JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Ukraina

Folkehjelpen får støtte til å starte minerydding i Ukraina: – Kommer til å redde liv

Industri Energi og Yara gir 300.000 kroner til Norsk Folkehjelp. Målet er å skjerme lokalbefolkningen og hjelpe bøndene til å holde den viktige matproduksjonen i gang.
VIL HJELPE: Fra venstre: konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara, generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp og Frode Alfheim, forbundsleder Industri Energi.

VIL HJELPE: Fra venstre: konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara, generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp og Frode Alfheim, forbundsleder Industri Energi.

Jan-Erik Østlie

tonje@lomedia.no

Industri Energi gir 100.000 kroner i støtte, og gjødselprodusent Yara gir 200.000 kroner til folkehjelpens arbeid i Ukraina.

– Ukraina er en verdensmakt innen matproduksjon. Men udetonerte eksplosiver og miner har blitt en svær utfordring for landets matproduksjon, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

– Sammen ønsker vi å bidra til at Ukrainas innbyggere er trygge når de produserer og eksporterer mye av den maten de selv og verden trenger, fortsetter han.

Holsether deltok på pressekonferanse i Industri Energis lokaler i Oslo.

Han ble selv vekket tidlig lørdag 26. februar til en beskjed om at Yara-bygget utenfor Kyiv var truffet av missiler.

Ingen av konsernets 11 ansatte i landet var i kontorlokalene da den ble angrepet. Yaras arbeid i landet ble lagt ned i tre uker før de ansatte igjen tok opp jobben for å sikre mest mulig matproduksjon.

Forventer omfattende arbeid i Ukraina

De ansatte i Ukraina jobber med distribusjon av gjødsel. Landet kalles «Europas kornkammer», og har en omfattende landbruksproduksjon. Norsk Folkehjelps arbeid med minerydding, samt å klarere områder som trygge, er derfor viktig for at bøndene trygt kan levere mat.

Norsk Folkehjelp har bistått sivilforsvaret i landet, som hadde sitt utstyr i nedbombede Mariupol. De har tidligere fått 10 millioner fra Utenriksdepartementet som har gått til å gi utstyr til de lokale minerydderne.

Folkehjelpen mobiliserer nå for å selv sette inn mobile mineryddingslag som skal klarere områder og ta ut farlige eksplosiver.

– Denne støtten kommer til å redde liv, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.

Norsk Folkehjelp er i gang med å søke større summer fra ulike bidragsytere, men Westhrin understreker at dette kommer til å ta tid og støtten fra Industri Energi og Yara vil bidra til tidlig innsats.

Svært omfattende prosjekt

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi understreker at Norsk Folkehjelp er forbundets viktigste samarbeidspartner når det kommer til internasjonal solidaritet.

– Bevilgningen er uttrykk for medlemmenes sterke solidaritet med det ukrainske folk. Vi forventer at norske myndigheter følger opp med rause bevilgninger, sier Alfheim i en kommentar på forbundets nettside.

Norsk Folkehjelp planlegger et omfattende mineryddingsprogram i Ukraina. Det kan bli et av de største mineryddingsprosjektene som organisasjonen har i verden.

Les også: Yevgen dro fra bombeherjinger i Ukraina ut til Utøya: – Å være på sånne steder gjør alltid vondt

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse