JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politisk streik

Fengselsansatte aksjonerer: – Vi vil vekke politikerne med denne streiken. Det er galt å legge ned Hof fengsel

I 26 år har Roar Bugge-Hansen (50) gått inn og ut porten til Hof fengsel. I dag står han utenfor og streiker mot regjeringens planer. Fengselsbetjenten er redd for å miste jobben sin.
POLITISK STREIK: Etter 26 år som fengselsbetjent på fengselet i Hof kan Roar Bugge-Hansen (midten) miste jobben sin. Det samme kan kollegene Lene Fon (fra venstre), Lars Rui, Steinar Eriksen, Arne Løyte, Asle Bastholm og Arvid Andersen.

POLITISK STREIK: Etter 26 år som fengselsbetjent på fengselet i Hof kan Roar Bugge-Hansen (midten) miste jobben sin. Det samme kan kollegene Lene Fon (fra venstre), Lars Rui, Steinar Eriksen, Arne Løyte, Asle Bastholm og Arvid Andersen.

Katharina Dale Håkonsen

katharina@lomedia.no

– Jeg er overrasket og skuffet over at det arbeidet vi gjør ikke blir verdsatt mer, sier Roar Bugge-Hansen.

Fengselsbetjenten har jobbet i kriminalomsorgen i 29 år, 26 av dem ved det åpne fengselet i Hof.

I statsbudsjettet for neste år foreslår regjeringen å legge ned arbeidsplassen hans og seks andre fengsel. Derfor tok Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) og Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) ut 4.400 medlemmer i en to timer lang streik mandag.

Utenfor portene til fengselet i Hof, har rundt 40 ansatte møtt opp for å protestere mot regjeringens planer. Bugge-Hansen håper politikerne forstår alvoret.

– Vi vil vekke politikerne med denne streiken. Det er galt å legge ned Hof fengsel.

4.400 ansatte i kriminalomsorgen går ut i politisk streik mot nedlegging av fengsler
Tillitsvalgte kjemper mot nedleggelse av sju fengsel og 162 arbeidsplasser

– Da blir Nav min nye arbeidsgiver

Hvis Stortinget vedtar regjeringens forslag, blir arbeidsplassen til Bugge-Hansen borte. Han ser ikke lyst på framtida.

– Jeg har ingen fallskjerm, og det er ingen ledige stillinger å oppdrive i nærheten, sier han.

I 2020 åpner Agder fengsel. Der vil det bli behov for fengselsfaglig kompetanse, men det er langt til Agder. Fra Hof tar det tre timer i bil til Froland og fire timer til Mandal hvor de nye fengslene bygges.

– Jeg er for gammel til å pendle eller bosette meg på hybel om jeg skulle få tilbud om jobb i Agder fengsel, sier Bugge-Hansen som bor sammen med familien i Holmestrand.

– Dersom Hof blir lagt ned, vil jeg miste jobben. Da blir Nav min nye arbeidsgiver.

Fengselsbetjentutdanningen er rettet inn mot jobb i fengsel. Betjenter kan ikke velge og vrake i stillinger utenfor murene, men Bugge-Hansen tror hans kompetanse kan være attraktiv i politiarresten, psykiatri og friomsorgen.

– Men det er trist at mye god fagkompetanse blir borte, om Hof legges ned, sier Bugge-Hansen, som er den som har jobbet lengst ved Hof fengsel.

MARKERTE: De ansatte ved Hof fengsel er ikke enige med regjeringens nedleggingsplaner.

MARKERTE: De ansatte ved Hof fengsel er ikke enige med regjeringens nedleggingsplaner.

Katharina Dale Håkonsen

Et billig soningstilbud kan bli borte

Regjeringen argumenterer med at åpne fengsel kan erstattes av fotlenke som skal utvides til neste år. Av de 109 innsatte i Hof fengsel i dag, fyller bare 26 straffedømte vilkårene for å sone med fotlenke.

– Bare i helga fikk vi inn to fotlenke-sonere som ikke oppfylte vilkårene lenger, sier Bugge-Hansen.

Han mener at det ikke er samfunnsnyttig at innsatte som kunne sonet i en åpen anstalt, må sone på et lukket fengsel. Døgnprisen ved Hof fengsel ligger på 1920 kroner. I et lukket fengsel, koster en innsatt 3500-4000 kroner i døgnet, ifølge Bugge-Hansen.

– Det er galt å legge ned åpne plasser som det er behov for og plassere innsatte i lukket avdeling.

– Vi er den anstalten i Norge med lavest bemanning. Vi driver effektivt og er helt skjært inn til beinet, poengterer han.

Regjeringen foreslår å legge ned sju fengsler. – Statsbudsjettet er en krise for ansatte, sier topptillitsvalgt

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse