JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stadler enige med Jernbaneforbundet om ny lønn

Drøyt to timer før fristen til Riksmekleren gikk ut ble Norsk Jernbaneforbund (NJF) og Stadler enige om størrelsen på tilleggene i årets lønnsoppgjør.
UNNGIK STREIK: Både Vy og SJ ville blitt rammet dersom  det hadde endt med streik for ansatte som tar seg av togvedlikeholdet. Men to timer før fristen gikk ut, ble partene enige.

UNNGIK STREIK: Både Vy og SJ ville blitt rammet dersom det hadde endt med streik for ansatte som tar seg av togvedlikeholdet. Men to timer før fristen gikk ut, ble partene enige.

Tormod Ytrehus

morten@lomedia.no

Jernbaneforbundet var villige til å ta ut 25 medlemmer på verkstedene til Stadler for å få en lønn på linje med resten av årets lønnsoppgjør.

Det ble det ikke noe av. Etter et halvt døgn inne i lokalene til Riksmekleren ble partene enige om at NJF-medlemmene får et generelt tillegg på 25 000 kroner i året, en engangsutbetaling på 4000 kroner og et punkt i avtalen mellom Stadler og NJF om kompetanseheving. Inklusiv kostnadene ved kompetansehevingen utgjør størrelsen på oppgjøret 5,2 prosent. Det samme var resultatet i frontfaget.

– Det sier seg selv at når vi må til riksmekleren så er det vanskelig. Men det har vært en god og konstruktiv mekling. Vi har hatt en god tone, selv om vi har vært uenige, sier Petter Trønnes, forhandlingsleder for NJF.

FORHANDLINGSDELEGASJON: Ole Sigurd Lambach, hovedtillitsvalgt i Stadler, Petter Trønnes, forhandlingsleder for NJF, Aarian Chawla, tillitsvalgt i Stadler, og forbundsleder Jane B. Sæthre deltok i meklingen på vegne av alle NJF-medlemmene i Stadler.

FORHANDLINGSDELEGASJON: Ole Sigurd Lambach, hovedtillitsvalgt i Stadler, Petter Trønnes, forhandlingsleder for NJF, Aarian Chawla, tillitsvalgt i Stadler, og forbundsleder Jane B. Sæthre deltok i meklingen på vegne av alle NJF-medlemmene i Stadler.

Kristian Brustad

– En grei lønnsøkning

Hadde ikke partene blitt enige ville i første omgang 25 verkstedsarbeidere ved Stadlers verksteder på Støren i Trøndelag, Lodalen i Oslo og Sundland i Drammen blitt tatt ut i streik. Det hadde rammet blant annet persontrafikken til både Vy og SJ, som får deler av togparken vedlikeholdt av ved disse verkstedene.

Ole Sigurd Lambach, hovedtillitsvalgt i Stadler, er spent på hvordan medlemmene reagerer på at årets tillegg både gis som et generelt tillegg og en engangsutbetaling.

– Men et generelt tillegg på 25000 er en grei lønnsøkning, sier Lambach.

Mer om oppgjøret: Ansatte er ikke fornøyd med lønnstilbudet

Mulighet til utdanning

Han er spesielt fornøyd med at de har fått kompetanseheving inn i avtalen med Stadler. Det er også et punkt han tror medlemmene er fornøyde med.

– At vi har fått inn et punkt om tanning vil jeg karakterisere som en seier. Det vil i første omgang de ufaglærte tjene på, men i framtidige oppgjør vil det gagne alle, sier Lambach.

Han poengterer at det er stor lønnsforskjell mellom ufaglærte og faglærte. Nå har de ufaglærte muligheten til å tette gapet.

– Vi har vært villige til å løfte de lavtlønte i de to siste oppgjørene, så det kan være at noen er misfornøyde med at vi gjør det i år og. Men personlig er jeg fornøyd, sier Lambach.

Åpner dører

Han understreker at muligheten til kompetanseheving ikke bare gjelder ufaglærte. Også ansatte med fagbrev kan ta videreutdanning.

 – Det åpner noen dører for de som har lyst til å utvikle seg innenfor det de jobber med eller prøve seg i en litt annen retning, sier Lambach.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse