JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

EL og IT: – Vi har bidratt til å løfte dem med lavest lønn i Norge

Forbundsleder Geir Ove Kulseth roser innsatsen, kampviljen og pågangsmotet til medlemmer og tillitsvalgte under streiken.
KAMPFORBUND: – Nå har vi vel vist at vi også er et kampforbund, sier leder i EL og IT Forbundet, Geir Ove Kulseth. Han roser innsatsen og kampviljen til medlemmene under den fire dager lange streiken.

KAMPFORBUND: – Nå har vi vel vist at vi også er et kampforbund, sier leder i EL og IT Forbundet, Geir Ove Kulseth. Han roser innsatsen og kampviljen til medlemmene under den fire dager lange streiken.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Torsdag kveld, fire dager etter at den historiske streiken i mellomoppgjøret mellom LO og NHO startet, ble den avsluttet med at partene kom til enighet.

– Dette har vi fått til takket være våre medlemmer og tillitsvalgtes innsats, sier EL og IT Forbundets leder, Geir Ove Kulseth.

– Gjennom denne streiken har vi bidratt til å løfte dem med lavest lønn i Norge, fått forpliktet partene til å se på problemene med lavlønnsmodellen, og vist at arbeiderbevegelsen står solidarisk sammen i kampen mot ulikhetene, sier Kulseth i en uttalelse som ble sendt ut torsdag kveld.

Flere reaksjoner: – Streiken var ikke forgjeves, sier fornøyde forbundsledere

Historisk oppgjør

Søndag ettermiddag brøt LO meklingen mellom NHO og LO og og utløste dermed historiens første streik i et mellomoppgjør.

LO brøt blant annet fordi det var satt av for lite penger til de lavest lønte.

Dermed gikk 23.000 medlemmer i flere LO-forbund ut i streik. I EL og IT Forbundet ble det tatt ut 2.615 medlemmer i 43 bedrifter, alle innen installasjon.

Det tok bare fire dager før partene møttes igjen og kom til en enighet. NHO valgte å nærme seg LO.

Resultatet ble et historisk høyt sentralt generelt kronetillegg på 7,50 kroner per time til alle, med et lavlønnstillegg på 3 kroner per time eller 4 kroner per time for tariffavtaler uten lokal forhandlingsrett.

Oversikt: Hvem får lavlønnstillegg? Se lista her

– Et godt utgangspunkt

På overenskomster uten lokal forhandlingsrett, og lavere lønn enn 90 prosent av industriarbeiderlønn, blir det gitt et ytterligere tillegg på 1 kroner per time.

– I prosessen har vi også fått belyst problematikken med lokale forhandlinger, og etablert et godt utgangspunkt for å gjøre noe med det. Dette var kun mulig fordi vi hadde medlemmer og tillitsvalgte som gjorde en imponerende innsats, viste stor kampvilje og enorm pågangsmot, forklarer Kulseth.

Kommentar: «NHO undervurderte kampkraften og streikeviljen i LO-familien»

– Kunne ha holdt ut mye lenger

Medlemmer og tillitsvalgte over hele landet var engasjert i streiken og utover i uka mobilserte flere fagforeninger fram mot en varslet opptrapping av streiken fra i dag fredag.

Da skulle nye 2.530 EL og IT-medlemmer i alle 13 distrikter ut i streik, i tillegg til de 2615, i alt 5.145 medlemmer. I tillegg til at flere installasjonsbedrifter skulle tas ut, var det også varslet uttak på heis og blant energientreprenør.

Nettverk besøkte Bergen onsdag og der hadde fagforeningen allerede bestilt 300 nye streikevester. De blir det ikke bruk for i denne omgangen.

I et intervju med TV2 i torsdag sa Atle Rasmussen, leder i Elektroarbeiderens Fagforening Vestland, at de kunne ha holdt ut mye lenger enn de fire dagene streiken varte.

Det var 27 år siden sist elektrikerne gikk til streik.

– Forrige gang holdt vi ut i åtte uker, det hadde vi greid denne gangen også, sa Rasmussen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse