JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Psykisk helse

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

– Det er veldig mange sterkt pregede mennesker på fengselet nå, både ansatte og innsatte, sier førstebetjent Petter Rolf Lajord-Stilén etter at en innsatt tok sitt eget liv lørdag.
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

En kvinne i 30-årene tok lørdag livet sitt på et fellesareal i Bredtveit fengsel i Oslo.

Flere andre innsatte var til stede og bevitnet hendelsen, ifølge VG. De har etter selvmordet mottatt bistand fra psykososialt kriseteam, i samarbeid med helsetjenesten og fengselsprest.

Fem ansatte drev med gjenoppliving en times tid, men livet sto ikke til å redde.

– Dette er en traumatisk hendelse, med så mange til stede, sier førstebetjent og leder for NFF Bredtveit fengsel, Petter Rolf Lajord-Stilén.

Han var med innsatslaget som overtok etter en time.

– Det er tungt å se kollegaer ikke ha det bra. De vi møtte var sterkt preget, røde i øynene. Det er veldig mange sterkt pregede mennesker på fengselet nå, både ansatte og innsatte, sier Lajord-Stilén.

De ansatte som var tettest på fikk defusing i løpet av lørdagen, andre de påfølgende dagene. Innsatte og ansatte er godt ivaretatt, ifølge Lajord-Stilén.

– Vi stiller opp for hverandre. Folk som hadde fri, kom på jobb for å hjelpe til.

Les også: Ansatte i Fengsels-Norge frykter for sikkerheten til sine kollegaer og de innsatte

Behov for å snakke

Lajord-Stilén forteller at selvmordet skjedde på et tidspunkt da fengselet hadde et pusterom, etter at flere innsatte den siste tiden er flyttet til andre fengsler som en avlastning.

– Det skjer akkurat da vi har hvilepuls. Ingen hadde forutsett dette.

Han beskriver stemningen på fengslet nå som en tomhet. De fleste har behov for å snakke med hverandre.

– Framover nå handler det om oppfølging. Det er ingen vits i å vente for lenge med å komme tilbake til normalen. Bare det at vi er sammen har mye å si.

Høy selvmordsfare blant kvinner

Kvinnelige innsatte har gjennomgående langt dårligere psykisk helse enn mannlige innsatte, ifølge en rapport fra Likestillings- og diskrimineringsombudet i 2021. Også selvskading og selvmordsforsøk forekommer langt oftere. De har likevel dårligere tilgang til helsetjenester, ifølge rapporten.

Les også: Skien fengsel kan bli kvinnefengsel

Ifølge direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Lise Sannerud, er flere kvinner som begår selvskading og selvmordsforsøk forsøkt overført til det psykiske helsevernet, der mange blir avvist og sendt tilbake i fengsel.

– Det er eksempler på at kvinner som har begått selvmordsforsøk er blitt gjenopplivet og deretter innlagt i sykehus, men tilbakeført til fengsel samme dag. Begjæring om tvangsinnleggelse har ikke blitt tatt til følge, kommenterer Sannerud til VG.

Hun vedgår at det er store utfordringer med psykisk syke innsatte og manglende ressurser som preger soningsforholdene på Bredtveit.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse