JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heisfirma signerte tariffavtale, men fagforeningsleder mener de fortsatt kan drive med sosial dumping

Firmaet Heisplan mener det de har gjort er et «pionerarbeid» for organisert arbeidsliv. Makan til vås, mener fagforeningsleder.
Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening, er lite imponert over tariffavtalen til Heisplan.

Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening, er lite imponert over tariffavtalen til Heisplan.

Sissel M. Rasmussen

knut.viggen@lomedia.no

Heisplan har siden 2022 avvist alle henstillinger om å tilslutte seg Heisoverenskomsten mellom LO og NHO, ifølge Heismontørenes Fagforening (HMF).

90 prosent av heisfirmaene i Norge benytter seg av den landsomfattende tariffavtalen som er tilknyttet dem.

Firmaet har nå valgt en annen løsning. For noen dager siden la Heisplan ut en nyhet om at bedriften nå har signert hovedavtalen mellom Virke og NITO, som den første heisbedriften i Norge.

I tillegg er det signert en lokalavtale mellom Heisplan AS, NITOs bedriftsgruppe og ansattforeningen i Heisplan.

Det provoserer leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen.

– Det Heisplan ikke forteller i sin pressemelding er at dette kun er en tariffavtale som gjelder for funksjonærene i NITO og at de i stedet har en husavtale for arbeiderne sine, hevder Hansen.

Han mener en husavtale er en avtale på arbeidsgivers betingelser.

Les hva selskapet svarer lenger ned i artikkelen.

Norsk lønn til utenlandske arbeidere

I Heisplan er vanlig lønn for de ansatte tilnærmet lik lønna i Heisoverenkomsten. Den andre avlønningsmetoden som gjelder de utenlandske arbeiderne, som er i klart flertall, er lavere, ifølge Hansen.

– Da bedriften avviste kravet vårt tilbake i 2022 hevdet de at tariffavtalen ble for dyr, i og med at de måtte lønne sine utenlandske arbeidere med like høy lønn som norske, forteller han.

Overgang til Heisoverenskomsten ville også medført at alle måtte ta fagbrev og skaffe seg godkjenning for å kunne jobbe som heismontører i Norge, ifølge Hansen.

– Dette ønsket ikke Heisplan å være med på, hevder fagforeningslederen.

– Fagforeningsknusing

Han sier bedriften samme dag som Heismontørenes Fagforening gikk fra forhandlingsbordet uten å ha oppnådd resultat, opprettet sin egen husforening, med hustillitsvalgte i regi av bedriftens ledelse.

– Samtidig pågikk et arbeid med å redusere antall organiserte, og dermed svekke støtten til en landsomfattende tariffavtale i bedriften. Kort tid senere la bedriften fram en husavtale som ble akseptert av de hustillitsvalgte, altså de uorganiserte. Alt for å stoppe Heisoverenskomsten, sier Hansen.

Dette betegner han som ren fagforeningsknusing.

Ingenting ut over AFP

Hansen reagerer også på at Heisplan i pressemeldingen skriver at de ønsker flere organiserte, og at de gjør det som betegnes som et «pionerarbeid» for organisert arbeidsliv.

– Først må vi gratulere funksjonærene med tariffavtale som gir dem rettigheter – det er bra. Men denne tariffavtalen gjør ikke annet enn å understøtte forretningsmodellen til Heisplan. De vil beholde husavtalen slik at det fortsatt kan bedrives sosial dumping både på utdannelse og på lønn, hevder Hansen.

Han sier tariffavtalen mellom NITO og Virke ikke har noen bestemmelser om hva som gjelder av lønn eller pensjon, dette skal bedriften selv bestemme.

– I tilfellet med Heisplan gis det så og si ingen goder til heismontørene eller arbeiderne på gulvet, ut over AFP. Ledelsen betaler altså det samme for funksjonær-tariffavtale som det Heisoverenskomsten koster – uten å gi de ansatte noe tilbake, hevder Hansen.

Heisplan: – Kan velge avtale

Administrerende direktør Gunnar Brattli skriver i en e-post til Nettverk at han ikke kjenner seg igjen i anklagene fra HMF, utover at de har vært fremmet i media før, og at de kategorisk avviste dem som uriktige.

Brattli sier avtalen mellom NHO og Virke springer ut av et ønske hos de ansatte om å finne en hovedavtale som passer for alle som jobber hos Heisplan.

Han mener Heisoverenskomsten ikke er optimal for spesielt de ansatte i Heisplan som ikke bor i Norge.

– HMF er godt kjent med at Heisoverenskomsten ville vært utfordrende spesielt for de av våre ansatte som ikke har fast bosted i Norge. Det handler ikke om kvalifikasjoner eller kompetanse – våre ansatte er drivende dyktige, det handler om avlønnings- og arbeidsmodell, skriver han i en e-post.

Ifølge Brattli har alle Heisplans ansatte en totalkompensasjon som er bedre enn overenskomsten til HMF.

Han forteller også at NITO har gått god for de to ulike lønnsmodellene, og at de ansatte fritt kan velge hvilken lønnsmodell de vil være i. Det gjør anklager om sosial dumping fullstendig meningsløse, mener Brattli.

– Reell medvirkning

– Vi er glade for å være en del av det organiserte arbeidslivet. Avtalen med NITO sikrer alle våre ansatte rett på AFP og forplikter oss til å forsterke en allerede god satsing på kompetanseheving- og utvikling hos våre ansatte, skriver han.

Husforening er det han kaller ansattforeningen. Den omfatter alle ansatte i selskapet og de har valgt sine egne representanter til å forhandle fram en lokal avtale, ifølge Brattli.

– Så her har det vært reell og omfattende medvirkning hele veien. Det har vært viktig for oss å ha lønnsavtaler som gjør oss konkurransedyktige, og som også tar hensyn til de ansattes individuelle behov, skriver han.

Ifølge Brattli er det heller ikke riktig at NITO-avtalen kun gjelder for funksjonærer. Flere av NITO-medlemmene i bedriften er faglærte heismontører som jobber ute i felt, skriver han.

Det er ikke første gang HMF og Heisplan er uenige om framstillingen.

Aktuelt: Heismontørenes Fagforening anklager Heisplan for sosial dumping

Dette er spørsmålene vi sendte over til Heisplan:

– Det påstås fra Heismontørenes Fagforening at tariffavtalen med NITO gjelder for funksjonærene, og at husavtalen for montørene gir mye lavere lønn til utenlandske arbeidere, som de sier er i klart flertall, kommentarer til dette?

– Hvilken medvirkning har ansatte som er på husavtalen på innholdet i husavtalen?

– Det kommer også påstand om at Heisplan ikke ønsker å være i Heisoverenskomsten fordi det ville medført at alle måtte ta fagbrev og skaffe seg godkjenning for å kunne jobbe som heismontører i Norge?

– Heismontørenes Fagforening hevder at Heisplan samme dag som dere gikk fra forhandlingsbordet uten å ha oppnådd resultat, opprettet sin egen husforening, med hustillitsvalgte i regi av bedriftens ledelse, og at det samtidig pågikk et arbeid med å redusere antall organiserte og dermed svekke støtten til en landsomfattende tariffavtale i bedriften og stoppe heisoverenskomsten. Dette kaller HMF for fagforeningsknusing. Kommentarer til dette?

– HMF hevder Heisplan ønsker husavtale for å «bedrive sosial dumping på utdannelse og lønn», kommentarer til dette?

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse