JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innsatte lager fengsel for laks – ruster opp mot invasjon i Vadsø

Norskekysten trues fra øst av svartelistet laks. Nå tar innsatte i Vadsø fengsel sin del av kampen for å bevare artsmangfoldet.
Ronald (52) er glad for å gjøre noe samfunnsnyttig under soning. Her er han i gang med å sveise bunnen av laksefella.

Ronald (52) er glad for å gjøre noe samfunnsnyttig under soning. Her er han i gang med å sveise bunnen av laksefella.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Pukkellaksen, en svartelistet art satt ut i russiske farvann i et forsøk på matauk i sovjettida, truer med å fordrive atlanterhavslaksen fra norskekysten.

Innsatte i Vadsø fengsel bidrar til å motstå invasjonen.

– Det føles bra å gjøre noe samfunnsnyttig og bidra til vern av naturen, sier Ronald (52).

Han trekker på seg maska og fyrer opp sveiseflammen. Verkstedet har i vinter blitt en fabrikk til produksjon av noen digre laksefeller.

Tre innsatte er i aksjon denne januardagen for å sveise fast det som blir bunnplate og sider i et 2x2x4 meter stort bur av aluminium.

En varslet invasjon

Statsforvalteren har så langt gitt dem i oppdrag å lage fem feller. Helst mer, om de klarer.

Pukkellaksen, eller stillehavslaksen, som den egentlig heter, er nemlig i ferd med å bli et alvorlig problem for artsbalansen. Sist den invaderte elvene var i 2021. Siden gytinga har en syklus på to år, forventes et storinnrykk til sommeren.

Det bekymrer også de ansatte i Vadsø fengsel, der de fleste gir inntrykk av å være ivrige sportsfiskere.

Metallburene skal utplasseres i viktige lakseelver. Elva stenges med aluminiumsstaver. Eneste åpning for laksen er inn i buret.

Fella bemannes med folk som håver ut uønsket fisk. Den gode laksen slippes gjennom, den dårlige fjernes. Det kan også være oppdrettslaks på ville veier.

Mye lest: Thomas fikk knust kinnet på jobb i fengselet. Erstatningen var ingen selvfølge

Bruker halvannen måned per felle

Verksbetjent Henrik Kjølås vil ikke ut med hvilke summer de tjener på oppdraget, men arbeidsinnsatsen er betydelig. Tre mann bruker halvannen måned på ei felle.

Etter at flere innsatte enn før soner lengre dommer, har det åpnet muligheter for å gjennomføre slike oppdrag, som er mer kompliserte og arbeidskrevende. Innsatsen betales med 17 kroner ekstra, per dag.

Verksbetjent Henrik Kjølås viser fram inntaksåpningen til en av laksefellene. Fisken kommer inn, men ikke ut.

Verksbetjent Henrik Kjølås viser fram inntaksåpningen til en av laksefellene. Fisken kommer inn, men ikke ut.

Eirik Dahl Viggen

Fellene er videreutviklet i fengselet på grunnlag av en prototyp fra Kirkenes mekaniske verksted, Kimek. De innsatte er spent på resultatet når de settes ut til laksesesongen.

– Vi opplever å ha en ordentlig jobb her. Vi glemmer at vi er i fengsel, sier Espen (44).

– De lar oss prøve og feile, de hører på oss når vi sier hva vi trenger av utstyr og verktøy.

Ved løslatelse får alle med seg et kompetansebevis. Fengselet er godkjent lærebedrift, og innsatte har mulighet til å ta fagbrev, eller praksis som kan inngå på veien til fagbrev.

Det krever betydelige investeringer fra fengselet å holde verkstedet oppdatert på utstyr som samsvarer med det som brukes på utsiden, forteller verksbetjent Kjølås. Men det må til, skal de innsatte bli arbeidsklare.

– Få dem ut av cella. I dette fengselet får de innsatte være bønder

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse