Lønnsoppgjøret
Heismontørene krever en arbeidsdag uten risiko for lungekreft
Helsefarlig betongstøv står på agendaen også i årets lønnsforhandlinger.
Heissjakta på bildet er et eksempel på en type løsning heismontørene ser for seg for å redusere mengden av kvartsstøv. Den har innstøpte ankerskinner, altså monteringsbeslag, og da slipper montøren å drille hull selv.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Nå har Heismontørenes Fagforening (HM) lagt fram flere av sine krav til årets lønnsoppgjør.
Deres forhandlinger starter 6. mai og det er satt av tre dager.
Blant kravene er sterkere HMS rundt problematikken kvartsstøv, som Nettverk har skrevet om tidligere.
Det helsefarlige betongstøvet kom første gang med i tariffoppgjøret i 2022, og to år senere har heismontørene fått enda bedre kunnskap om temaet.
Fagforeningen vil nå at risikoen for å innånde det farlige støvet skal opphøre.
Ingen
«Ingen HMF-medlemmer skal utsettes for helsefarlig kvartsstøv. Bedriften må eliminere eksponeringen innen utgangen av 2024,» har de krevd fra arbeidsgiverne.
– En heismontør bør ikke trenge å bekymre seg for at man utvikler lungekreft kun ved å dra på jobb. Når det gjelder støv fra omliggende arbeider så finnes det krav byggherren kan stille – som rene bygg også videre, uttaler HMF-leder Markus Hansen til heis.no.
Selv om kravet er utformet bastant, har Hansen troa.
Markus Hansen leder HMF.
Leif Martin Kirknes
Han mener det ville vært underlig om ikke arbeidsgiverne deler bekymringen knyttet til kvartsstøv, og tror at de kan komme fram til gode løsninger på hvordan man kan eliminere faren knyttet til helsefarlig kvartsstøv. Men legger til:
– Om ikke arbeidsgiverne ønsker å imøtekomme kravet vårt om en arbeidsdag uten fare for lungekreft er jeg sikker på at motivasjonen for kamp blant våre medlemmer er godt til stede.
Enige om språkvask
Andre krav handler om beregning av årsverk for offshore-heismontører og økt tillegg for arbeid på skip og flytende installasjoner.
HMF trekker også fram at ytelser fra NAV, som foreldrepenger, må forskutteres av bedriften.
Hansen har fått vite arbeidsgivernes motkrav, blant annet å senke hjelpersatsene og gjøre endringer i betalingen til hjelpere på prøveanlegg, og justeringer på tekst om reisetid som kom på plass under tarifforhandlingene i 2022.
– Gjenkjennbare krav fra tidligere tarifforhandlinger, kommenterer han.
Begge parter ønsker generelt en språkvask av overenskomsten, så den er mer oppdatert til dagens språk.