Rettshjelp i fengsel
Studenter må løse problemene til fengselsinnsatte
Det er nesten utrolig at innsattes rettsvern ofte overlates til jusstudenter, ifølge Maria M. Jacobsen.
Maria Michaelsen Jacobsen har studert juss i to år mens hun har løst innsattes og kriminalomsorgens problemer.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
– Hvis norske myndigheter overlater til oss å sikre innsattes rettigheter, er det for dårlig.
Maria Michaelsen Jacobsen har studert juss i to år og jobber frivillig for Jussbuss, en organisasjon som tar på seg saker i rettsstatens blindsoner – blant annet i fengsler.
På kontoret i Skippergata i Oslo har 23 aktive medarbeidere, i tillegg til veiledere, fullt opp med å håndtere en stor mengde klagesaker fra fengslede og domfelte.
– Når vi besøker fengslene, ser vi en ond spiral. Det er for lite ressurser, så når ansatte skal være med på framstilling for eksempel til psykiatri, må resterende innsatte låses inne. Men mer isolasjon fører til dårligere helse, de blir sykere, faren for selvmordsforsøk og selvskading øker.
Papirkverna
Denne onde sirkelen utløser en mengde klagesaker: når framstillingen utsettes, når framstilling medførte ulovlig isolasjon, når innsatte mister boligen sin siden de ikke fikk permisjon til å ordne med flytting.
– Enkeltskjebner forsvinner i et hav av konkurrerende rettigheter, konstaterer jusstudenten.
Det kan gå på menneskerettighetene løs. Én satt tre uker i isolasjon, uten psykologhjelp, etter et selvmordsforsøk.
Jussbuss bruker veldig mye tid på å håndtere tregheten i systemet, forteller Jacobsen, når saker skal sendes fram og tilbake mellom alle nivåene i kriminalomsorgen.
– Det hoper seg opp saker når innsatte ikke har det bra, og når etaten mangler både fengselsbetjenter og saksbehandlere.
Hennes siste klagesak gjelder et isolasjonsvedtak tilbake i august 2022. Over et år etter har etaten ennå ikke rukket å behandle klagen.
Mye lest: May Liz og Mia Mari hadde ikke noe annet valg enn å bli venner i fengsel
Løsning i sikte
Det går på rettssikkerheten og helsa løs når syke personer ikke kommer seg til lege i tide, påpeker Jacobsen. Også for ansatte.
– Vi møter ansatte som er overarbeidet, mange har vært vitne til grusomme skjebner. De innsatte er de største taperne når ansatte har det forferdelig på jobb.
Det finnes håp. I juni leverte ei arbeidsgruppe ei utredning om førstelinjetjeneste for rettshjelp. Den er en oppfølging av NOU 2020: 5 Likhet for loven – lov om støtte til rettshjelp, og dermed å anse som ganske forpliktende for mottakeren, Justis- og beredskapsdepartementet.
Det kan gi alle rett til én times gratis rettshjelp for enhver rettstvist.
Jacobsen er utålmodig.
– Det må komme på plass, og det må skje nå.
Mye delt: «Trond» ble satt i fengsel igjen og igjen. Så fikk han plass hos Hilde