JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk lønn for sjøfolk:

SV stiller harde krav til regjeringen: Krever fortgang for sjøfolk

Støres regjering vil sikre norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel. Men det må skje straks, mener SV og Rødt.
KREVER HANDLING: SV og Kirsti Bergstø vil ha svar på når vi kan forvente lov om norske vilkår for sjøfolk i Norge.

KREVER HANDLING: SV og Kirsti Bergstø vil ha svar på når vi kan forvente lov om norske vilkår for sjøfolk i Norge.

Ole Palmstrøm

tri@lomedia.no

– Sp og Ap har i opposisjon sagt at de vil ha norske vilkår på sokkelen, så vi regner selvfølgelig med at de leverer på dette raskt. Hvis ikke vil de møte en kampklar SV i Stortinget, sier SV-nestleder Kirsti Bergstø, som er bekymret for en uttalelse i FriFagbevegelse i forrige uke.

Dagen da den nye regjeringen la fram sin politiske plattform sa Jonas Gahr Støre til Maritim Logg angående innføring av norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel:

– Dette har vi sagt i mange år, at dersom vi kommer i regjering så vil det bli innført. Nå skal vi sette oss ned med partene i arbeidslivet, som vi pleier å gjøre, og utforme dette på en god måte.

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Spørsmål til ministeren

Kirsti Bergstø, som nå tar fatt på oppgaven som leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, har denne uken sendt et skriftlig spørsmål til den nye næringsministeren Jan Christian Vestre for å kreve svar på hva regjeringen mener: «Kan Stortinget forvente å få en lovproposisjon vedrørende lov om norske lønns- og arbeidsvilkår på kyst og sokkel, herunder offshoreflåten, før påske?».

– Det er viktig at det skal være norske lønns- og arbeidsforhold til sjøs. Samtidig registrerer jeg at statsministeren tar til orde for at det skal skje gjennom møter med partene i arbeidslivet og et partssammensatt utvalg. Det er ikke nødvendig å vente på dette lenger nå. Dette har vært utredet mange ganger. Også nylig. Derfor vil jeg ha klarhet i når vi kan forvente å få en sak til Stortinget, sier Bergstø som forventer et tydelig svar av næringsministeren.

Jan Christian Vestre vil svare Bergstø via Stortinget om rundt en uke.

Aktuelt: SV og Rødt sikrer stortingsflertall om norsk lønn for sjøfolk

Ferdig diskutert

– Det er flertall for dette i Stortinget da vi kommer til å støtte forslaget. Temaet er diskutert mellom partene. Det er bare å sette i gang prosesser for å få til dette. Hvis ikke, vil det oppfattes som en trenering av saken. Det er ingen tjent med, heller ikke norske sjøfolk. De fortjener bedre, mener SV-politikeren.

Hun påpeker at «Holmefjordutvalget» leverte sin innstilling 19. mars i år.

I etterkant av dette varslet daværende statsråd Nybø, til partene før sommerferien, at lovarbeidet når det gjaldt kysten skulle igangsettes rett etter sommerferien i år.

Det er derfor grunn til å tro at arbeidet allerede er godt i gang i departementet. Det naturlige vil derfor være å inkludere sokkelen i det pågående lovarbeidet, for på den måten å kunne fremme en lovproposisjon i saken til Stortinget allerede før påske. Stortinget kan behandle saken allerede i vårsesjonen, mener Bergstø.

Støtte fra Rødt

Hun får støtte fra Rødt, som også har meldt sin støtte på Stortinget om forslaget. Med Rødt og SV vil det være et solid stortingsflertall for kravet som vil sikre norske sjøfolk like konkurransevilkår og forebygge sosial dumping til sjøs.

– Rødt håper at regjeringen skal gi en rask avklaring på dette. Vi forventer at arbeidet starter uten nye runder med utredninger. Sjøfolka har ventet på dette i mange år, og nå er det på tide å gjøre ord om til handling, sier nestleder Silje Kjosbakken til Maritim Logg.

Se hele oversikten: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet

STØTTER: Nestleder i Rødt, Silje Kjosbakken, vil ha handling nå.

STØTTER: Nestleder i Rødt, Silje Kjosbakken, vil ha handling nå.

Roy Solstad

Uheldige uttalelser

Leder i Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen, berømmer Bergstø og SV for deres utålmodighet i saken.

– At Rødt også støtter fortgang i saken er bra. På bakgrunn av de uheldige uttalelsene til statsministeren så forstår jeg også Bergstøs bekymring godt. Det er en bekymring jeg deler, sier Hansen.

Han påpeker at sjøfolkene har ventet i årevis på denne loven både på kyst og sokkel, og at tiden er overmoden for å sette i gang prosessen.

– Vi har i flere år også merket oss departementets motstand i dette spørsmålet. Jeg forutsetter derfor at statsministeren har godt skodde, kunnskapsrike og handlekraftige folk i politisk ledelse i næringsdepartementet. En ledelse som er tydelige både på retning og hastighet. Ethvert forsøk på trenering av denne saken vil kort og godt ikke bli tolerert fra vår side, sier Hansen.

Fikk du med deg denne? Sjømannen Geir (59) blir pensjonist: – Bedre at yngre ansatte får mulighet til å beholde jobbene

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse