JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn for sjøfolk

Norsk lønn i norske farvann: Høringen er utsatt

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) rakk ikke å sende ut lovforslaget om norske lønns- og arbeidsforhold i norsk farvann før påske. Men målet er fortsatt å legge fram lovforslag til høsten.
Bjørnar Skjæran rekker ikke tidsplanen for innføringen av norske lønns- og arbeidsforhold til havs.

Bjørnar Skjæran rekker ikke tidsplanen for innføringen av norske lønns- og arbeidsforhold til havs.

Fikseri- og havdepartementet

helgelomedia.no

Hurdalsplattformen var et stort gjennombrudd for Norsk Sjømannsforbund. Den slår fast at «Regjeringen vil innføre krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel, herunder offshoreflåten».

Forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen, uttalte at dette er en av de største dagene i Norsk Sjømannsforbunds historie.

– Vi har jobbet med dette siden 2008. Nå står det svart på hvitt regjeringserklæringen til den tiltredende regjeringen. Jeg er nesten stum av glede. Gratulerer alle kollegaer, uttalte han.

Må vente lenger

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran har lovet å sende ut lovforslaget til høring før påske. Det rakk han ikke.

Fredag ble det klart at høringen på norske lønns- og arbeidsvilkår blir sendt ut nærmere sommeren.

Dette er et omfattende og viktig arbeid som må gjøres skikkelig. Derfor sendes det ikke ut noe i dag.

– Å sørge for norske lønns- og arbeidsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel er et høyt prioritert arbeid som må gjøres grundig. Vi skal ikke bare hindre sosial dumping, men vi skal forsterke Norges posisjon som sjøfartsnasjon og sikre rekruttering blant de unge. Norske lønns- og arbeidsvilkår er en grunnleggende forutsetning for et rettferdig og anstendig arbeidsliv i Norge, sier Skjæran.

Nybrottsarbeid

Han mener regjeringen på dette området holder på med nybrottsarbeid lovmessig.

– Arbeidet med å utforme lovforslaget krever et grundig forarbeid. Vi holder fast ved planen om å legge fram et lovforslag for Stortinget i løpet av høsten og vil sende saken på høring før sommeren, opplyser fiskeri- og havministeren.

I januar ble det klart at en så stor aktør som Hurtigruten støtter et lovforslag som sikrer norske lønns- og arbeidsforhold.

– Vi må tåle at det stilles krav til oss, mener Daniel Skjeldam, administrerende direktør i Hurtigruten Group.

Hurtigruten går i tillegg inn for strengeste linje: Kravet må gjelde alle skip som er innom mer enn en havn i Norge.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) får dermed støtte fra uventet hold.

På det tidspunktet jobbet fortsatt Skjæran med å sende lovutkast om dette ut på høring allerede før påske, og legge fram lovforslaget for Stortinget høsten 2022.

Nå ryker dermed første del av planen, men den andre delen av planen står fortsatt fast.

Hvor strengt?

Spørsmålet som Skjæran må ta stilling til i lovforslaget, er nettopp hvor strengt forslaget skal være. Selv vil han ikke kommentere noe om hva lovforslaget vil inneholde. Han benekter imidlertid at spørsmålet om hvor strengt forslaget skal være er årsaken til utsettelsen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik satt i det omtalte partsutvalget Holmefjordutvalget, som ikke klarte å bli enige om hvilken utstrekning lovforslaget skal ha.

De mest restriktive mener – som Skjeldam og LO-lederen – at det må gjelde når skipene har vært innom mer enn en havn.

De som ønsker en mer åpen linje, mener det skal gjelde ved mer enn fire havner.

Hvis det siste blir tilfelle – at skipene først må ha norske lønns- og arbeidsforhold etter å ha vært inne i en fjerde havn – mener Skjeldam forslaget ikke vil ha noen mening.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse