JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO går til sak for å streike med britiske oljearbeidere

En gruppe ansatte som jobber for et britisk selskap på norsk sokkel, har vært i streik i seks måneder. LO vil ta ut medlemmer i sympatistreik, men arbeidsgiversiden protesterer.
Tillitsvalgt Christopher Talgø i Archer sier at de er klare for å gå i sympatistreik.

Tillitsvalgt Christopher Talgø i Archer sier at de er klare for å gå i sympatistreik.

Arkivfoto: Atle Espen Helgesen/Industri Energi

tonje@lomedia.no

I Nordsjøen pågår en streik som er uvanlig på flere måter.

Ni oljearbeidere som er ansatte i det britiske selskapet SLB UK og medlemmer i Industri Energi, streiker for å få tariffavtale.

De britiske arbeiderne jobber på fartøyet «Island Captain», som har utført tjenester på Ekofisk-feltet. Streiken har pågått siden 31. mars i år.

– Erstattet av uorganiserte

LO-forbundet Industri Energi har reagert sterkt på lønns- og arbeidsforholdene til medlemmene deres i SLB UK.

Forbundet mener at de ansatte utfører arbeid som omfavnes av tariffavtalen deres for oljeservice, og at kravet om tariffavtale og betingelsene som følger, må innfris.

– Årsaken til at LO varsler sympatiaksjoner er bruken av uorganiserte som gjør arbeidet som de streikende i SLB UK skulle gjort. Streiken i SLB UK mister dermed sin effekt, sier nestleder Ommund Stokka i Industri Energi i en uttalelse.

Tillitsvalgt Bår Inge Pedersen jobber i Nobel, innenfor tariffområdet for flyterigg.

Han mener den pågående streiken er svært viktig for alle i bransjen.

– Det er en svært farlig utvikling for alle offshorearbeidere i Norge, hvis det etablerte systemet utfordres av useriøse aktører som kommer inn på sokkelen. Tariffavtalene er selve grunnlaget for det organiserte arbeidslivet vi har ute i havet, sier han i en uttalelse på Industri Energis nettside.

På dette skipet jobber de britiske oljearbeiderne som nå er i streik.

På dette skipet jobber de britiske oljearbeiderne som nå er i streik.

Arkivfoto: Christopher Talgø / Industri Energi

Utsetter sympatistreik

LO varslet sympatistreik den 6. september i bedriften Archer, som driver vedlikehold av brønner på Ekofisk-feltet.

De skulle ta ut 51 ansatte i sympatistreik fra den 27. september. Nå har de måtte utsette aksjonen. Industri Energi oppgir i en uttalelse at årsaken til utsettelse er at Norges Rederiforbund er uenig i grunnlaget for å gå til sympatistreik.

SLB UK er ikke medlem av Norges Rederiforbund. Magasinet industri Energi har ikke tidligere lyktes i å få en kommentar fra SLB UK, på tross av gjentatte forsøk.

Kommunikasjonsdirektør Christine Korme i Norges Rederiforbund bekrefter at de har mottatt stevningen til Arbeidsretten.

– LO har saksøkt Rederiforbundet for å få avgjort hvorvidt de har anledning til å iverksette sympatiaksjon til støtte for den streiken som har pågått mot et britisk selskap i et halvt år. Vårt syn vil bli fremført i Arbeidsretten når saken kommer opp til behandling der, skriver hun i en e-post.

Klare for sympatistreik

Tillitsvalgt i Archer, Christopher Talgø, skriver i en e-post til Magasinet Industri Energi at de har full forståelse for tariffkravet som Industri Energi har til SLB UK.

De har fulgt utviklingen i saken og registrert at SLB UK har benytta uorganisert arbeidskraft for å undergrave virkningene av streiken, ifølge Talgø, som mener det er «kraftig umoralsk og totalt uakseptabelt i norsk arbeidsliv».

– På vegne av medlemmene våre har vi derfor krevd at de skal slippe å jobbe sammen med folk vi mener driver streikebryterarbeid. Vi skulle helst sett at selskapet inngikk tariffavtale og at man unngikk at tredjepart som vår bedrift blir berørt, men når SLB UK går til disse skritt blir viktigheten av sterke og store fagforeninger som står solidarisk sammen enda tydeligere. Når LO og Industri Energi varsler sympatistreik i vår bedrift stiller vi derfor stolt opp, skriver Talgø, i e-posten.

ConocoPhilips, som er operatør på Ekofisk-feltet, har tidligere ikke ønsket å gi noen kommentarer til saken eller konflikten.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse