JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken i IKT-bransjen kan ramme EM-titting

EL og IT Forbundet tar ut 319 medlemmer ut i streik fra torsdag morgen. Det vil blant annet kunne ramme TV-seere under EM i fotball.
EL og IT Forbundet tar ut 319 medlemmer i streik fra arbeidstids start torsdag morgen.

EL og IT Forbundet tar ut 319 medlemmer i streik fra arbeidstids start torsdag morgen.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

25. og 26. juni pågikk mekling mellom EL og IT Forbundet og Abelia på IKT-overenskomsten.

To timer på overtid meldte EL og IT Forbundet til Riksmekleren at det ikke var mulig å komme til enighet.

– Vi streiker for en anstendig lønn for alle på tariffavtalen, heving av minstelønna og medbestemmelse ved beredskapsvakter, sier forbundssekretær og leder av EL og ITs forhandlingsutvalg Geir Aasen.

Birgit Abrahamsen, direktør for arbeidsrett i Abelia, sier til NTB at det har vært krevende forhandlinger, men at de håpet å komme til enighet.

– Dessverre var kravene fra El og IT Forbundet urimelig høye, og vi beklager at dette har endt med at de går ut i streik, sier Birgit Abrahamsen, direktør arbeidsrett i Abelia.

Bakgrunn: Truer med streik hos Komplett, Telia og Geomatikk

Det er store lønnsforskjeller i IKT-bransjen. Mange tjener bra, men ikke alle. Minstelønna for arbeidere uten fagbrev på overenskomsten er drøye 358.000 kroner i året.

– Det er ikke en anstendig lønn – særlig med de prisene og det rentenivået vi har levd under de siste par årene. Vi har forsøkt å få arbeidsgiverne med på å løfte medlemmene som tjener minst på avtalen gjennom heving av minstelønna og et ordentlig lønnstillegg, men avstanden er for stor, sier Aasen.

Et annet viktig krav for EL og IT Forbundet er muligheten for lokale tillitsvalgte til å avtale vilkår og kompensasjon for å delta i beredskapsvakter.

– Flere av våre medlemmer arbeider i bedrifter som må rykke ut på oppdrag utenfor vanlig arbeidstid. I dag kan arbeidsgiverne ensidig pålegge folk vaktordninger uten å kompensere godt nok for tap av fritid, sier Aasen.

Streiken vil begynne fra arbeidstidens start torsdag 27. juni. De streikende jobber blant annet i kundeservice, utvikling, installasjon, drift og vedlikehold av elektronikk og IT-utstyr.

Før meklingen startet sa Aasen at en streik kan merkes på flere måter.

– Hvis Telia-nettet ditt skulle dette ut rett under åttedelsfinalen i fotball-EM, kan det tenkes at feilretting tar lengre tid, og at du ikke når fram til kundeservice før etter at dommeren har blåst av kampen, sa Aasen.

Følgende blir nå fra torsdag morgen tatt ut i streik: Geomatikk AS (60 personer), GlobalConnect (29), Komplett (56), Onitio Norge (67), Onitio Solutions Norge (18), Telia (57) og TietoEVRY Norway (32).

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse