JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik

Svenske elektrikere nekter å installere Tesla-ladere

Det svenske fagforbundet Elektrikerna utvider sympatistreiken mot Tesla.
I Norge har Tesla-ansatte gitt uttrykk for at de frykter for å miste jobben hvis det blir kjent at de er organisert, noe Tesla har hevdet det ikke finnes noen grunn for. (Illustrasjonsfoto)

I Norge har Tesla-ansatte gitt uttrykk for at de frykter for å miste jobben hvis det blir kjent at de er organisert, noe Tesla har hevdet det ikke finnes noen grunn for. (Illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

leif.kirknes@lomedia.no

Tesla og Elon Musk nekter å gi ansatte i Sverige tariffavtale. Derfor streiker flere svenske fagforbund mot elbilgiganten.

Nå blir det ikke satt opp nye Tesla-ladere i Sverige før Tesla går med på kravet om tariffavtale til de ansatte.

Elektrikere aksjonerer

Svenske elektrikere organisert i Fackförbundet Elektrikerna varsler at de utvider sympatistreiken mot Tesla, skriver deres fagblad Elektrikeren.

Elektrikere på tariffavtalene installasjon og kraftverk vil nå nekte å installere nye ladestasjoner og heller ikke medvirke i oppbyggingen av nye serviceverksteder i regi av Tesla.

Ifølge Elektrikerforbundets forhandlingssjef, Mikael Pettersen, har de muskler til å holde konflikten gående så lenge det trengs.

Bakgrunnen for konflikten mellom IF Metall og Tesla, er at svenske Tesla nekter å underskrive tariffavtale. 27. oktober gikk Tesla-ansatte organisert i IF Metall ut i streik.

Utvider streiken

Det er ikke den første sympatiaksjonen fra svenske elektrikere.

De varslet sympatistreik i starten av november i fjor til støtte for forbundet IF Metall, og startet sin blokade 17. november klokka 5.

Den går ut på blokkering av service eller reparasjon på en svært lang liste av Teslas ladestasjoner og ellers ti verksteder. I den nye sympatiaksjonen vil dette utvides til ytterligere 14 nybygde Tesla-«superladere» og et verksted til.

Sympatistreik «2.0» iverksettes 20. mars klokka 5.

Ap-politiker: – Det gir helt klart en bismak å være en Tesla-eier

Aksjoner i Norge, Sverige, Danmark og Finland

Også ST og Seko i Sverige har blitt med i svenske sympatiaksjoner, med blokkering av post og pakker knyttet til Tesla.

Seko er et forbund for blant annet energi- og telekom-ansatte. Deres organiserte medlemmer vil nekte å tilkoble og prosjektere Tesla-ladestasjoner og i likhet med Elektrikerna heller ikke vedlikeholde dem.

ST har organiserte hos blant annet Postnord, og deres aksjon går utover post og pakker til Tesla.

Mange andre nordiske forbund er også med.

Det finske transportarbeiderforbundet AKT blokkerer formidling av Tesla-bilskilter sendt med Postnord.

Svenske havnearbeidere nekter å losse Teslaer. Danske 3F Transport og norske Fellesforbundet nekter å losse Teslaer som skal til Sverige.

Fellesforbundet har for øvrig laget klistremerker som Tesla-eiere som føler seg beklemt kan klistre på sine biler.

Oljefondet har aksjer i Tesla og har truet med å selge seg ut. Det samme har blant annet danske PensionDanmark.

I Norge har FriFagbevegelse tidligere skrevet at norske Tesla-ansatte frykter for å miste jobben hvis det blir kjent at de er organisert, noe Tesla har hevdet det ikke finnes noen grunn for.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse