JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Stina Rask har opplevd trakassering fordi hun er jente. Nå skal problemet kartlegges blant sjøfolk.

Stina Rask har opplevd trakassering fordi hun er jente. Nå skal problemet kartlegges blant sjøfolk.

Privat

Seksuell trakassering på sjøen

Seksuell trakassering på sjøen: – Jeg prøvde å overse dem slik at de skulle gå

Som ung kvinne uten fast jobb er det ekstra vanskelig å varsle om trakassering om bord. Sånn bør det ikke være, mener Stina Rask.22.02.2023
13:00
24.02.2023 15:59

tri@lomedia.no

– Når man er ung jente og skal ut på havet, er det vanskelig å få faste stillinger. Da er det også ekstra vanskelig å si ifra når ting ikke er i orden, sier Stina Rask (29).

Hun forteller om dårlige forhold på mange norske fiskebåter.

 – Sjefene tenkte: «Hun kommer til å få unger snart», sier Rask og forteller at hun hadde flere vikariater på ett år.

Kontraktene kunne være så korte som to uker. 

– Det var dårlig betalt og dårlige arbeidsforhold, sier hun. De første årene i bransjen beskriver hun som beinharde. 

– Du kan ikke gjøre noe annet enn å jobbe som faen når du er vikar. Og du må tåle ubehageligheter. Sånn bør det ikke være, sier Rask. 

Tatt i skrittet 

En dag hun sto hun i byssa og tilberedte mat til mannskapet.

Mange av de andre fiskerne på snøkrabbebåten hadde fri og drakk alkohol da båten lå til kai.

Plutselig sto tre av fiskerne nede i byssa, «god i farta».

 – De lo og flirte og tilnærmet seg meg. Jeg prøvde å ikke gi dem oppmerksomhet og overse dem slik at de skulle gå, men jeg merket at de kom stadig nærmere mens jeg sto og lagde mat med ryggen til. Det var veldig ubehagelig, så jeg sendte melding til en annen kollega og ba han komme ned.

Så tar en av de tre mennene tak i skrittet til Rask.

– Jeg skvatt til, heldigvis kom kollegaen jeg hadde tilkalt og han kastet dem ut, forteller stuerten.

Kollegaen har bekreftet historien til Rask, men ønsker ikke å stå fram i frykt for videre jobbmuligheter.

Rask fikk hjelp av kollegaer i etterkant, men turte aldri å si noe til sjefen om hendelsen på grunn av frykt for å miste jobben. Rask var bare vikar, og mistet hun jobben kunne det bli vanskelig å få et nytt oppdrag. 

– Jeg følte meg ganske hjelpeløs, sier 29-åringen. 

Vært redd flere ganger

– På mange av de små båtene er det et hierarki – og du må gjøre det du får beskjed om.

Hun innrømmer at hun har vært ukomfortabel og redd ved flere anledninger, men påpeker at det også finnes båter hvor arbeidsmiljøet er trygt og godt.

I dag jobber hun på en båt der miljøet er bra.

 – Jeg trives på havet og vil fortsette å jobbe på havet. Men jeg håper at vi kan bli kvitt trakassering om bord. Det er uansett lettere å si ifra om ugreie forhold nå som jeg har fått fast jobb, men ingen skal måtte bli mobbet eller trakassert, uansett alder og erfaring, sier Rask.

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

Fiskeren Susanne Mortensen (til høyre) vant LOs likestillingspris i 2022 for sin åpenhet om den seksuelle trakasseringen hun har opplevd på norske fiskebåter. Her sammen med de andre prisvinnerne, elektrikeren Sandra Åberg Kristiansen og skihopper Maren Lundby.

Fiskeren Susanne Mortensen (til høyre) vant LOs likestillingspris i 2022 for sin åpenhet om den seksuelle trakasseringen hun har opplevd på norske fiskebåter. Her sammen med de andre prisvinnerne, elektrikeren Sandra Åberg Kristiansen og skihopper Maren Lundby.

Jan-Erik Østlie

På agendaen

Etter at fisker Susanne Mortensen satte søkelyset på problemet med en kronikk i NRK i fjor, har Norsk Sjømannsforbund satt trakassering høyt på agendaen.

Landsmøtet i 2022 vedtok et tydelig oppdrag for den neste fireårsperioden:

«Enhver som arbeider til sjøs skal respekteres for den man er uavhengig av kjønn, seksuell orientering, religiøs eller politisk overbevisning. Dette er grunnleggende forutsetninger for Norsk Sjømannsforbund og ligger til grunn for vårt virke.»

Det er grunnen til at de nå, som første fagforbund, går ut med en undersøkelse til hele sin medlemsmasse og kartlegger hvor stort trakasseringsproblemet er.     

– Ingen som jobber på sjøen skal måtte gå rundt og være redd for å oppleve ubehagelige ting bare fordi man er den man er, sier forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund Kurt Inge Angell til Maritim Logg.

Les mer: Dette kan du gjøre hvis du blir utsatt for seksuell trakassering

– Kraftig oppvekker for næringen

LOs førstesekretær, Julie Lødrup, synes det er tøft gjort å slå fast at man også skal få de ubehagelige sakene fram i lyset, og at Sjømannsforbundet har prioritert problemet helt øverst på dagsorden.

– De gjør dette både grundig og detaljert. Det er veldig bra. Det viser sterk vilje til å få bort en ukultur som ikke lenger kan få være en del av arbeidslivet, sier Lødrup.

Selv har Lødrup blitt rystet av historiene til de kvinnelige sjøfolkene som har stått fram i mediene.

– De fortjener en stor takk, for vi vet at det koster å stå fram. Disse kvinnene har også æren for at særlig fiskerinæringen har fått seg en kraftig oppvekker. Det er mange som er takknemlige for at de turte å gå foran.

Hun påpeker at et tryggere arbeidsmiljø for kvinner også var hovedtema på Norsk Sjømannsforbunds store kvinnekonferanse nylig.

– Det er dessverre ingen selvfølge for alle, og derfor må vi fortsette kampen for at alle skal være trygge på jobb, sier Lødrup.

LOs førstesekretær, Julie Lødrup, er rystet av historiene til de kvinnelige sjøfolkene som har stått fram. – De fortjener en stor takk.

LOs førstesekretær, Julie Lødrup, er rystet av historiene til de kvinnelige sjøfolkene som har stått fram. – De fortjener en stor takk.

Ole Palmstrøm

Viktig med preventivt arbeid

Angell mener det er på tide at også de som forbund er aktive i preventivt arbeid for å hindre at mobbing og trakassering skjer.

Han mener landsmøtet har gitt dem et klart oppdrag vedrørende denne saken – og nå settes arbeidet for alvor i gang.

Mandag sendes undersøkelsen ut til medlemmene.

 – Vi som forbund må jobbe mye mer med temaet som har blitt enda mer aktualisert de siste årene. Om det skyldes kjønn, seksuell legning og/eller andre ting som gjør den eller de det gjelder annerledes, er trakassering uansett uakseptabelt, sier Angell.

Sjømannsforbundet og Kurt Inge Angell sender undersøkelsen til alle sine medlemmer. Han håper flere fagforbund vil gjøre det samme.

Sjømannsforbundet og Kurt Inge Angell sender undersøkelsen til alle sine medlemmer. Han håper flere fagforbund vil gjøre det samme.

Roy Ervin Solstad

Han innrømmer at Sjømannsforbundet har liten kunnskap om både omfang og alvorlighetsgrad av trakassering i næringen.

Men etter en rekke oppslag i mediene de siste årene, så er de kjent med alvorlige historier fra fiskerisektoren.

– At noen endelig har tørt å si ifra har gjort dette mer aktuelt enn noensinne. Vi må derfor undersøke dette skikkelig – en måte å gjøre det på er ved hjelp av undersøkelse; å spørre alle medlemmene om disse tingene. Når vi vet fakta om omfang og type saker så må vi handle. Målet må være å bli kvitt alt dette i fremtiden, sier Angell. 

 – Garantert mørketall

Forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet applauderer initiativet til Sjømannsforbundet.

– All oppmerksomhet rundt dette er bra, men det er ikke alltid så lett å få medlemmer til å svare, sier Espe. 

Hun håper Norsk Sjømannsforbund lykkes i å oppnå mange svar, og håper at folk er ærlige. 

– Det er garantert mørketall. Det finnes masse trakassering og mobbing der ute. 

Forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet applauderer initiativet til Sjømannsforbundet.

Forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet applauderer initiativet til Sjømannsforbundet.

Roy Ervin Solstad

Stina Rask synes det er veldig positivt at forbundet tar tak i problemet.

Om hun hadde fått en slik medlemsundersøkelse om trakassering på arbeidsplassen da hun var ny i jobben, så hadde hun nok sagt ifra om hendelsene uten å nevne navn, mener hun.

 – Det er bra med slike tester og undersøkelser, for det er mye som skjer uten at man vet det. Det er lettere å si ifra når flere sier ifra og når man vet at flere opplever det samme, sier hun. 

Rask angrer ikke på retningen hun har gått, og har tro på det at det kan bli bedre. 

– Alt kan forandre seg, sier hun. 

Hun håper ikke kvinnelige sjømenn gir opp yrket, fordi det finnes også båter med gode arbeidsforhold. Likevel synes hun det er trist med slike historier.

Bidrar til at flere sier ifra

Espe mener slike undersøkelser kan bidra til at flere tør å si ifra. Men understreker at ansvaret til syvende og sist ligger hos arbeidsgiveren.

Også Fagforbundet er positive til undersøkelsen Norsk Sjømannsforbund skal sende ut. 

 – Det vil styrke vår felles innsikt om hvordan arbeidsfolk i alle deler av arbeidslivet har det på jobb, sier nestleder Odd Haldgeir Larsen.

Fagforbundet har også et ekstra fokus på arbeidsmiljø på arbeidsplassen og er i gang med en undersøkelse som kun omhandler trakassering. 

– ​​Undersøkelsene er helt avgjørende for at problemet skal tas på alvor. Det forplikter. Ingen kan benekte fakta når tallene først ligger på bordet. Før vi kan sette inn tiltak og utforme politikk, må vi vite hva omfanget er, hvem som rammes, og hvilke situasjoner det oppstår i.

 – Her har hele arbeidslivet, men også myndigheter og andre aktører, kommet mye kortere enn det man skulle ønske, sier Larsen.

Ingvild ble seksuelt trakassert i butikkjobben: Mistet telling over ubehagelige opplevelser

22.02.2023
13:00
24.02.2023 15:59Mest lest

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Forsvaret

Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer

Herman Bjørnson Hagen

Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert

Leif Martin Kirknes

May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company

Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

Eivind Senneset

Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp

Jan-Erik Østlie

LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Ole Hagen

Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen

Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.

Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.

Tormod Ytrehus

Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen

Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Hanna Skotheim

Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger

– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.

– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner. Slik vil de ramme bedriften mer

Brian Cliff Olguin

Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Ole Berg-Rusten / POOL / NTB

Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

Petter Pettersen

Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse