JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Krigsseileren Oscar Anderson er reddet fra en tilværelse i en campingvogn i hagen til sønnen.

Krigsseileren Oscar Anderson er reddet fra en tilværelse i en campingvogn i hagen til sønnen.

Tri Nguyen Dinh

Nå slipper krigsseileren Oscar (102) å flytte i campingvogn

Han sto i fare for å miste sykehjemsplassen. Nå sikres Oscar Anderson trygghet livet ut.



16.01.2024
07:26
17.01.2024 15:23

tri@lomedia.no

Til sammen er det samlet inn over en million kroner til den norske krigsseilerens sykehjemsplass i England, skriver NRK i denne reportasjen.

– Dette er fantastisk. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg nå slipper å bo i campingvogn mine siste år av livet. Jeg er utrolig takknemlig for alle som har villet hjelpe meg, sier en tydelig rørt Anderson.

Maritim Logg har tidligere fortalt historien om 102 år gamle Oscar Anderson som seilte med den norske handelsflåten under andre verdenskrig.

For den jobben risikerte han livet og bidro sterkt til de alliertes seier over nazistene.

Men på sine eldre dager har Oscar Anderson ikke hatt råd til å betale for sykehjemsplassen han trenger.

Måtte på sykehjem

Det var i mai 2023 at kona June Anderson (82) ble for syk til å passe på mannen sin hjemme. Da måtte Oscar Anderson flytte på sykehjem.

Problemet er at sykehjemsplassen koster rundt 100.000 i måneden. Det er penger familien ikke har.

Krigspensjonen fra Norge strakk ikke til, og gjeldende regler gjør at han ikke får ytterligere stønad fra Norge. Dermed sto Anderson i fare for å måtte flytte i campingvogn i sønnens hage. 

Den frykten kan Anderson nå skrinlegge for godt.

Spleiselag

I tillegg til Sjømannsforbundet har blant andre Oslo Maritime Stiftelse, Sjømannshjelpen og privatpersonen Ulf Andreassen puttet betydelig med penger i potten. En privat spleis på «Gofund.me» av krigsseilerentusiasten Roger Albrigtsen har også gitt rundt 350.000 kroner.

Som om denne summen ikke er nok, har Sjømannsforbundet, Oslo Maritime Stiftelse og Sjømannshjelpen bestemt at de sammen skal betale for Andersons sykehjemsplass så lenge han trenger det.

– Da Oscars situasjon ble kjent, engasjerte Sjømannsforbundet seg for å finne en endelig og varig løsning der myndighetene må ta ansvar for de siste gjenlevende krigsseilerne, forteller leder for politikk og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund Stian Grøthe.

– Siden regjeringen har vært fullstendig fraværende, har vi måttet finne andre løsninger for å sikre at Anderson ikke havner i en kald campingvogn. Sammen med en rekke aktører sørger vi nå for at regningen til Oscars sykehjem blir betalt, sier Grøthe.

Minstepensjonist ga penger

Han understreker at Sjømannsforbundet er svært takknemlig for alle som har bidratt i større eller mindre grad frem til nå.

– En minstepensjonist fra Sannidal, Ulf Andreassen, har eksempelvis gått inn med 200.000 kroner av sine sparepenger. Det er en stor gest, og intet mindre enn rørende. Vi har også fått et bidrag fra NTL veg. Alt dette har gjort at vi har sikret sykehjemsplassen frem til vi hadde en varig løsning.

Grøthe forteller at det har vært mye jobb for å samle midler og aktører. Velviljen fra de ulike aktørene har imidlertid vært fantastisk, ifølge Grøthe.

REDNINGSMANNEN: Kompisen Wiktor Mølleskog skal ha mye av æren for å ha brakt saken til Anderson på agendaen. Etter medieoppslaget har "hele" Norge engasjert seg.

REDNINGSMANNEN: Kompisen Wiktor Mølleskog skal ha mye av æren for å ha brakt saken til Anderson på agendaen. Etter medieoppslaget har "hele" Norge engasjert seg.

Tri Nguyen Dinh

Kompisen ble redningsmannen

Han trekker særlig frem Oslo Maritime Stiftelse og Sjømannshjelpen som nå blir med på en varig løsning sammen med Sjømannsforbundet. 

Grøthe ønsker også å trekke fram en mann som har fått Oscar Andersons historie kjent og dermed også er grunnen til at krigsseilerens alderdom nå er sikret: Andersons kompis, Wiktor Mølleskog. 

VIKTIG BIDRAGSYTER: Oslo Maritime Stiftelse og deres leder, Aage Thoen, har gitt et solid bidrag og vil også sikre resten av sykehjemsoppholdet til Oscar Anderson.

VIKTIG BIDRAGSYTER: Oslo Maritime Stiftelse og deres leder, Aage Thoen, har gitt et solid bidrag og vil også sikre resten av sykehjemsoppholdet til Oscar Anderson.

Tri Nguyen Dinh

Mølleskog brakte saken til NRK og bidro til å dra det hele i gang.

– Hadde ikke mediene brakt saken ut i offentligheten, så ville ikke Sjømannsforbundet kjent til dette. Mange skal ha en takk, og mange har en ære for at det nå foreligger en lykkelig løsning. Det spesielle er selvsagt at de som burde tatt ansvar, ikke er til stede i det hele tatt, nemlig Arbeiderpartiet og regjeringen, sier Grøthe. 

– Skammelig av Ap

Han er svært skuffet fordi det ikke kom en politisk løsning for de få gjenlevende krigsheltene Norge har, noe som egentlig var målet til Sjømannsforbundet da de engasjerte seg.

Etter gjentatte spørsmål til Arbeids- og inkluderingsdepartementet om de prøver å finne en løsning for Oscar og tilsvarende krigsseilere i utlandet som ikke er sikret pleiehjem i alderdommen, erfarer Maritim Logg at regjeringen ikke ønsker en forskriftsendring.

– Det er selvsagt bare skammelig. Det handler selvsagt om vilje, og ikke noe annet. Det er særlig skuffende at Arbeiderpartiet fortsatt har en holdning til krigsseilerne som dette, sier Grøthe.

Han mener det største offeret et menneske kan gi sitt land er å sette sitt eget liv på spill i kampen for frihet og demokratiske verdier. I flere år gjorde Anderson nettopp dette. 

Flere tusen krigsseilere mistet livet under andre verdenskrig. I 2013 fikk de gjenlevende norske krigsseilerne en offisiell beklagelse fra staten for behandlingen de fikk etter krigen.

– En unnskyldning fra norske myndigheter i 2013 er selvsagt hyggelig, men det er trist å være vitne til at Oscar ikke får noe ekstra hjelp fra staten når han trenger det som mest. En unnskyldning er ord. Noe mer er Oscar og de andre krigsseilerne dessverre ikke verdt for denne regjeringen. På en dag som dette, så skammer jeg meg over å være norsk. Slik burde det ikke være, sier Grøthe. 

Han påpeker at Norge påla sjøfolkene, som eneste sivile yrkesgruppe, å stå i væpnet konflikt der de med jevne og ujevne mellomrom kikket døden i hvitøyet i flere år. Med en trussel om straffeforfølgelse måtte sjøfolkene stå i dette gjennom krigen. 

– Til tross for dette ble de glemt og tråkket på av den samme staten når de kom hjem etter krigen. Følgelig ble mange av dem i praksis fordrevet vekk fra Norge igjen. Når Norge nå blir bedt om å stille opp med mer enn ord, så er de nok en gang helt fraværende. 

Ap unngår å svare

Statsråd Tonje Brenna er ikke i tvil om krigsseilerne gjorde en uvurderlig innsats under annen verdenskrig og bidro til at Norge ble fritt igjen.

– Det var først i 2013 de fikk den beklagelsen de burde fått flere tiår tidligere. Mottakelsen krigsseilerne fikk da de vendte hjem, var uverdig. Det tok altfor lang tid før samfunnet forsto betydningen av krigsseilernes innsats og hvilke belastninger de og deres familier måtte tåle, innrømmer Brenna i en e-post til Maritim Logg. 

Hun understreker at krigsseileres innsats aldri blir glemt, og skriver at det er en selvfølge at krigsseilerne skal omfattes av krigspensjonsordningen, med de rettigheter som følger av den. 

– Som krigspensjonist har man krav på hjelp i huset og refusjon av helseutgifter, også i utlandet. Da krigspensjonsordningen ble innført i 1946, var det nettopp for å ivareta de som hadde blitt skadet under andre verdenskrig. Det er senere gjort flere utvidelser av ordningen, som var spesielt viktige for å ivareta krigsseilerne, sier Brenna. 

I Oscar Andersons tilfelle er det et pleiehjem han trenger, ikke medisinsk behandling. Dermed får han heller ingen økonomisk støtte.

Brenna unngår å svare på om regjeringen har kommet noe videre i arbeidet med å støtte de gjenlevende krigsseilerne som trenger hjelp i utlandet. Brenna ønsker heller ikke å svare på de verbale angrepene fra Norsk Sjømannsforbund.

Privat spleis

Utenom spleiselaget til Norsk Sjømannsforbund har Roger Albrigtsen samlet inn rundt 350.000 på en privat spleis gjennom «Gofundme».

Hans engasjementet for Oscar og krigsseilerne har bakgrunn i et ønske om å hedre de som kjempet for vår frihet. 

– Da jeg leste NRK-saken om Oscar, reagerte jeg umiddelbart og stilte spørsmål på Facebook om vi virkelig må opprette en innsamling til en av våre siste krigsseilere. Før tanken var tenkt, hadde jeg opprettet innsamlingen, sier Albrigtsen. 

SPLEISELAGET: Norsk Sjømannsforbund og Stian Grøthe har samlet gode krefter som vil bidra.

SPLEISELAGET: Norsk Sjømannsforbund og Stian Grøthe har samlet gode krefter som vil bidra.

Tri Nguyen Dinh

Spleiselaget

* Norsk Sjømannsforbund: 200.000 kroner.

* Oslo Maritime Stiftelse: 200.000 kroner.

* Sjømannshjelpen: 100.000 kroner.

* NTL veg: 20.000 kroner.

* Ulf Andreassen: 200.000 kroner.

* Spleis opprettet av Roger Albrigtsen: 350.000 kroner.

* En annen spleis opprettet av NTL Veg: 40.000 kroner.

Total sum så langt: cirka 1.110.000 kroner 

Varig løsning for sykehjemsplass: Anderson bruker midler fra krigspensjonen sin, Sjømannshjelpen bidrar med 20.000 kroner i måneden. Sjømannsforbundet og Oslo Maritime Stiftelse deler det resterende beløpet. 

16.01.2024
07:26
17.01.2024 15:23

Spleiselaget

* Norsk Sjømannsforbund: 200.000 kroner.

* Oslo Maritime Stiftelse: 200.000 kroner.

* Sjømannshjelpen: 100.000 kroner.

* NTL veg: 20.000 kroner.

* Ulf Andreassen: 200.000 kroner.

* Spleis opprettet av Roger Albrigtsen: 350.000 kroner.

* En annen spleis opprettet av NTL Veg: 40.000 kroner.

Total sum så langt: cirka 1.110.000 kroner 

Varig løsning for sykehjemsplass: Anderson bruker midler fra krigspensjonen sin, Sjømannshjelpen bidrar med 20.000 kroner i måneden. Sjømannsforbundet og Oslo Maritime Stiftelse deler det resterende beløpet. 




Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

– Lønnsmessig er jo dette som å jobbe i Nordsjøen sammenlignet med å kjøre drosje

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

Erlend Angelo

Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret

BLENDET: Da Emil Kjærvik var seks år så han et uforklarlig, blendende lys på den lyse sommerhimmelen. Siden har han vært fascinert av UFOer og det uforklarlige.

BLENDET: Da Emil Kjærvik var seks år så han et uforklarlig, blendende lys på den lyse sommerhimmelen. Siden har han vært fascinert av UFOer og det uforklarlige.

Håvard Sæbø

Hva var det blennende lyset Emil så? Hittil har ingen kunnet forklare


Flere saker