JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Null kroner i ekstra lønnsøkning til vaskeriansatte. Oppgjøret endte i uenighet

Forhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Industri endte med uenighet og null kroner i ekstra lønnsøkning til ansatte i landets vaskerier og renserier.
Lønnsforhandlingene for ansatte på landets vaskerier og renserier er over for i år. Arbeidstakersiden er ikke fornøyd.

Lønnsforhandlingene for ansatte på landets vaskerier og renserier er over for i år. Arbeidstakersiden er ikke fornøyd.

Ole Palmstrøm

tonje@lomedia.no

Onsdag forhandlet partene på vaskerioverenskomsten om lønn. Det ga ikke så mye som ett øre, men de ansatte var allerede sikret en generell lønnsøkning på 16,15 kroner per time og en økning i skifttillegget på 3,5 prosent.

Denne lønnsøkningen fikk de fra hovedforhandlingene mellom LO og NHO.

Inkludert i de 16,15 kronene er 11,50 per time kroner i lønnstillegg fra forhandlingene mellom LO og NHO og 4,65 kroner som ligger som en lavtlønnsgaranti i overenskomsten. Det gir de ansatte økt årslønn på 31 492 kroner, men Industri Energi er ikke fornøyd.

– Det er ikke akseptabelt at dette fortsetter å være en lavlønnsbransje, sa Industri Energis forhandlingsleder, Ommund Stokka, i forkant av oppgjøret.

– Uakseptabelt resultat

Overenskomsten for vaskerier og renserier har en bestemmelse om at det etter hovedforhandlingene i mellomoppgjør skal gjennomføres forhandlinger mellom Industri Energi og Norsk Industri om ytterligere kroner og øre.

LO-forbundet hadde ikke streikerett i disse forhandlingene.

– Arbeidsgiverne ville ikke gi ett øre i tillegg i disse forhandlingene. Resultatet fra i dag er uakseptabelt, og derfor endte forhandlingene i uenighet, sier forhandlingsleder Stokka i Industri Energi i en pressemelding.

Kommunikasjonssjef Cathrine W. Eidal i Norsk Industri skriver i en tekstmelding at de ikke ønsker å kommentere resultatet.

Mye delt: Hva betyr lønnsoppgjøret for pensjonister og trygdede?

Dette er de nye lønnssatsene (etter ansiennitet):

10 år: 234,74 kroner per time

7 år: 231,74 kroner per time

4 år: 227,20 kroner per time

2 år: 223,22 kroner per time

Begynnerlønn: 219,26 kroner per time

Skifttilleggene økes med 3,5 prosent.

Ettermiddagstillegg: 16,20

Nattskifttillegg: 24,11

Ordinært søndagsskift: 51,74

Kilde: Industri Energi

Oversikt: Dette er den vanligste lønna i Norge

Bransje i utvikling

Industri Energi har rundt 600 medlemmer på vaskerier og renserier over hele landet. Disse vasker tøy til sykehus, sykehjem, hoteller og lignende.

Stokka mener lønningene må opp i denne bransjene for å reflektere innsats og bidrag.

– Vaskeribransjen har utviklet seg i et forrykende tempo. Industrivaskeriene industrialiserer i stadig større grad sin produksjon. Arbeidsprosesser og utstyr kan ikke sammenlignes med det som gjaldt tidligere. I tillegg har samfunnet kategorisert denne bransjen som samfunnskritisk, sier han i pressemeldingen.

Status som samfunnskritisk kom under pandemien, hvor mange vaskeriansatte jobbet doble skift og røde dager for å ta unna smittetøy til helsesektoren.

Den aktuelle overenskomsten har ikke lokale forhandlinger på bedriftene, og lønnsforhandlingene er dermed over for i år. Overenskomsten gjelder for blant annet store konsern som Nor Tekstil og Elis.

Mye lest: Her er den nye lønna i stat og kommune

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse