PENSJONIST: Geir Arild Haugen tar ut sjømannspensjonen og skal kjøpe nytt hus i den brasilianske byen Feira de Santana.
Tri Nguyen Dinh
Korona rammer Color Line:
Sjømannen Geir (59) blir pensjonist: – Bedre at yngre ansatte får mulighet til å beholde jobbene
I 40 år har Geir Arild Haugen jobbet på sjøen. Viruspandemien setter en bråstopp på yrkeskarrieren.
tri@lomedia.no
– Jeg mønstret på i juni 1980, da var jeg 19 år gammel og min første seilas var mellom Norge og Singapore for «Jan Erik Dyvi Rederi». Det er 40 år siden og nå går jeg «i land» for godt. Et langt liv på sjøen er over, det er litt vemodig, forteller Haugen når vi besøker han på Rygge Arbeiderhotell.
Her bor han midlertidig mens han fikser de siste formalitetene etter oppsigelsen i Color Line. I 2006 giftet Haugen seg med en brasilianer og flyttet til Sør-Amerika. Haugen, som har vært ansatt i Color Line, har bodd i lugar i båten når han har vært på jobb på Kielfergen mellom Norge og Tyskland.
– Jeg drar tilbake til Brasil i slutten av november. Jeg søkte sluttavtale før jeg fylte 60 og tar ut sjømannspensjon. Det er bedre at yngre ansatte får mulighet til å beholde jobbene sine, de trenger den sannsynligvis mer enn meg som allerede har fått oppleve et langt og rikt liv på sjøen, sier Haugen.
Han får til sammen sju måneder med etterlønn når arbeidskontrakten termineres.
• Mye lest: Det blir 34.000 kroner dyrere for Color Line å ha matrosen Thomas som ansatt
Dramatisk for Color Line
Haugen er ikke den eneste som mister jobben i Norges største fergeselskap. Koronasituasjonen har tvunget Color Line til å legge flere skip til kai. De skipene som fremdeles operer har redusert sin ordinære kapasitet. Selskapet har permittert 1000 ansatte på sjø og land av sine 2100. Nå må de ta ytterligere grep for å kutte kostnader. Fra 2021 forsvinner 300 årsverk.
– Color Line legger opp til å bruke mest mulig frivillige ordninger i forbindelse med nedbemanningen, sier konsernsjef Trond Kleivdal.
God timing
– Jeg hadde egentlig tenkt til å jobbe et år til, men pandemien gjør at pensjonisttilværelsen begynner tidligere enn forventet, jeg har omstilt hodet og begynner å glede meg. Når man først mister jobben, så var dette en bra timing. Klimaet i Sør-Amerika er behagelig og jeg skal gjøre minst mulig, sier Haugen.
Han har fagbrev som matros, men har siden overgangen til Color Line jobbet i skipets Tax free-butikk. Som utdannet sommelier har han hatt ansvar for vin-avdelingen.
– Jeg har seilt nesten overalt. I Amerika, Europa, Asia og Afrika, men ikke i Australia. Jeg har sett kriker og kroker rundt forbi og siden skipet oppholdt seg flere måneder på et sted fikk vi oppleve mye. Da jeg startet karrieren på sjøen var det ikke uvanlig å være løsarbeider. Man mønstret på og jobbet i mange måneder, opptil et år, av gangen, så gikk man av og var arbeidsledig. Etter litt fyll og fanteri var det tilbake til hyrekontoret og få et nytt oppdrag. Den gang kunne man også gå på kaia og få seg en jobb, forteller Haugen.
• Mye lest: Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning
311 måneder i Color Line
Livet på sjøen var mer «rock´n´roll» men alt var ikke bedre i gamle dager. Yrket har blitt mer profesjonalisert og mer familievennlig, mener Haugen.
– Selv om årene ute var opplevelsesrike så var det fint å få jobb i ordnede former i Color Line. Jeg begynte i «skrubben» på MS Skagen. Siden har jeg vært innom MS Color Festival, Peter Wessel, MS Christian IV, Superspeed 2 og til sist Color Magic.
Til sammen har det blitt 26 år, nøyaktig 311 måneder, i Color Line. Grunnen er enkel: Bra arbeidsmiljø og gode kollegaer.
– Er det noe jeg kommer til å savne så er det å se disse vante fine ansiktene. Man blir jo gode kollegaer og glade i hverandre. Det er mange jeg setter pris på, men jeg vil trekke fram Roy Eberhartt Larsen. Vi har blitt kalt et gammelt ektepar, ler Haugen som i det siste har tatt seg et par turer på Kielfergen som turist for å ta farvel med kollegaene.
Saken fortsetter under bildet
SJØFARTSBOKA: I fire tiår har Haugen jobbet på sjøen. Nå er det slutt.
Tri Nguyen Dinh
• Tom (63) kunne blitt pensjonist, men så kom gladmeldingen fra Erna. Nå tar han fire nye år
Unngår masseoppsigelser
Hovedtillitsvalgt i Color Line, Erina Bryn Kjær, håper det blir nok folk som ønsker å slutte frivillig i forbindelse med selskapets kutt. Color Line besluttet å tilby ansatte fra 60 år som er berettiget til å ta ut pensjon, om å kunne søke om sluttavtale.
– Color Line har hatt mange utfordringer siden myndighetene stengte i mars. Vi håper at noen går av frivillig slik at færrest mulig mister jobbene sine, sier Kjær som opplyser at de tillitsvalgte har vært med på ledelsens diskusjoner rundt nedbemanning.
– De ansatte visste at det vil komme konsekvenser, men jeg tror det kommer som en overraskelse at det skulle komme så fort og omfatte så mange som 300 ansatte.
Foreløpig ser det ut som at Color Line unngår masseoppsigelser da flere har gjort som Geir Arild Haugen: Sluttet mer eller mindre frivillig.
– Vi nærmer oss målet og nærmere 100 prosent har inngått friville sluttpakker av de 300 berørte. Vi er svært tilfredse med det gode og tillitsfulle samarbeidet med organisasjonene, ikke bare om å komme oss gjennom pandemien, men også være klar til å skyte fart når det hele er over, sier Helge Otto Mathisen, konserndirektør kommunikasjon og samfunnskontakt.
Han mener det er avgjørende med et godt samarbeid mellom ledelsen og de ansatte for å overleve.
– Color Line er en stor og viktig samfunnsaktør innen skipsfart og reiseliv, og selv om de fleste selskaper er hardt rammet av effektene av korona-pandemien, så er Color Line et rederi som vil komme seg gjennom krisen og være en viktig aktør også i fremtiden. Da er det avgjørende at vi står sammen, sier Mathisen.
Cruiseindustrien er blant koronakrisens største tapere etter at myndigheter verden over stengte grensene sine for inn og utreise.
• Hva skjer med pensjonen min om jeg permitteres? Her er seks spørsmål og svar
Trenger hjelp
I en pressemelding opplyser at Color Line at omstruktureringen og nedbemanningen skyldes «utfordrende situasjonen i forbindelse med covid-19».
– Planene vil sikre arbeidsplasser og fremtidig lønnsomhet, sier konsernsjef Trond Kleivdal.
Til smittesituasjonen og myndighetspålagte reguleringer blir endret legger Color Line Kiel-fergen Color Fantasy til kai.
– Reduksjon av kapasitet er dessverre nok en gang nødvendig, og det er avgjørende at regjeringen og Stortinget stiller opp med kompensasjonsordninger både i høst og til neste år, sier Kleivdal.
– Jeg har hatt noen fantastiske år i Color Line og håper selskapet overlever og klarer å tilby norske sjøfolk en arbeidsplass også i framtida. Jeg synes situasjonen er trist, men har forståelse for at ledelsen må gjøre grep for å redde selskapet, avslutter Haugen som selv har vært tillitsvalgt for de ansatte i mange år.
VINEKSPERT: Haugen er sommelier og var vinansvarlig i Tax-Freebutikken.
Privat
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB