JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorgen:

4.400 ansatte i kriminalomsorgen går ut i politisk streik mot fengsel-nedlegging

Mandag legger 4.400 ansatte i fengsel og friomsorg i Norge ned arbeidet i to timer i protest mot regjeringens forslag til statsbudsjett. De frykter for arbeidsplassene sine.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Christopher Olssøn

Ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år skal sju fengselsavdelinger i Sør-Norge avvikles. Det betyr at minst 162 ansatte kan miste arbeidsplassen sin.

Bakgrunnen er blant annet at flere dømte soner med fotlenke, og at det ikke lenger skal være behov for soningsplasser med lav sikkerhetsnivå.

LO-forbundet Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) og YS-forbundet Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) varsler nå at de tar ut samtlige medlemmer i streik.

Tillitsvalgte kjemper mot nedleggelse av sju fengsel og 162 arbeidsplasser

Norge har 250 plasser for mye

Statssekretær Knut Morten Johansen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet sier det ikke lenger er bruk for fengselsplassene:

– Vi har en overkapasitet på om lag 250 fengselsplasser med lavere sikkerhetsnivå, og det er derfor nødvendig å legge ned reell overkapasitet av plasser, sier han.

– NFF ser det som helt nødvendig å reagere på forslaget til statsbudsjett og forbundets 2700 medlemmer vil legge ned sitt arbeid i to timer på mandag, sier leder Asle Aase i NFF.

Streiken vil ikke ramme kritiske deler av driften på enhetene. Medlemmene vil ikke forlate enheten, men vil legge ned sitt arbeid i to timer.

KY tror det blir oppsigelser

Forbundsleder Knut Are Svenkerud i KY kaller forslaget om å legge ned sju fengsel for både overraskende og sjokkerende.

Selv om det er nye, store fengsler under oppføring blant annet i Froland og Mandal på Sørlandet, går ikke regnskapet opp verken økonomisk eller bemanningsmessig, ifølge Svenkerud.

– Jeg kan ikke se noe annet enn at dette forslaget vil føre til mange smertefulle oppsigelser, sier han til NRK.

På Sørlandet er det er avdelingene på Håvet og Kleivgrend ved Arendal fengsel som skal legges ned. I Vestfold dreier det seg om fengslene i Sandefjord og Hof. I Buskerud rammes Hassel fengsel, og i Hedmark, Bruvoll. Under Bergen fengsel er det avdelingen på Osterøy som foreslås nedlagt.

Les også:

Regjeringen foreslår å legge ned sju fengsler. – Statsbudsjettet er en krise for ansatte, sier topptillitsvalgt

Ostehøvelkuttene får kritikk fra mange hold. – Flate kutt uten prioriteringer er ingen god måte å styre et land på

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse