JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rundt 200.000 sjøfolk sitter koronafast til havs:

Overstyrmann Bengt er koronafast til havs. Han vet fortsatt ikke når han får gå i land

Rundt 200.000 sjøfolk verden over får ikke mønstre av på grunn av på grunn av smittefrykt. Rederiforbundet frykter utslitte mannskaper og svekket sikkerhet.
Overstyrmann Bengt Ellingsund har vært om bord på Bow Fortune siden januar.

Overstyrmann Bengt Ellingsund har vært om bord på Bow Fortune siden januar.

Odfjell

– Vi kan ikke fortsette å holde sjøfolk som gisler med begrunnelser om smitteverntiltak. Her har næringen kommet med gode smitteverntiltak som gjør at vi kan gjøre dette på en forsvarlig måte, sier administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund til NRK.

Anslagsvis 200.000 sjøfolk sitter koronafast om bord på skip på verdens hav. I tillegg er det like mange som ikke kommer seg ut på skipet, ifølge FNs sjøfartsorganisasjon IMO.

Overstyrmann Bengt Ellingsrud på norske Bow Fortune gikk om bord 12. januar og har fortsatt ikke gått i land. Han forteller om mannskap om bord som ikke har vært hjemme på 12-13 måneder.

– Vi tenker mye på det at vi aldri får noen konkret avmønstringsdato. Vi kommer til en havn og får vite at vi får ikke får gå i land der, og så må vente til neste havn, sier han til NRK.

Solberg mener at situasjonen blir mer og mer alvorlig for hver uke som går.

– Vi vet at koronasituasjonen kan vare lenge, og vi kan ikke forutsette at de som var om bord da korona startet skal seile gjennom hele krisen, sier han til NRK.

• Lest denne? Rederiet nektet å betale lønn til sjømann. Da ble skipet lenket fast til kai

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse