Koronaledige i statsbudsjettet:
Feriepenger for ledige og permitterte er fortsatt ikke reddet med Støre-regjeringen
Mindre feriepenger til færre neste år var resultatet for arbeidsløse i Solberg-regjeringens budsjett. Det er ikke reparert i tilleggsproposisjonen.
Støre-regjeringen har ikke «reddet» feriepenger for permitterte.
Håvard Sæbø
helge@lomedia.no
Stortinget vedtok i april at de som har fått dagpenger i 2020 og 2021 skal få 10,2 prosent av dagpengene i feriepenger utbetalt sommeren 2021 og 2022.
I forslaget til statsbudsjett, forelå det imidlertid en dårligere korona-ordning enn den Stortinget vedtok. Det er ikke reparert i den nye regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet. For å rette opp dette, kreves det litt over en milliard kroner.
Dette reagerer LO på.
– Selv om det er mye bra i tilleggsproposisjonen, er vi fortsatt utålmodige på enkelte områder. Feriepenger til permitterte og arbeidsledige har ikke den nye regjeringen klart å kvittere ut ennå, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Dette er noe det nye stortingsflertallet kan jobbe videre med regjeringen om, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Å gi feriepenger tilbake til de permitterte og arbeidsledige har vært en viktig sak for oss. Dette kommer vil til å følge tett opp, poengterer hun.
Reaksjon: Fagbevegelsen raser over regjeringens feriepenge-grep
Burde gjort noe med
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, reagerer på dette.
– Dette burde Arbeiderpartiet absolutt ha gjort noe med. Vi håper stortingsflertallet kan endre dette når budsjettet skal behandles i Stortinget, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
Finanspolitisk talsperson for Rødt, Marie Sneve Martinussen, er svært overrasket over at tillegg ikke er gjort noe med.
– De freder egentlig kuttet i feriepenger for arbeidsledige, som Høyre-regjeringen hadde som en slags avskjedsgave. Vi hadde forventet at en Ap-ledet regjering ville ha det øverst på sin prioriteringsliste å reversere det kuttet, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.
– Det har de altså ikke gjort. Det er alvorlig, sier hun.
– Dette budsjettet har ikke flertall. Folk rundt i landet må rope høyt ut om det man ikke er fornøyd med her. Her må også fagbevegelsen kjenne sin besøkelsestid. Det vil gi Rødt mer styrke til å løfte dette kravet. Det er langt fra umulig å rette opp i dette, poengterer hun.
Heller ikke pensjon fra første krone klarer regjeringen å gjennomføre fra 1. januar.
Endringen skal sikre pensjon fra første krone for de som er under 20 år, og som har stillingsbrøk under 20 prosent. I Hurdalsplattformen lover Ap og Sp å «endre lov om obligatorisk tjenestepensjon slik at det gis pensjon fra første krone så snart som praktisk mulig». Støre har tidligere varslet at dette kanskje ikke lar seg gjennomføre så raskt.