JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp i EL og IT Forbundet

Flere mener den nye lederen nå står overfor en formidabel jobb.
Geir Ove Kulseth fikk ni stemmer flere enn motkandidat Eystein Garberg.

Geir Ove Kulseth fikk ni stemmer flere enn motkandidat Eystein Garberg.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

oystein.helmikstol@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

Jan-erik.ostlie@lomedia.no

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sa Geir Ove Kulseth da han entret talerstolen under landsmøtet for første gang som nyvalgt leder.

Det skjedde etter en lang debatt som varte i over tre timer, med et åttitalls delegater på talerstolen og etter noen nervepirrende avstemningsminutter.

Til slutt trakk 42-åringen det lengste strået med 141 mot 132 stemmer – ni flere enn hans to år eldre motkandidat.

Aktuelt: Bli kjent med EL og IT Forbundets nye leder

I takketalen trakk Kulseth fram den lange valgkampen, som startet for alvor tidlig i fjor høst.

– Det har vært noen lange dager og uker og måneder, men det har vært givende. Og takk til deg Eystein. Du har vært en solid motkandidat, roste Geir Ove Kulseth, før han takket valgkomiteen og spesielt lederen Bjørnar Dahle, som nå blir pensjonist.

Inn i en ny tid

Fra talerstolen kom Kulseth inn på det som av mange oppleves som en splittelse i EL og IT Forbundet.

– Framover skal jeg snakke med hvert distrikt og hvert organisasjonsledd – for det har vært frustrasjon der ute og det må vi få gjort noe med, konstaterte Kulseth.

Han hadde også en hilsen til alle dem som stemte på Eystein Garberg.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

– Vi skal bringe organisasjonen sammen og hjelpe hverandre med å nå de målene vi har satt oss. Enten det er politisk, tariffmessig eller organisatorisk. Vi skal bygge en organisasjon som får fram det beste i oss, der vi tolker hverandre i beste mening og ikke ilegger hverandre motiver vi ikke har. Der vi står opp for hverandre og sier stopp når vi ser at tonen blir for skarp. For vi må huske at vi alle ønsker å gjøre det vi kan for vennene våre, sa Kulseth.

Vil fremsnakke seirene

Han trakk fram eksempler på at forbundets arbeid har gitt resultater og nevnte blant annet Montørjentene Vestland, ungdommens arbeid med psykisk helse, Distrikt Østfold som løfter fram ungdommer og har forbundets yngste fagforeningsleder.

– Vi må snakke om og løfte fram alt dette, sa Kulseth.

Geir Ove Kulseth taler til landsmøtedelegatene lørdag ettermiddag

Geir Ove Kulseth taler til landsmøtedelegatene lørdag ettermiddag

Leif Martin Kirknes

Han trakk også fram de ansatte på forbundskontoret som han mener ofte blir gjenstand for frustrasjon og irritasjon.

Og han lovte selv å stille seg foran hvis noen trengte en målskive å få ut frustrasjonen på.

Takket Andersen og Hennum

Til slutt sendte han også en stor takk til Jan Olav Andersen og Vidar Hennum, som gir seg som forbundsleder og nestleder etter dette valget.

Avtroppende leder, Jan Olav Andersen, hilser på den nye lederen, Geir Ove Kulseth, etter valget i EL og It Forbundet lørdag.

Avtroppende leder, Jan Olav Andersen, hilser på den nye lederen, Geir Ove Kulseth, etter valget i EL og It Forbundet lørdag.

Leif Martin Kirknes

– Dere har vært to stødige ledere gjennom noen usedvanlige turbulente år med pandemi, økonomisk krise og mye mer. Dere har leda oss til seier gjennom forhandlinger ogkonflikter, dere har inspirert oss med kunnskap og handlingsvilje og mot. Dere etterlater en organisasjon som har enorme muligheter foran seg og jeg er takknemlig for å ha fått sjansen til å bygge på dette, avsluttet Kulseth.

Slagen, ikke utslått

Det var en slagen, men ikke utslått leder av Elektroarbeidernes Fagforening, Eystein Garberg, som kunne konstatere at det ble en usedvanlig jevn duell.

Han likte debatten der mange var oppe og skrøt av ham, ikke minst den jobben han har gjort i EFT.

Eystein Garberg konstaterer at han ikke nådde helt opp i lederkampen, men føler seg likevel som en vinner, etter den flere timer lange lederdebatten.

Eystein Garberg konstaterer at han ikke nådde helt opp i lederkampen, men føler seg likevel som en vinner, etter den flere timer lange lederdebatten.

Jan-Erik Østlie

– Jeg føler meg som en vinner etter den oppløftende debatten før voteringen. Det var mange fine ord fra forskjellige folk, og ut fra den hadde jeg trua på at dette skulle gå veien, sier Garberg.

– Det var jo veldig jevnt. Det er alltid krevende å komme utenfra.

Ville bevege forbundet

Han var naturlig nok ikke fornøyd med resultatet, men hadde ingen formening der og da om hvorfor han tapte.

Garberg mener dette ikke er noe problem for ham personlig.

– Mine støttespillere og vi som fagforening i Trøndelag er nok mer skuffet enn meg personlig, mener han.

– Jeg har aldri gjort dette for min egen del, men det har vært nødvendig for å bevege forbundet i riktig retning.

Nå skal Garberg inn i forbundsstyret, som skal ledes av Geir Ove Kulseth.

– Det er helt uproblematisk for min del, sier Garberg.

Mange var skuffet

Ute på gulvet i kongressalen hadde delegatene fra Trøndelag og andre støttespillere samlet seg, flere med bøyd hode, noen med tårer i øynene.

– Jeg er jævlig skuffa, det skal vi nok være i kveld, sier Kim Olav Johansen, leder i Distrikt Trøndelag. Han hadde stor tro på at dette skulle gå veien.

Jan Ole Evensen fra Oslo og Akershus har støttet Garberg, fordi han mente at han var den beste kandidaten.

– Men jeg har ikke noen problemer med at det var Geir Ove Kulseth som ble valgt, sier Evensen til FriFagbevegelse når valget er avgjort.

– Får en formidabel jobb.

Evensen syntes det var veldig bra at Garberg ble valgt inn i forbundsstyret selv om han ikke ble valgt som leder.

– Jeg synes også at det er veldig bra at Morten Svendsen kom inn i forbundsstyret. Det opprettholder den politiske balansen, mener Evensen. Svendsen er leder i Evensens fagforening.

Bjørn Erling Waage er delegat fra Vestfold/Telemark. Han stemte på Garberg.

– Det blir en formidabel jobb for Kulseth og samle forbundet som nesten er delt på midten, sier han til FriFagbevegelse på vei ut fra dagens møte.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse