JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsretten:

Hvis offshoreselskapet får det som de vil, skal ikke Guttorm og kollegaene ha fast arbeidstid lenger

Nå starter arbeidsrettssaken om hvilken tariffavtale som skal gjelde for ansatte i offshoreselskapet TIOS.
Superintendant Guttorm Bjørnstad i TIOS Crewing ser fram til at Arbeidsretten skal vurdere om bedriften kan bytte tariffavtale.

Superintendant Guttorm Bjørnstad i TIOS Crewing ser fram til at Arbeidsretten skal vurdere om bedriften kan bytte tariffavtale.

Jan Inge Haga

tonje@lomedia.no

LO og Industri Energi er stevnet av NHO, som ønsker at Oljeserviceavtalen skal gjelde for ansatte som er en del av den etablerte bemanningen i offshoreselskapet TIOS, som driver brønnintervensjon.

Industri Energi bestrider at Oljeserviceavtalen er dekkende for den type arbeid som offshoreselskapet TIOS driver, slik NHO hevder.

– De cirka 40 ansatte i TIOS gjør akkurat samme jobb som ansatte på flyterigg, og de har gått på flyteriggavtalen siden selskapet ble etablert som Island Offshore i 2006, sier Wayne Pena i en kommentar på Industri Energis nettside.

Saken starter onsdag 2. september, og det er satt av tre dager i Arbeidsretten.

Her kan du følge rettssaken på nettet (Linken fungerer best med Chrome-nettleser).

Mindre forutsigbarhet

Guttorm Bjørnstad begynte i Island Offshore Subsea i januar 2006. Han er vant til å jobbe fast 2-4-rotasjon, hvor han jobber to uker og har fire uker fri gjennom året.

Etter at Technip FMC kjøpte 51 prosent av selskapet våren 2018, har det nyopprettede selskapet TIOS Crewing krevd å bytte tariffavtale. Det innebærer blant annet at de ansatte som utøver brønnkontroll, skal jobbe på en disponibelplan framfor å gå i fast 2-4-turnus. Det kan gi mindre forutsigbarhet.

– Jeg vil jo helst jobbe som jeg har gjort. Men jeg er skilt og har voksne barn, så det er ikke så farlig for meg nå. Men for 20 år siden, da barna var små, hadde dette vært umulig, har Bjørnstad tidligere sagt til Magasinet Industri Energi.

Bjørnstad er medlem i LO-forbundet Industri Energi.

(Saken fortsetter etter bildet)

Wayne Pena, som representerer Industri Energi i rettssaken, er klar på at flyteriggavtalen må være gjeldende.

Wayne Pena, som representerer Industri Energi i rettssaken, er klar på at flyteriggavtalen må være gjeldende.

Eivind Senneset

Tidligere forbundsleder vitner

Tidligere har flyteriggavtalen vært gjeldende med Norsk Rederiforbund som arbeidsgiverforening. TIOS har meldt seg inn i Norsk Industri og mener oljeserviceavtalen er den riktige tariffavtalen.

Når en bedrift melder overgang til en annen arbeidsgiverforening for å komme inn under en annen tariffavtale med dårligere vilkår enn den tariffavtalen de var bundet til, kalles det tariffhopping.

Daglig leder Terje Eiken i TechnipFMC har tidligere sagt til Magasinet Industri Energi at han ikke ønsker å kommentere den pågående rettstvisten før saken har vært oppe i Arbeidsretten.

Det er LO ved Industri Energi og YS ved Safe som kjører saken sammen mot NHO/TIOS.

Blant vitnene er tidligere forbundsleder Leif Sande, forbundssekretærene Wayne Pena og Jørn Erik Bøe i Industri Energi, samt Industri Energi-tillitsvalgte Finn Arne Follestad i Island Offshore og Trude Hagen i TIOS.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse