JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2024

Fengsels-Norge får 40 millioner ekstra

Forhandlingene mellom regjeringen og SV sikrer Kriminalomsorgen flere titalls millioner.
40 millioner er et lyspunkt i ellers mørke tider, ifølge de ansattes forbundsleder.

40 millioner er et lyspunkt i ellers mørke tider, ifølge de ansattes forbundsleder.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Av de 18 milliardene som beveges statsbudsjettet for 2024, flyttes 35 millioner til generell bemanning. Pengene skal gå til å aktivisere og hindre isolasjon av innsatte.

En ytterligere pott på fem millioner settes av til å oppbemanne Bredtveit fengsel.

Pengene er ment å følge med hvis og når Bredtveits avdeling for høyere sikkerhet stenges midlertidig.

Dette skjer etter at Statsbygg mottok en knusende brannvernrapport i forrige uke.

Sårt tiltrengt

– Det er veldig bra at regjeringen og SV er blitt enige om å øke kriminalomsorgens driftsbudsjett. Forbundet hadde møte med Andras Unneland fra SV, og det er gledelig å se at argumentene våre har nådd fram, skriver forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) Asle Aase i en e-post. 

– Det påhviler forbundet å fortsette å arbeide for å øke driftsbudsjettene da det er et godt stykke igjen til vi er i mål.

Ideelle organisasjoner får også litt ekstra. Stiftelsen Wayback, Røde Kors nettverk etter soning, RøverRadioen, Aurora, Musikk i fengsel og frihet og Røverhuset tilføres til sammen 7 millioner kroner.

Rettshjelp for innsatte

Lav bemanning i mange fengsler fører til en rekke klagesaker fra innsatte. I mange tilfeller må juss-studenter rydde opp, melder Jussbuss.

De er blant mange som har krevd ei førstelinje for rettshjelp bak murene. Budsjettforliket sikrer at ordninga kommer på plass. Det skal skje fra 1. januar 2025.

«Fagbevegelsen har vært tydelig på at situasjonen er krevende og at det må friske midler til. Vi viser at vi lytter og er villig til å prioritere et viktig samfunnsområde. Det skal ikke være sånn at jobben er så krevende at man blir syk av den. Vi vet at flere kollegaer er det viktigste vi kan gjøre for å bedre arbeidshverdagen. Derfor har vi prioritert dette», skriver SVs Andreas Sjalg Unneland i en epost til NFF-magasinet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse