JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengsels-Norge innfører akutte tiltak etter selvmord

Kvinneplasser i mannsfengsler avvikles, og Skien fengsel blir omgjort til kvinnefengsel.
Etter et selvmord ved Bredtveit fengsel i Oslo, innføres det store endringer for kvinner som soner i fengsler over hele landet.

Etter et selvmord ved Bredtveit fengsel i Oslo, innføres det store endringer for kvinner som soner i fengsler over hele landet.

Heiko Junge / NTB

edv@lomedia.no

Et dramatisk selvmord på Bredtveit 11. mars og en svært kritisk rapport fra Sivilombudet har satt fart på arbeidet med å bedre situasjonen for kvinnelige innsatte.

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) varsler omfattende endringer.

På Bredtveit fengsel igangsettes flere akutte tiltak for å bedre soningsforholdene for kvinner: antall plasser reduseres samtidig som at bemanninga økes. KDI gjør samtidig om Skien fengsel til kvinnefengsel.

– Selvmordet for snart to uker siden kommer på toppen av årevis med lav bemanning og for dårlige bygningsmessige forhold, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl i ei pressemelding.

– Jeg har bedt Kriminalomsorgsdirektoratet gjøre akutte tiltak for å bedre forholdene på Bredtveit, og vurdere større endringer på lengre sikt.

Les mer: Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

Skal unngå soning i mannsfengsler

Fire kvinneavdelinger med høyt sikkerhetsnivå skal legges ned. Det gjelder Stavanger fengsel, Bergen fengsel og Agder avdeling Evje, dessuten Telemark fengsel avdeling Kragerø.

Også den midlertidige kvinneavdelinga ved Ullersmo fengsel, «Zulu», avvikles.

Ifølge KDI gjøres dette for å unngå at kvinner skal sone i mannsfengsler. Det er også et mål om å bedre situasjonen for kvinnelige innsatte med psykiske lidelser.

Skien fengsel blir omgjort til kvinnefengsel, varsler Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

Skien fengsel blir omgjort til kvinnefengsel, varsler Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

Ole Palmstrøm

Nærhetsprinsippet ryker

Nærhetsprinsippet havner i så fall i andre rekke, ifølge NFF-leder Asle Aase. Det er prinsippet om at innsatte skal kunne sone innen rimelig nærhet til hjemstedet.

Dette for å bedre mulighetene til kontakt med pårørende, som har vært sett som en styrkende faktor i arbeidet med tilbakeføring til samfunnet.

– Nærhetsprinsippet forlates når kvinner fra Bergen- og Rogalands området flyttes til østlandsområdet, sier Aase.

– Å erstatte menn med kvinner i Skien fengsel løser ikke de grunnleggende utfordringene med kvinnesoning, men det løser en akuttsituasjon. Vi ser behovet for å støtte beslutninga, men det er ikke holdbart at finansieringa må skje innenfor kriminalomsorgens eget budsjett, sier Aase.

Også i mannsfengslene er situasjonen svært krevende etter mange års budsjettkutt.

Les også: Her soner kvinnene under uverdige forhold

KDI: – Vil bedre situasjonen

– Skien fengsel har god kompetanse på sårbare innsatte, har tidligere erfaring med kvinnesoning, og vi kan som følge av dette avvikle samsoning mellom menn og kvinner de fleste steder i Norge. Det vil bedre situasjonen for kvinner i fengsel, selv om flere utfordringer vil bestå, sier KDI-direktør Lise Sannerud.

Hun er særlig bekymret for det høye omfanget av selvskading og selvmordsforsøk blant en del kvinnelige innsatte.

– Sammen med helsemyndighetene må vi jobbe videre med å styrke helsetilbudet til kvinner som gjennomfører straff i fengsel, sier Sannerud.

Endringene begynner umiddelbart og skal gjennomføres fram mot sommeren.

Les mer: Kvinnefengselet måtte stenge en avdeling for å spare: – Vi klarer ikke å hjelpe de aller sykeste

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse