JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorgen

Over 50 ansatte på Drammen fengsel spør seg hva som skjer når fengselet stenges

Stenging av Drammen fengsel har vært et tema siden 2010, men Statsbygg har nå satt 31. desember 2023 som sluttdato. Da utgår leiekontrakten.
STENGES: I romjula neste år skal dette bygget på nordsida av Drammenselva være ferdig ryddet. Fengselsbetjentene lurer på hvor de skal gjøre av seg.

STENGES: I romjula neste år skal dette bygget på nordsida av Drammenselva være ferdig ryddet. Fengselsbetjentene lurer på hvor de skal gjøre av seg.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

– Vi har alltid visst at dette ville komme en dag, men nå vet vi at det nærmer seg. Folk er ikke helt utafor, men flere er bekymret, sier leder for NFF Drammen fengsel, Maren Sofie Øvrebø, etter informasjonsmøtet med region sør i slutten av januar.

I region sør står det ifølge NFF sør ingen avdelinger eller ledige stillinger og venter på de over 50 ansatte på fengselet.

Nedleggingsspøkelse

Øvrebø har selv arbeidet på Drammen fengsel i ni år.

– Da jeg fikk jobb, visste jeg at bygget skulle stenges en gang, men jeg har ikke gått rundt og tenkt på det. Jeg har tenkt at ting ordner seg. Det er fantastisk flotte mennesker som jobber her. Jeg håper alle nå ivaretas.

Flere av kollegene hennes har i senere år søkt seg over til andre jobber med tanke på framtidig nedlegging.

– Jeg håper storting og regjering tar KDI på alvor og bevilger penger til utbygging av soningsplasser på Bastøy, Berg og Buskerud overgangsbolig og friomsorgskontor for å sikre arbeidsplasser til oss den dagen fengselet stenges, sier Øvrebø. 

Les også: Ansatte gir tommel opp for nytt Oslo fengsel på Bredtveit – men SV vil kjempe imot

Utdatert bygg

Drammen fengsel ble bygd i 1962 som et såkalt takfengsel og disponerer toppetasjene i ei sju etasjer høy blokk. Bygget deles med Drammen tinghus.

I starten opplevde Øvrebø det som rart å være avhengig av heis på jobben. Innsatte er sjelden er nede på bakkenivå unntatt når de er i retten. Fordelen er at det er lite innsmugling i forhold til bakkefengsler der ting kan bli kastet inn. Luftinga skjer under et gitter på taket. Uten tilgang til fotball- eller basketbane skjer trening isteden på innendørs styrke- og spinningmaskiner.

– Man har laget erstatningsbygg for tingretten, og det er rart dette ikke er gjort for fengselet. Kriminalomsorgen havner i siste rekke, sier Øvrebø.

Les også: Fengselsbetjent Jonathan kjempet for yrkesskadeerstatning i fem år: – Vi er dekket ved uhell, ikke under øvelse

Fengselet har 54 plasser for menn på høyt sikkerhetsnivå. Mange ansatte håper det vedtas en ny, moderne anstalt i eller ved Drammen, som er Norges sjuende største kommune. Justisdepartementet har ikke tatt noen avgjørelse, og eventuell nedlegging må bestemmes i Stortinget. Statsbygg bekrefter overfor Drammens Tidende at om ikke de har bestemt seg innen kontrakten utgår, så kan Kriminalomsorgen fortsette å betale husleie.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse