JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IKT-overenskomsten

Truer med streik hos Komplett, Telia og Geomatikk

EL og IT Forbundet fikk lite gehør hos motparten Abelia for sine krav under forhandlingene i mai.
Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Geir Aasen, er spent foran meklingen på IKT-overenskomsten.

Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Geir Aasen, er spent foran meklingen på IKT-overenskomsten.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Målet med alle meklinger er jo å komme til enighet om en avtale. Det er utgangspunktet, men vi er forberedt på at det kan bli konflikt, sier forbundssekretær Geir Aasen.

Motparten Abelia mener forbundet må dempe ambisjonsnivået foran meklingen – som startet tirsdag forrige uke.

IKT-overenskomsten så dagens lys i 2010 og er senere revidert i flere hovedoppgjør. Den omfatter totalt 118 bedrifter og 1.190 av forbundets medlemmer og er dermed den mest sentrale lønns- og arbeidsordningsavtalen for mange av IT-medlemmene i forbundet.

Blant medlemsbedriftene på denne avtalen finner vi blant annet Komplett, Telia (tidligere Get) og Geomatikk.

EL og IT Forbundet har også levert et streikeuttak, i tilfelle konflikt. 319 medlemmer i Oslo og Akershus, Vestfold og Telemark og Trøndelag er satt opp i det første streikeuttaket.

Blir det streik, iverksettes den fra arbeidstids start torsdag 27. juni.

Aktuelt: Streik kan ramme EM-publikum

Avhengig av mekling

– Under forhandlingene viste Abelia at de ikke ønsket mer tekst inn i avtalen. I tillegg hadde vi lyst til å ta inn blant annet punkter om velferdspermisjoner, beredskapsvakt, kompetanseutvikling og lønnssystem, noe vi ikke fikk gehør for. Så langt som til å diskutere økonomi kom vi aldri, forklarer Aasen.

Dermed er de avhengige av meklingsinstituttet for å få en bevegelse i forhandlingene. Mekler er Arild Dommersnes, kanskje mest kjent som aktor i NOKAS-saken.

Lavlønte

Kravene har ifølge Aasen handlet om økt kjøpekraft for medlemmene og forbedringer i avtaleteksten. Men Aasen hevder motparten ikke har ønsket å diskutere endringer som er viktige for medlemmene i EL og IT.

– IT-bransjen generelt er veldig godt betalt, men det gjelder dessverre ikke alle. Verken bransjen eller Abelia bør kunne stå inne for at vi har medlemmer som lever på SSBs definisjon av lavtlønn – spesielt ikke i dyrtiden vi nå er inne i. En bransje som skriker etter flere hoder kan ikke belage seg på minstelønninger, har Aasen tidligere uttalt.

Det ble også brudd i forhandlingene på IKT-overenskomsten i 2020 for EL og IT og Abelia, den gang ble det løsning.

Slik er streikeuttaket:

Arbeidsgiverne: – Vanskelige krav

Til Nettverk sier Birgit Abrahamsen, direktør for arbeidsrett og HMS i Abelia, at de kom med flere tilbud under forhandlingene og at de også etterspurte økonomiske krav – uten å få det. 

Birgit Abrahamsen er direktør for arbeidsrett og HMS i Abelia.

Birgit Abrahamsen er direktør for arbeidsrett og HMS i Abelia.

Ilja C Hendel

– Vi oppfattet dialogen under forhandlingene som god, men at vi fikk flere krav på bordet som vi ikke kunne si ja til, forklarer Abrahamsen.

Hun mener EL og IT Forbundet synliggjorde store ambisjoner underveis og at dette gjorde forhandlingene vanskelige.

– Vi oppfatter tariffavtaler som svært viktige for fordelingen av verdiskapning og gjennomføring av lønnsoppgjør i bedriftene. Hva gjelder nye bestemmelser og plikter for arbeidsgiver er vår oppfatning imidlertid at IKT-overenskomsten skal være en rammeavtale og at det meste av materielle arbeidsvilkår må diskuteres mellom lokale parter, sier Birgit Abrahamsen.

Hun har likevel stor tro på at meklingen vil gi en løsning.

– Vi håper og tror vi kan bli enige i løpet av meklingen, slik vi også har blitt det ved tidligere meklinger, sier Abrahamsen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse