ordning der noen fikk tilbake feriepenger. Det var selvsagt et skritt i riktig retning, men vi hadde håpet at den nye regjeringen ville ha levert bedre. Det har ikke skjedd i dette tilleggsbudsjettet. Men dette kan fortsatt løse seg, mener Følsvik.

LO-lederen viser til at det er et massivt flertall blant partiene på Stortinget som har lovet å gjeninnføre feriepengene Solberg-regjeringen fratok de permitterte og arbeidsledige.

– Vi har store forventninger til at dette kan løse seg i forbindelse med budsjettforhandlingene i Stortinget i ukene som kommer. De som betaler den tøffeste prisen fortjener det, sier Følsvik og understreker at dette er en viktig sak som LO kommer til å følge tett opp.

Penger i Norges Bank

Forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, innrømmer at han var fullstendig uforberedt.

– Feriepenger for permitterte og arbeidsledige trodde jeg var like sikkert som å ha penger i Norges Bank. Jeg var fullstendig uforberedt på dette. Ja, en milliard kroner er mye penger. Men det er enda viktigere for de som har vært permittert og ledige, sier Christopher Beckham.

Nå nærmest bønnfaller han – og LO-familien – om at Arbeiderpartiet skal rette opp dette gjennom behandlingen av statsbudsjettet i Stortinget.

Statsbudsjettet 2022: LO håpet regjeringen ville styrke tiltak for arbeidssøkere – blir redusert med 580 millioner i statsbudsjettet

Politisk spill

Rødt ivrer også for det, men de er ikke en del av flertallet som skal forhandle om budsjettenighet.

Finanspolitisk talsperson for Rødt, Marie Sneve Martinussen, er svært overrasket over at tillegg ikke er gjort noe med.

– De freder egentlig kuttet i feriepenger for arbeidsledige, som Høyre-regjeringen hadde som en slags avskjedsgave. Vi hadde forventet at en Ap-ledet regjering ville ha det øverst på sin prioriteringsliste å reversere det kuttet, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

– Det har de altså ikke gjort. Det er alvorlig, sier hun.

Samtidig viskes det i korridorene om at det ikke er en særdeles viktig sak for SV. De vil først og fremst bruke sine ekstrapenger blant annet på klima og forskjeller.

Samtidig er det også Ap og Rødt som har ivret for å gjeninnføre ferietillegget i Stortinget, uten å få flertall for det.

Dermed tyder mye på at LO må basere seg på at Ap sørger for å få milliarden inn i budsjettet igjen.

Feriepenger for dagpenger: Heidi Nordby Lunde mener feriepenger på dagpenger er «ko-ko»

27 prosent permittert

Forbundsleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, reagerer meget sterkt på dette grepet fra regjeringen.

– Handel og Kontor anbefalte våre medlemmer å stemme for en rødgrønn Ap-ledet regjering sammen med Senterpartiet og et sterkt SV. Det fikk vi ikke. Men jeg setter min lit til at de tre partiene klarer å rette opp dette i løpet av budsjettforhandlingene på Stortinget, sier Christopher Beckham til FriFagbevegelse.

Han viser til at både regjeringen i Hurdalsplattformen og Arbeiderpartiet i sin 100-dagersplan skulle gjeninnføre ferietillegget for arbeidsledige og permitterte. At ap, Sp og SV finner disse pengene stoler jeg på, sier Beckham.

27 prosent av HKs medlemmer har vært permittert under pandemien. Mange har vært permittert opp til tre ganger. Mange har mistet arbeidet sitt. Det som skjer nå er at regjeringen fratar de som har båret den største byrden feriepengene. Det er et usosial kutt som må reverseres, mene Beckham.

Støre-regjeringen: Feriepenger for ledige og permitterte er fortsatt ikke reddet

Usolidarisk

Ap-leder – nå statsminister – Jonas Gahr Støre var krystallklar på dette punktet under fjorårets budsjettbehandling.

– Det er både urettferdig og usolidarisk, sa Jonas Gahr Støre for et år siden.

Samtidig varslet han at Arbeiderpartiet ville bruke 3,5 milliarder kroner på feriepenger for permitterte i sitt alternative budsjett.

Tuva Moflag er arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Hun sier at det er begrenset hva man kan få endret på tre uker i et budsjett som er arbeidet med i et år.

Det som hastet mest

– I denne sammenhengen har man måttet prioritere de sakene som vi oppfatter haster mest nå, sier Tuva Moflag til FriFagbevegelse.

– Det innebærer for det første at man må finne en ordning for AAP-mottakerne som ellers ville risikere å stå på helt bar bakke, uten annet enn sosialhjelp allerede 01.01.2022. Der kommer det nå på plass en overgangsordning inntil regelverket for AAP kan endres slik at ingen mister ytelsen før de er ferdig avklart, forklarer hun.

– For det andre har vi fått veldig tydelige tilbakemeldinger om at det nå er en utrolig viktig periode for å forhindre at langtidsledigheten biter seg fast. Det er veldig mange stillinger som står ubesatt. Dersom vi kan få styrket Navs kapasitet til å følge opp ledige og kvalifisere dem for arbeid kan vi sørge for at de kan dekke det arbeidskraftsbehovet vi ser i arbeidsmarkedet. Om det ikke gjøres nå er det fare for at mye av denne arbeidskraftsetterspørselen isteden dekkes av arbeidsinnvandring, legger hun til.

Hun presiserer imidlertid at gjeninnføring av ferietillegget likevel står på dagsorden for Arbeiderpartiet.

– Vi ønsker at det gjeninnføres så raskt som mulig. Men det var altså ikke mulig å få til i dette budsjettet, sier Tuva Moflag.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier at regjeringen har lovet å gjeninnføre feriepengetillegg for permitterte og arbeidsledige, og det løftet skal holdes.

– På tre uker har vi ikke klart å rette opp i alt vi mente var galt med det budsjettet som Høyreregjeringen etterlot seg. Å øke oljepengebruken for å dekke inn feriepenger på dagpenger er ikke noen løsning fordi det da kan være en risiko for renteøkning som gjør at de samme menneskene ville få økte utgifter, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse