NEST BESTE ALTERNATIV: Leder for lokalforeningen i Oslo fengsel, Farukh Quresh støtter fullt opp om Statsbyggs tomtevalg for Oslo fengsel. Han håper på en rask avgjørelse.
Eirik Dahl Viggen
Nytt Oslo fengsel
Ansatte gir tommel opp for nytt Oslo fengsel på Bredtveit – men SV vil kjempe imot
Ansatte og tillitsvalgte mener valget av Bredtveit som tomtealternativ for et nytt Oslo fengsel er fornuftig. Samtidig møter forslaget massiv motstand – både hos lokalbefolkningen og i Oslo bystyre.
helge@lomedia.no
– Det beste tomtealternativet, fordi det gir både fortsatt fengsel i Oslo og bedre soning for kvinner, mener Statsbygg.
Derfor er Bredtveit fortsatt Statsbyggs anbefalte alternativ for nytt Oslo fengsel – under forutsetning av at det er mulig å få vedtatt reguleringsplanen for et eventuelt byggeprosjekt.
Siden det nye fengselet samlokaliseres med dagens kvinnefengsel, er det også det eneste alternativet som bedrer soningsforholdene for kvinner, mener Statsbygg.
I tillegg mener Statsbygg det er mulig å ta viktige hensyn til nærmiljøet, som å ivareta store deler av friområdet på tomten, selv om dagens fengsel utvides.
Samlokalisering: Statsbygg anbefaler å flytte Oslo fengsel til Bredtveit
– Nest beste alternativ
Leder for lokalforeningen i Oslo Fengsel, Farukh Qureshi, håper dette blir noe av.
– Slik det er nå, vil vi til Bredtveit, sier han til FriFagbevegelse.
– For tre år siden fattet vi et vedtak i styret. Vårt primære ønske var å bli der vi er i dag. Det har vært og er et fengsel i dag, og ville vært det beste alternativet, sier Farukh Qureshi.
Slik blir det ikke. Grønland er skrinlagt av Statsbygg. da er Bredtveit løsningen, mener han.
– Vi er opptatt av å ha et fengsel i nærhet til både politi og domstol, pårørende og frivilligheten. Da var Bredtveit vårt sekundære håp. Dette er viktig for både varetekt og straffegjennomføringen. Plasseringen er av betydning for den enkelte innsatt, ansatte og samfunnet. Denne saken må sees i sammenheng, og det handler om hvordan vi skal bruke fellesskapets ressurser for oppgaveløsningen. Et eksempel på dette er utnyttelsen av politiressurser hvis fengslet blir flyttet ut av byen, og samhandlingen mellom kriminalomsorg, kommune, bydel og frivilligheten, sier Qureshi.
Bredtveit fengsel og forvaltningsanstalt: Her soner kvinnene under uverdige forhold. Nå har det dukket opp en mulig løsning
Rask avgjørelse
Nå ønsker fengselsansatte ved Oslo Fengsel en rask politisk avgjørelse av beliggenheten.
– I dag er ikke fengselet i en tilstand hvor man kan drive moderne straffegjennomføring. Dette er også muligheten for å gjøre noe med kvinners situasjon. Skulle Oslo fengsel i verste fall ende opp et annet sted, er jeg redd det spøker også for en bedret soningssituasjon for kvinner, mener Farukh Qureshi.
– Vi setter vår lit at politiske ledelse vil ta en rask beslutning med hensyn til alle involverte parter og at den framtidige diskusjon kan handle om hvordan vi både kan realisere et nytt Oslo fengsel og ivareta nærmiljøet og hva et nytt fengsel skal inneholde, sier Qureshi.
– Vi har registrert motstanden fra enkelte sentrale politikere, og utfordrer de til å komme med reelle alternativer i Oslo by hvis de sier nei til anbefalingene fra Statsbygg, fortsetter Qureshi.
Hans kollega ved Bredtveit kvinnefengsel er enig.
– Dette er den beste muligheten for å få bedre soning for kvinner. Flere arbeidsplasser i Groruddalen er også positivt, sier tillitsvalgt på Bredtveit kvinnefengsel, Petter Lajord-Stillen til FriFagbevegelse.
– Det er også tatt større hensyn til nærmiljøet enn ved det opprinnelige forslaget. Det bevarer mer av grøntarealet rundt. Det gir bedre soningsfasiliteter for innsatte, legger han til.
Lønnsoppgjøret: Når får jeg ny lønn? Her er de viktigste datoene
– Fornuftig tomtevalg
– Det er fornuftig å lande på et forslag til tomt som staten selv eier og hvor det er fengselsdrift i dag, sier leder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund til FriFagbevegelse.
Tomta er i realiteten statens eie og medfører derfor ingen kostnader i anskaffelsen. Og det er allerede en infrastruktur på Bredtveit. Det vil øke standarden både på bo- og fritidsfasilitetene for kvinnefengselet.
STØTTER FORSLAGET: Petter Lajord-Stillen og Asle Aase er glad for valg av belliggenhet for nytt Oslo fengsel
Helge Rønning Birkelund
– Kvaliteten på bygningsmassen har stor innvirkning på det individuelle rehabiliterings- og miljøarbeidet som gjøres i fengselet og vil føre til større armslag og et bredere spekter innen skole, utdanning, arbeidstrening og individuell utvikling, sier fengselsleder på Bredtveit kvinnefengsel Doris Bakken til FriFagbevegelse.
Massiv motstand
Samtidig er det et omstridt tomtevalg. Massiv motstand hos lokalbefolkningen og skepsis hos bystyret i Oslo, gjorde at Erna Solbergs regjering la forslaget på is i mai.
Allerede dagen etter at Statsbygg offentliggjorde tomtevalget, fremmet SV-representantene Kari Elisabeth Kaski, Marian Hussein og Andreas Sjalg Unneland et representantforslag i Stortinget om å bevare Bredtvetskogen.
– Bredtveit har allerede et kvinnefengsel som befolkningen lever godt med, og som ikke ødelegger et helt avgjørende viktig grøntområde for befolkningen, mener Andreas Sjalg Unneland.
Han støtter kvinnefengselets behov for oppgradering, og at soningsforholdene for innsatte må bedres vesentlig.
– Men dette er ikke noe som kan vente på eller være avhengig av et helt nytt fengselsbygg, men som må påbegynnes og prioriteres i dag, mener SVs justispolitiker.
– Alltid utfordrende
Arbeiderpartiet synes alternativet er en bra lokasjon for Oslo fengsel.
– Da får vi rustet opp for kvinnene samtidig som vi får muligheten for et fint nytt bygg for mennene. Men vi må selvsagt lytte til Oslo Arbeiderparti, med tanke på forholdet til området rundt, sier Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, Maria Aasen-Svensrud til FriFagbevegelse.
Hun mener det alltid er utfordrende å plassere store institusjoner. Og at det er mange hensyn som må tas.
Hun påpeker imidlertid at det haster å lande nybygg for Oslo fengsel.
– Fengselet trenger nye lokaler. Statsbygg har vurdert veldig mange muligheter og lander nå på dette. Skal vi beholde Oslo fengsel i Oslo er dette det eneste alternativet. Hvis ikke, havner det utenfor Oslo. Jeg mener fengsel er en del av infrastrukturen til en storby. Vi har alltid vært tydelig på nærhetsprinsippet og tilbakeføringsprinsippet. Og vi er også veldig opptatt av kvinners soningsforhold. Her treffer det på alt, mener hun.
– Blir ivaretatt
Forbundsleder Asle Aase er trygg på at lokalbefolkningen blir ivaretatt i planene som blir lagt fram.
– Det er ikke uvanlig at det kommer motstand mot etablering av fengsel i nærområder til lokalbefolkningen. Det har vært fengsel der i mange år, og jeg kan ikke huske å ha hørt noe negativt om Bredtveit fengsel. Alle må vi gi og ta litt når viktige samfunnsinstitusjoner skal lokaliseres, sier Asle Aase.
NFF støtter fullt opp om Statsbyggs forslag og håper nå at politikerne kan enes om det beste forslaget.
Av de andre tomtealternativene, vurderes Lier som det minst egnede. De andre fire tomtene er vanskelige å rangere, da det er ulike typer fortrinn og usikkerhet knyttet til dem.
Fengselsleder på Bredtveit, Doris Bakken, er klokkeklar på hva hun ønsker seg. Hun peker på nærheten til domstolene, politiet, hjelpeorganisasjoner, og overnattingsmuligheter for besøkende som argumenter for en plassering i Oslo. Og det vil også gi muligheter for bedre soningsforhold for de kvinnelige innsatte.
Ettersom det er usikkerhet og risiko ved samtlige tomter, mener Statsbygg det vil være uheldig å låse seg til ett alternativ. Med mindre Bredtveit besluttes, bør man i lys av usikkerheten utrede de aktuelle tomtene mer før endelig tomtevalg, sier Statsbygg.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin