JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson  flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.

Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.

Tri Nguyen Dinh

Om noen uker kan krigsseileren Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin

En av de aller siste norske krigsseilerne må bo i en campingvogn hvis han ikke får hjelp fra Norge. Nå krever flere politikere og fagforbund at regjeringen trår til.24.11.2023
07:00
08.02.2024 14:47

tri@lomedia.no

I en rullestol på et sykehjem litt sør for Manchester sitter Oscar Anderson. 102- åringen var en av sjømennene som fraktet livsviktige varer og materiell for de allierte under andre verdenskrig.

Sjøfolkene har fått anerkjennelse for at de var helt avgjørende for at de allierte vant krigen over nazistene. Men sjøfolkenes bidrag var både dramatisk, traumatisk og kostet enormt mye personlig.

– Skipet vårt ble torpedert i en konvoi på vei fra England til New York. 14 båter gikk ned den natten og 400 sjøfolk mistet livet. Jeg så andremaskinisten og motormannen døde under torpedoangrepet. Jeg så nære kollegaer drukne da vi prøvde å komme oss i livbåtene, sier Anderson med svak stemme.

Da han kom tilbake til Norge etter krigen ble han nektet å kjøpe frukt og grønnsaker i den lokale butikken. Krigsseilerne hadde vært for lenge borte, mente samfunnet. Og de ble nektet mange goder vanlige folk fikk.

Det var også en oppfattelse at krigsseilerne hadde levd livets glade dager på de sju hav, mens vanlige folk ofret seg under krigen. Sjøfolkene ble behandlet deretter.

I den nevnte episoden måtte Anderson forlate butikken tomhendt og ydmyket. Han flyttet så til England.

Den siste tiden har han bodd på sykehjemmet Richmond Village Center her fordi kona hans, June Anderson (82), har blitt for dårlig til å ta vare på han.

Sykehjemmet gir ham mat, omsorg og pleie. Han trives, problemet er at det koster rundt 100.000 norske kroner å bo her i måneden. Det er penger Anderson ikke har.

Den dagen regningen ikke kan betales mer, må krigshelten flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.

– Jeg har solgt personlige smykker for å finansiere noen regninger, men det går ikke i lengden, sier kona June Anderson.

FIKK MØTE HELTEN: Oscar Anderson fortalte historier fra krigen på havet da han møtte Sjømannsforbundets Stian Grøthe.

FIKK MØTE HELTEN: Oscar Anderson fortalte historier fra krigen på havet da han møtte Sjømannsforbundets Stian Grøthe.

Tri Nguyen Dinh

 

Spleiselag

Da Norsk Sjømannsforbund hørte om den hjerteskjærende historien i en NRK-reportasje i september, bestemte de seg for å betale Oscar Andersons regninger ut året. Men det er ingen varig løsning.

Som en litt lengre midlertidig løsning har de prøvd å samle aktører som vil være med på spleiselaget slik at Anderson ikke havner i campingvogn på nyåret.

De krever også at myndighetene må komme på banen for Anderson og andre krigsseilere som måtte komme i samme situasjon.

Skamplett!

– Hvordan krigsseilerne ble behandlet etter krigen, etter deres avgjørende bidrag til de alliertes seier, er en skamplett i norsk historie. Det var en total samfunnssvikt, sier leder for politikk og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund Stian Grøthe.

Han mener det minste regjeringen kan gjøre nå er å sette av midler til å hjelpe de få gjenlevende krigsseilerne, slik at de får en verdig og god avslutning de siste årene av livene sine.

– Norske myndigheter påla sjøfolkene, som den eneste sivile yrkesgruppen, å stå i væpnet konflikt, hvis ikke ble de straffeforfulgt. Da har de også en plikt til å følge opp i etterkant. Alt annet er uakseptabelt, sier Grøthe.

Fellesforbundet vil presse på

Flere LO-forbund støtter Sjømannsforbundets krav, deriblant NTL og LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet.

– Her må myndighetene stille opp. Vi står fullt og helt bak Sjømannsforbundets krav og vil ta opp saken med arbeidsministeren, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) støtter også kravet, samtidig som de vil være med på det økonomiske spleiselaget Sjømannsforbundet har satt i gang. Sjømannshjelpen og Oslo maritime stiftelse er andre som vil bidra økonomisk til Oscar Anderson.

– NTL organiserer i statlig sektor. Krigsseilerne ble, av den norske eksilregjeringen i London, definert til å være statsansatte og dermed tvunget til å gå om bord. Det er i vår interesse at denne gruppen får en mer rettferdig behandling enn de har fått så langt, sier Inger Sigridnes i NTL Veg.

Hun mener at Oscar Anderson nå fortjener ro på livets seinhøst og en sikkerhet for pleie, mat og hjem etter det bidraget han har gjort for Norge. Og det må staten ta ansvar for.

RETTER PEKEFINGER: NTLs Inger Sigridnes mener regjeringen må ta ansvar nå.

RETTER PEKEFINGER: NTLs Inger Sigridnes mener regjeringen må ta ansvar nå.

Tri Nguyen Dinh

Nekter å svare

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har gjentatte ganger fått spørsmål fra både Norsk Sjømannsforbund og politikere om hvordan de kan løse problemet til Oscar Anderson og andre krigsseilere i tilsvarende situasjon. Maritim Logg har også spurt om intervju med arbeidsminister Tonje Brenna, men hun ønsker ikke å stille.

Departementet besvarer ikke spørsmål, men sier på generelt grunnlag:

«Vi er opptatt av at det skal være gode økonomiske ordninger for krigspensjonistene. Det er en pensjonsordning som de får nettopp på grunn av deres viktige og store innsats», skriver statssekretær Thomas Norvoll i en e-post.

Han påpeker at pensjonen som gis, og de øvrige rettighetene man har som krigspensjonist, er uavhengig av om du fortsatt bor i Norge og om du er med i folketrygden eller ikke.

«En rettighet krigsseilere har er å få dekket utgifter til medisinsk behandling på sykehjem, hvis det dokumenteres hva behandlingen går ut på og hva den koster. Anderson har bodd i Storbritannia i en årrekke, er britiske statsborger og er derfor en del av det britiske trygdesystemet. Vi har ikke ordninger som kompenserer for forskjeller mellom ulike lands trygdesystemer», står det videre.

I Oscar Andersons tilfelle er det et pleiehjem han trenger, ikke medisinsk behandling. Dermed får han heller ingen økonomisk støtte fra Norge.

BRUKER SINE EGNE PENGER: Kona, June Anderson, bruker egne midler hun har spart til sine eldre dager på å betale Oscars regninger. - Jeg har solgt smykker, men nå trenger vi hjelp, sier hun.

BRUKER SINE EGNE PENGER: Kona, June Anderson, bruker egne midler hun har spart til sine eldre dager på å betale Oscars regninger. - Jeg har solgt smykker, men nå trenger vi hjelp, sier hun.

Tri Nguyen Dinh

Stortingspolitikere vil hjelpe

Arbeiderpartiet mener krigspensjoneringens innretting er bredt politisk forankret på Stortinget og gir ingen signaler på at de vil endre reglene.

På Stortinget har imidlertid flere politikere engasjert seg i denne saken. Deriblant Rødtpolitiker Mimir Kristjansson og Senterparties Ole André Myhrvold.

– Denne saken er ekstremt grov, og nok et bevis på hvor smålig det går an å bli. Det er bare noen ytterst få krigsseilere igjen og det er rett og rimelig at staten Norge skal hjelpe dem, etter alt det de har gjort for landet og måten de har blitt behandlet på i ettertid, sier Mimir Kristjansson.

Han har lagt press på arbeidsminister Brenna og påpeker at det bare er noen få krigsseilere igjen, og at en åpning for denne gruppen neppe vil utløse en storm av krav til staten.

– Dagens NAV-regler gjør at Oscar Anderson ikke passer inn for å få støtte. Da klarer jeg ikke å skjønne hvorfor vi ikke kan finne en ordning for denne avgrensende gruppen. Denne saken handler om politisk vilje, og den viljen forventer jeg at arbeidsministeren har. Jeg tviler på at det er noen motstand på Stortinget mot å hjelpe de siste krigsseilerne. Det må gå an å bruke huet selv om man er politiker, sier Kristjansson.

Beordret om bord

– Vi begynner alle å kjenne til historien til krigsseilerne. Etter å ha blitt beordret til å stå om bord og gjøre en livsviktig og livsfarlig innsats for Norge til freden var sikret, ble de hundset med da de kom tilbake til Norge. Det er også en av grunnene til at mange bosatte seg i utlandet slik som Oscar Anderson, sier Ole André Myhrvold i Sp.

– Vi skylder de få som er igjen å ta vare på dem. Når de ikke kan være i Norge og få hjelp her, må vi kunne hjelpe dem der de er. Vi må snu alle steiner for å finne en løsning for dette, og det vil jeg utfordre arbeids- og sosialminister til å gjøre.

Historien til Anderson har gjort inntrykk på alle. Også Myhrvold tror det er bred enighet på Stortinget om at Norge skal hjelpe de siste krigsseilerne.

– Moralsk ansvar

En av Norges fremste ressurspersoner om krigsseilere, og den første med doktorgradsavhandling om temaet, Guro Hjeltnes, mener at staten har et moralsk ansvar for å fange opp krigsseilere, slik som Andersson.

– De krigsseilerne som har falt ut av systemet fordi de reiste utenlands bør Norge føle et moralsk ansvar for og hjelpe nå, sier Hjeltnes.

Leder for politikk og myndighetskontakt i Sjømannsforbundet, Stian Grøthe, vil bruke et gammelt uttrykk for å lokke regjeringen tilbake til saken.

– Det er ingen skam å snu. Regjeringen må komme på banen. Det er ikke for sent. Men det er en skam om de ikke gjør det, sier Grøthe.

Mens han venter på en snuoperasjon, oppfordrer han flere fagforbund til å engasjere seg i saken og bidra til den økonomiske spleisen slik at krigshelten Oscar Anderson ikke må bo i campingvogn de siste årene av hans liv.

Vil du vite mer om krigsseilerne og Oscar Andersons historie? Filmen er laget av Leif Martin Kirknes.

 

24.11.2023
07:00
08.02.2024 14:47Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

– Lønnsmessig er jo dette som å jobbe i Nordsjøen sammenlignet med å kjøre drosje

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Sissel M. Rasmussen

Gladnyhet for de lavest lønte. Les hvorfor her

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

Hanna Skotheim

Gruvearbeider Johan er med på å bestemme lønna di

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

Erlend Tro Klette

Norges dyreste bil måtte gjøres styggere med vilje

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet


Flere saker