Arbeidstid:
Bedriften vil ikke at Guttorm skal ha fast arbeidstid lenger. Nå skal saken til Arbeidsretten
TIOS Crewing vil ha Guttorm Bjørnstad over på en tariffavtale uten fast arbeidstid. Industri Energi kaller det et angrep på flyteriggavtalen.
Superintendent Guttorm Bjørnstad i TIOS Crewing ser fram til at Arbeidsretten skal vurdere om bedriften kan bytte tariffavtale.
Jan Inge Haga
tonje@lomedia.no
Bjørnstad begynte i Island Offshore Subsea i januar 2006. Han er vant til å jobbe fast 2-4-rotasjon, hvor han jobber to uker og har fire uker fri gjennom året.
Etter Technip FMC kjøpte 51 prosent av selskapet våren 2018, har det nyopprettede selskapet TIOS Crewing krevd å bytte tariffavtale. Det innebærer blant annet at de ansatte som utøver brønnkontroll, skal jobbe på en disponibelplan framfor å gå i fast 2-4-turnus. Det kan gi mindre forutsigbarhet.
– Jeg vil jo helst jobbe som jeg har gjort. Men jeg er skilt og har voksne barn, så det er ikke så farlig for meg nå. Men for 20 år siden, da barna var små, hadde dette vært umulig, sier han, som tenker mest på de andre ansatte.
Bjørnstad er medlem i LO-forbundet Industri Energi.
• Les også: Gunnar tar sluttpakke for at de yngste skal beholde jobben: – Å sende ut en 20-åring ble for trasig
Tariffhopping
1. januar 2019 gikk 42 ansatte som utøver brønnkontroll, fra Island offshore Subsea til TIOS Crewing. Bjørnstad jobber som superintendent og har øverste ansvar for brønnarbeidet på båten Island Constructor.
– Det snakkes en del om saken. Frykten er at dette er begynnelsen på raseringen av flyteriggavtalen. Jeg vil ikke være han der som var med på det. Hvis vi aksepterer at tariffavtalen utvannes her hos oss så kan flere arbeidsgivere følge etter, mener han.
Av de 42 Industri Energi-medlemmene som gikk over, er det kun 4 igjen. En del har pensjonert seg, noen har fått ny jobb, har byttet forbund eller er uorganiserte.
Fra 1. juni i år gikk den opprinnelige tariffavtalen, flyteriggavtalen, ut.
Arbeidsretten skal vurdere om oljeserviceavtalen er riktig tariffavtale for virksomheten. NHO og TIOS har stevnet saken, som skal opp fra 2. til 4. september. Saken hvor Industri Energi og SAFE hevder at det ikke ble gjort en reell virksomhetsdragelse, skal også behandles. Det er ikke satt dato for denne.
Dårligere avtale
Tidligere har flyteriggavtalen vært gjeldende med Norsk Rederiforbund som arbeidsgiverforening. TIOS har meldt seg inn i Norsk Industri og mener oljeserviceavtalen er den riktige tariffavtalen.
• Les også: Dette er snittlønna i over 350 yrker
– Oljeserviceavtalen er tilpasset personell som kommer om bord og gjør småjobber. Personellet som utøver brønnkontroll, som superintendent og supervisor, er fast personell som kommer inn under flyteriggavtalen, sier Finn Arne Follestad, som er hovedtillitsvalgt for Industri Energi i Island Offshore.
Han var tillitsvalgt for ansatte som ble overført til TIOS Crewing, og har god kjennskap til saken.
– Industri Energi har nå bare fire medlemmer i TIOS Crewing som de kjemper denne saken for. Men det er en forferdelig viktig sak å ta. Det er et angrep på flyteriggavtalen, sier Follestad.
Han understreker at de aktuelle stillingene som de ansatte har er definert inn i flyteriggavtalen.
– Med oljeserviceavtalen kan de ansatte få mye mer uregelmessig arbeidstid. Det er dårligere tariff, en annen pensjon og en dårligere hovedavtale, mener Follestad.
Arbeidsretten vurderer
Ommund Stokka i Industri Energis valgte ledelse synes det er vanskelig å forstå hvorfor TIOS mener de kan bytte tariffavtale etter å ha medlt seg inn i arbeidsgiverforeningen Norsk Industri.
– Vi vil at avtalestrukturen i Nordsjøen skal være riktig og rettferdig. Det må være rett tariffavtale for ulike typer arbeid, sier Stokka.
Han understreker at de ansatte har vært på flyteriggavtalen siden 2006, og at han ikke ser noen grunn til at det skal endres.
Industri Energi har kun opplevd få og begrensede utfordringer av oljeserviceavtalen etter at den ble opprettet i 1992. Stokka mener det skyldes at virkeområdet for offshore-avtalene deres er tydelig definert og avgrenset.
Daglig leder Terje Eiken i TechnipFMC ønsker ikke å kommentere den pågående rettstvisten før saken har vært oppe i Arbeidsretten.
• Les også: Dagpenger gir ikke feriepengeopptjening: Permitterte og ledige går glipp av 4 milliarder kroner