JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet

Heisbransjen har startet kampen mot helsefarlig kvartsstøv

Etter tre dager med krevende forhandlinger ble det onsdag oppnådd enighet i heisoppgjøret. Nå skal også omverdenen få vite mer om farene med kvartsstøv.
Heismontørene og heisbedriftene er enige om flere tiltak mot eksponering for kvartsstøv i heisbransjen og skal også gå ut og informere om farene for andre yrkesgrupper som jobber i byggbransjene.

Heismontørene og heisbedriftene er enige om flere tiltak mot eksponering for kvartsstøv i heisbransjen og skal også gå ut og informere om farene for andre yrkesgrupper som jobber i byggbransjene.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Det har vært tre dager med krevende forhandlinger og vi oppnådde ikke enighet før på overtid. Ett av kravene vi brukte lang tid på å behandle, og som vi valgte å endre underveis, var vårt krav om at reisetid offshore skulle betales og ikke som i dag . benytte fritiden på reise. Dette ble ikke innfridd, sier Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening (HMF).

Forhandlingene med Heisbedriftenes Landsforening (HLF)/NHO Elektro startet mandag og ett av punktene som ble drøftet var faren for kvartsstøv som blant annet heismontørene blir utsatt for og som også var et hovedkrav fra HMF i forhandlingene.

– Frem til nå har det vært et ganske ensformig løp og opplysningsarbeid fra HMF sin side når det kommer til faren for kvartsstøv. Nå har vi satt et startskudd for hele heisbransjen når det gjelder kampen mot helsefarlig kvartsstøv, forteller Markus Hansen.

– Sammen skal vi nå utføre en rekke tiltak på heisbedriftene. Utforske støveksponering knyttet til bruk og ikke bruk av ankerskinner, Ulike tildekninger av heissjakten for å beskytte mot sekundæreksponering skal også testes ut, sier Hansen.

Bakgrunn: Heismontørene krever en arbeidsdag uten risiko for lungekreft

Enige om et felles utspill

Men det er ikke bare i heis kvartsstøv er en helsemessig utfordring, mener fagforeningen.

– Vi er vi også enige om et felles utspill for å synliggjøre og opplyse omverdenen om kvartsstøv. Det er ikke bare i heissjakten kvartsstøv finnes - det er også i stor grad utenfor og hos andre yrkessrupper, forklarer fagforeningslederen.

– Å gjøre resten av byggindustrien oppmerksomme på farene ved innånding av dette usynlige støvet er en oppgave vi nå skal ta fatt på sammen.

I tillegg er partene i forhandlingene enige om en økning av tillegg på arbeid på flytbare installasjoner og skip.

– Det er også oppnådd enighet om forskuttering av nav-ytelser som pleiepenger, foreldrepenger og svangerskapspenger, opplyser leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen.

– Måtte gi og ta

Heisbedriftenes Landsforening er også fornøyde med å ha kommet til enighet i forhandlingene.

– Det har vært forhandlinger hvor begge parter har måttet gi og ta, men vi kom fram til en løsning som vi kan være enige om, skriver Ben Gjerland, forhandlingsleder for NHO Elektro til Nettverk, i en pressemelding.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse