JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser

Egentid ved direktereiser fra hjemmet til kunde reduseres fra 20 til 15 minutter. Kilometerberegningen i bestemmelsen fjernes, og et partssammensatt utvalg skal gå gjennom bestemmelsene for reiser på egentid.
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

knut.viggen@lomedia.no

Som ventet ble EL og IT Forbundets prioriterte punkt om betalt reisetid det vanskeligste å bli enige med motparten Nelfo om under den to dager lange meklingen, som startet torsdag 19. mai.

Ved femtiden lørdag morgen ble det likevel oppnådd enighet også om dette og dermed er streik unngått for 3.140 medlemmer som var tatt ut i første streikeuttak mandag.

Meklingen omfattet lønns- og arbeidsvilkår for drøyt 13.000 elektrikere som omfattes av landsoverenskomsten for elektrofag (LOK), den største av forbundets avtaler.

– Dette har vært en lang og vanskelig forhandlingsprosess, men vi har kommet fram til et resultat som vi kan anbefale for medlemmene våre. Vi har bedret betingelsene for arbeidsreiser i bransjen, sørget for et godt lønnstillegg for våre medlemmer og styrket viktige ordninger for likestilling i bransjen, sier forhandlingsleder og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen. 

Meklingsresultatet har en totalramme på 3,7 prosent og det er oppnådd et generelt lønnstillegg på 8,99 kroner i timen.

– Det er usikkert hvordan prisveksten vil bli det kommende året, og det har vært viktig for oss å sikre medlemmene et skikkelig lønnstillegg, sier Andersen. 

Bakgrunn: I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik

Svært vanskelig punkt

Betaling for reisetid har vært et prioritert krav fra forbundet i dette oppgjøret.

– Vi legger ikke skjul på at dette har vært et svært vanskelig punkt i forhandlingene og meklingen. Ikke minst har det vært vanskelig å skape en enighet om hvilket beregningsgrunnlag som skal ligge til grunn for eventuelle endringer. Vi har likevel fått fjernet kilometer som beregningsgrunnlag på arbeidsreiser på egentid i §3H og brutt en viktig barriere ved å redusere 20 minutter til 15 minutter.

– Med dette resultatet sier arbeidsgiverne seg også enige i at bestemmelsene om mønstring § 3H må gjennomgås skikkelig og et partssammensatt utvalg skal gjøre dette fram mot neste hovedoppgjør.

Dette ble de enige om

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent og innebærer blant annet: 

• Det gis et generelt lønnstillegg på 8,99 kr i timen.

• Tiden som i dag må reises på egentid ved direktereiser fra hjemmet til kunde reduseres fra 20 til 15 minutter. Kilometerberegningen i bestemmelsen fjernes, og et partssammensatt utvalg skal gå gjennom bestemmelsene for reiser på egentid.

• Betalte reiser til og fra utenbys arbeidsoppdrag økes fra fem til sju i året.

• Arbeidsgiver skal nå forskuttere lønn ved sykepenger, fødsels- og svangerskapspermisjon.

• Arbeidsgiver kan ikke lengre avtale seg bort fra separate dame og herregarderober på byggeplasser.

• Meklingsresultatet sendes til uravstemming med frist 22. juni. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse