JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt vil straffe arbeidsgivere som spekulerer i sosial dumping

Kommer Bjørnar Moxnes og Rødt inn på Stortinget vil første krav være lovforbud mot bemanningsbyråer, deretter folkeavstemning om EØS-avtalen.
KAMPKLAR: Bjørnar Moxnes, på vei med tog til partilederdebatt i Arendal i kveld. Rødt-lederen lover kamp mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet hvis partiet blir representert på Stortinget etter høstens valg.

KAMPKLAR: Bjørnar Moxnes, på vei med tog til partilederdebatt i Arendal i kveld. Rødt-lederen lover kamp mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet hvis partiet blir representert på Stortinget etter høstens valg.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Lederen i Rødt er ikke sjokkert, men reagerer likevel sterkt over avsløringene i boken til journalist og forfatter Einar Haakaas, om at store deler av den norske malerbransjen i dag domineres av kriminelle albanske nettverk.

Les: – Norge er en honningrukke for arbeidslivskriminelle

På vei til kveldens partilederdebatt i Arendal, lover Moxnes at Rødt vil stille klare krav til kampen mot arbeidslivskriminialitet og sosial dumping, skulle partiet bli representert på tinget etter Stortingsvalget 11. september.

Podcast: LO-Aktuelt: Hør høydepunkter fra Arendalsuka hver dag klokka 8.30.

– Naiv politikk

– Det som skjer nå er at lønns- og arbeidsvilkår som er kjempa frem gjennom mer enn hundre år blir ødelagt, det gjelder ikke bare malerbransjen, men også innafor håndverksfagene, renhold, bilpleie, andre områder, konstaterer Bjørn Moxnes. Han mener andre partier har ført en naiv politikk opp mot EØS-avtalens frie flyt og muligheten til å forsvare det norske arbeidslivets lønns- og arbeidsvilkår.

Han mener det må stilles strenge krav til bedrifter og arbeidsgivere som vil jobbe i Norge.

– Rødt krever at for å få arbeide i Norge må arbeidsgiver ha kontrakt på nivå med norske tariffavtaler. Og ved brudd på dette må arbeidsgiver straffes hardt og gjerne så hardt at virksomheten knapt overlever. Først da vil arbeidsgivere slutte å spekulere i sosial dumping som mange nå gjør, sier Rødt-lederen.

Les: Rødt og MDG på vippen i ny måling.

– I fritt fall

Han ser at det den norske modellen er i fritt fall i mange bransjer.

– Når kriminelle tar over er det ikke lenger noen norsk modell å snakke om. Det haster og jeg synes ikke at politikerne på Stortinget tar alvoret innover seg. Vi har fått handlingsplaner mot sosial dumping, men det har jo ikke blitt noe mindre sosial dumping av den grunn, sier Moxnes. Han mener kjernen av problemet er EØS-avtalen.

– Det er EØS-avtalens frie flyt som er bakgrunnen og som gjør det veldig vanskelig for fagbevegelsen å opprettholde norske lønns- og arbeidsvilkår.

– I dette konkrete tilfellet er det vel også ren kriminalitet, med svindel og skatteunndragelser?

– Ja, det er ren kriminalitet og politiet sier jo også at ofte bruker de benanningsbyråer som skalkeskjul, driver med trafficking, prostitusjon, innførsel av dop, sånne ting, det er snakk om farlige kriminelle nettverk som nå fester grepet om norsk arbeidsliv og der våre skattepenger blir misbrukt.

Lovforbud og folkeavstemning

Bjørnar Moxnes lover handling hvis velgerne gir ham og partiet tillit i september.

– Det første vi vil ta tak i, hvis vi kommer inn på Stortinget, er å få på plass et lovforbud mot bemanningsbyråer, et forbud som vi hadde fram til år 2000. Det var vikarer i norsk arbeidsliv også før 2000, men det var ikke organisert utleie av arbeidskraft. Så er det også å løfte spørsmålet om EØS-avtalen og vi ønsker jo en folkeavstemning om den avtalen, fordi den griper så dypt inn i norsk samfunnsliv. Selv om vi har sagt nei til EU to ganger, så er vi innlemmet i Europas indre marked likevel og nå ser vi at norske arbeidslivsordninger, norske tariffavtaler blir overstyrt av Brussel, forklarer Moxnes.

Han mener en folkeavstemning burde være noe både tilhengere og motstandere av EØS-avtalen skulle kunne enes om.

– Hvis avtalen er så god som toppene i Høyre og Arbeiderpartiet sier, så bør de ikke være redde for en slik folkeavstemning, sier han.

Moxnes mener også at det er viktig å gi ekstra ressurser til politiet slik at de kan etterforske flere av disse sakene, men at det viktigste er en sterk fagbevegelse.

Les: Gabrielsen: – LO-medlemmene kan avgjøre valget

Les: Dette må du få med deg under Arendalsuka

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse