JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Karbonfangst – og lagring i Brevik:

Tom (63) kunne blitt pensjonist, men så kom gladmeldingen fra Erna. Nå tar han fire nye år

Hovedtillitsvalgt Tom Jacobsen ved Norcem i Brevik utsatte pensjonsplanene da han fikk vite at regjeringen vil at fabrikken skal starte med lagring og fangst av karbon.
Tommelen opp hos Tom Jacobsen, hovedtillitsvalgt, hos Norcem i Brevik.

Tommelen opp hos Tom Jacobsen, hovedtillitsvalgt, hos Norcem i Brevik.

Trond Elstad

helge@lomedia.no

På en pressekonferanse mandag, fortalte olje- og energiminister Tina Bru om nyheten: Regjeringen vil først realisere fangst og lagring av CO₂ ved Norcems sementfabrikk i Brevik.

Det legges også opp til å støtte fangst av CO₂ ved Fortums avfallsanlegg i Oslo.

– Regjeringen foreslår først å realisere fangst av CO₂ ved Norcems sementfabrikk i Brevik, skriver regjeringen i en pressemelding.

Regjeringen legger også opp til å støtte fangst av CO₂ ved Fortum Oslo Varmes avfallshåndteringsanlegg i Oslo, men da må dette prosjektet først skaffe tilstrekkelig egenfinansiering og finansiering fra EU eller andre kilder, står det i pressemeldingen.

Hva er karbonfangst? Her er det du bør vite

Happy

Hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Norcem i Brevik, Tom Jacobsen, kan nesten ikke tro at det er sant.

Han fikk først vite nyheten da Tina Bru offentliggjorde det.

– Nå er vi happy, ja. Dette har stått øverst på min agenda i mange år. Dette betyr at fabrikken er bombesikker og kommer til å leve i 100 år til, sier Tom Jacobsen til FriFagbevegelse.

Helt siden 2005 har karbonfangst- og lagring (CCS) stått på agendaen ved fabrikken. Siden 2011 har prosjekt CCS vært i gang. Nå kan det realiseres.

Tar fire nye år

Gleden er så stor at Tom Jacobsen sporenstreks bestemte seg for fire nye år på fabrikken – selv om han er 63 år og kunne gått av.

– Dette er grunn god nok til å jobbe fire nye år, sier han.

– Nå blir vi atskillig mer konkurransedyktig. Nå kan vi snart produsere grønn cement. Kundene vil ha byggemateriale som er mest mulig karbonnøytralt. Når vi kan begynne å fange CO₂ blir vi grønnest i verden, sier Tom Jacobsen.

Både LO og NHO har krevd at det skulle investeres i to anlegg: At begge de to prøveprosjektene – både ved sementfabrikken i Brevik og avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo – skulle få klarsignal for fullskalaproduksjon.

Samlede investeringer for prosjektet er anslått til 17,1 milliarder kroner. Dette inkluderer både Norcem, Fortum Oslo Varme og Northern Lights. Men med tanke på Forum er det altså avhengig av blant annet EU-midler.

Driftskostnader for ti års drift er anslått til 8 milliarder kroner. Et samlet kostnadsanslag er dermed på 25,1 milliarder kroner.

Klarsignal for karbonfangst- og lagring: – Gode nyheter i en krevende tid

– Stor dag for norsk industri

Prosjektet, som regjeringen har valgt å kalle Langskip, får statsstøtte i tråd med fremforhandlede avtaler. Statens del av disse kostnadene er anslått til 16,8 milliarder kroner.

Forbundsledere i Industri Energi, Frode Alfheim, sier at dette er en stor dag for våre medlemmer på Norcem og for norsk industri.

– Endelig skal vi komme i gang med fullskalaprosjektet for fangst og lagring av CO₂, sier han til FriFagbevegelse.

Men når det er sagt:

– Regjeringen legger seg på et skuffende lavt ambisjonsnivå. Det faglig riktige ville helt klart være å gå for begge anleggene, det ville gitt et mye sterkere prosjekt. «Langskip» er et stort og ambisiøst prosjekt for norsk industri, men det er heller ikke risikofritt. For å gjøre prosjektet sterkere, ville det vært mye bedre å gå for begge anleggene nå, heller enn bare det ene. Det ville gitt et større fangstvolum og bedre infrastruktur, noe som ville vært en klar fordel for prosjektet.

NHO og LO er utålmodige: Krever to anlegg for karbonfangst- og lagring inn i statsbudsjettet

– Når regjeringen i dag ikke gir grønt lys for begge prosjektene, så må vi bare brette opp ermene og jobbe på for at også Klemetsrud kommer i gang. Det store målet er jo at Europa skal se til norsk sokkel for å få lagret sine utslipp, da kan ikke vi være bremseklossene, mener Frode Alfheim.

Warning
Annonse
Annonse