JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet

Tålmodigheten tynnslites på Bredtveit kvinnefengsel

Etter flere knusende rapporter om forholdene på Bredtveit, kommer det ingen øremerka midler til å gjenoppbygge kvinnefengselet.
Bredtveit fengsel venter på oppgradering.

Bredtveit fengsel venter på oppgradering.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Kvinners soningsforhold skal fortsatt styrkes, varslet regjeringa fredag, da forslaget til statsbudsjett for 2024 ble lagt fram.

Regjeringa bevilger 55 millioner kroner til å bedre soningsforholdene for kvinner. Men summen skal kun brukes i Skien fengsel.

Her skal det bygges opp et forsterket team (30 millioner kroner), og ei Nasjonal forsterket fellesskapsavdeling for kvinner (25 millioner kroner).

Bakgrunn: Etter årevis med varsling, kan kvinnefengselet få bygd tryggere celler for innsatte i selvmordsfare

I mars avdekket Sivilombudet alvorlige mangler og brudd på innsattes rettigheter på Bredtveit.

Hastevedtak ble gjort, penger ble satt av til fysiske utbedringer. Da NFF-magasinet var på befaring på kvinnefengselet i juni, var fortsatt de svært upraktiske løsningene i bruk.

Utagerende innsatte risikerer for eksempel å måtte bæres ned bratte trapper fra tredje til første etasje før de kan plasseres trygt på sikkerhetscelle.

Fengselet er trangt og cellene vanskelige å rengjøre. Det tidligere guttehjemmet er ikke bygd i tråd med kravene til en moderne soningsanstalt. Bygningene krever større bemanning enn det som finnes på kvinnefengselet.

Det haster

På spørsmål fra NFF-magasinet i juni, viste statssekretær John-Erik Vika (Sp) i Justis- og beredskapsdepartementet til regjeringas tilleggsbevilgninger i revidert budsjett.

Her skulle kvinnesoning styrkes med 15 millioner kroner. Dette skulle ifølge Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) fordeles på bygningsmessige utbedringer i Skien og på Bredtvedt, inkludert bygging av nye forsterkede celler.

Fire måneder senere har lite skjedd.

– Det planlagte byggeprosjektet, med ombygging og oppgradering av to avdelinger var en del av hastebeslutninga etter Sivilombudets funn hos oss i mars. Vi forventer at det følges opp og gjennomføres som planlagt, sier fungerende fengselsleder Christian Eng på telefon fra fengselet.

BRUKSKLAR: Sikkerhetssenga sto i sommer oppstilt i gangen siden det ikke noe et eget rom å ha den i.

BRUKSKLAR: Sikkerhetssenga sto i sommer oppstilt i gangen siden det ikke noe et eget rom å ha den i.

Eirik Dahl Viggen

KDI skriver i en e-post til NFF-magasinet at de i mars ga Statsbygg i oppdrag å utbedre cellene, med penger avsatt til formålet.

En brannvernrapport satte stopp for prosjektet. Byggeprosjektet vil dra med seg store, uavklarte kostnader til brannsikring, penger som per nå ikke ligger på bordet.

Christian Eng ønsker utbygginga av Skien fengsel med kvinnefengsel velkommen, selv om ikke Bredtveit fikk NFFA-avdelinga.

– Vi har argumentert faglig for at en slik NFFA-avdeling burde ligge på tomta til Bredtveit fengsel. Det viktigste er likevel at denne avdelinga faktisk opprettes, slik at tilbudet til de aller mest sårbare kvinnelige innsatte styrkes, sier Eng. 

– I tillegg trenger vi et robust Bredtveit. Da må det også investeres i bygningsmasse og bemanning hos oss. Vi forventer rask fremdrift i byggesaken, slik at de fysiske forholdene ved fengselet bedres i tråd med anbefalingene.

Ressursteamet sikres

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier til NRK at deler av de 85 millioner kronene som settes av til å løfte kriminalomsorgen i hele landet, skal gå til å sikre bemanning av ressursteamet på Bredtveit. Ressursteamet retter sin innsats spesielt mot noen av de mest sårbare innsatte.

Potten på 85 millioner kommer i tillegg til etablering av NFFA-avdeling i Skien, anslått til 55 millioner kroner.

Til sammenligning skal politiet trappes opp med to milliarder kroner. Satsinga er over 14 ganger større enn i kriminalomsorgen:

Justisbudsjett satsinger 2024

Les også: May Liz og Mia Mari hadde ikke noe annet valg enn å bli venner i fengsel

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse