JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lettelse i Kragerø: Får mannsfengsel

Fengselsbetjentene i Kragerø kan puste lettet ut. Anstalten skal bestå, men 18 kvinnelige innsatte byttes ut med menn.
Avdelingsleder Runar Jacobsen i Kragerø fengsel (t.h.) sammen med NFF-representant Christian Melbye Harr. (Arkiv)

Avdelingsleder Runar Jacobsen i Kragerø fengsel (t.h.) sammen med NFF-representant Christian Melbye Harr. (Arkiv)

Gudrun Isaksen

edv@lomedia.no

Kriminalomsorgen har bestemt å samle en rekke soningsplasser for kvinner i Skien fengsel, som dermed blir et rent kvinnefengsel. Samtidig skal kvinneplasser på høy sikkerhet avvikles flere steder.

Det gjelder Stavanger fengsel, Bergen fengsel, Agder fengsel avdeling Evje og de midlertidige plassene på Ullersmo, og Telemark fengsel avdeling Kragerø.

Kragerø er den eneste av anstaltene som da risikerte å miste alle sine innsatte. Det har skapt uro.

– Vi har forståelse for de ansattes uro, men de plassene som frigjøres i Kragerø, vil bli omdisponert for soningsplasser for menn, sier regiondirektør i Kriminalomsorgen region sør, Synne Engh-Hellesvik, til NFF-magasinet.

Aktuelt: Fengsels-Norge innfører akutte tiltak etter selvmord

Hvilket sikkerhetsnivå et mannsfengsel i Kragerø skal ha, er ikke bestemt. Ifølge Engh-Hellesvik vil fengselet fylles med det antall plasser det er plass til.

Når det skal skje, avhenger av når kvinnefengselet i Skien er oppe og går.

Kragerø avdeling, tilhørende Telemark fengsel, har siden 2016 fungert som ei rein kvinneavdeling med 18 plasser på høy sikkerhet. I dag har de 20 årsverk.

– Det viktigste er at fengselet består, sier avdelingsleder i Kragerø, Runar Jacobsen.

– Gledelig

Aller helst ville Jacobsen at de fortsatte som kvinnefengsel.

– Men det er gledelig at vi får fortsette. Faglig sett, når det gjelder kvinnesoning, er jeg fortsatt av den oppfatning at et kvinnefengsel i Skien vil trenge ei avdeling for utslusing på lavere sikkerhet, sier Jacobsen.

Utslusingsenhet, vil si et åpent fengsel for innsatte som har sonet første del av straffen i en anstalt med høyere sikkerhetsnivå, det vil si med mye innlåsing.

I et såkalt åpent fengsel har den innsatte mer tid ute av cella og tilbringer mer tid sammen med andre innsatte. For de med lengre dommer, er det ment å fungere som en overgang fram mot løslatelsen, eventuelt soning med fotlenke.

Inntil fengselet i Kragerø ligger en politistasjon som skal legges ned, denne kunne bli gjort om til en overgangsbolig tilknyttet fengselet, mener Jacobsen, en annen variant av åpen soning.

– Vi var tidligere mannsfengsel i 126 år, fra 1890 til 2016, så det skal vi klare. Vi tar gjerne hundre år til.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse