JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lakseskatt

Høyre åpner for mer skatt i oppdrettsnæringa – men vil utsette lakseskatten

Høyre-leder Erna Solberg sier til DN at lakseskatten framstår som skrivebordsarbeid uten forståelse for hvordan næringa fungerer.
Ansatte i havbruksnæringa frykter for egne arbeidsplasser. Høyre vil stoppe lakseskatten, i alle fall midlertidig.

Ansatte i havbruksnæringa frykter for egne arbeidsplasser. Høyre vil stoppe lakseskatten, i alle fall midlertidig.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

– Grunnrenteskatt på laksenæringen fremstår som en skrivebordsøvelse der man ikke forstår verdikjeden i sjømatnæringen, og vi vil aller helst utsette hele beslutningen om en grunnrenteskatt til Stortinget har behandlet prinsippene for en slik skatt, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagens Næringsliv.

Utsette, men kan betale mer

Høyre-lederne mener hele lakseskatten må utsettes. Men ifølge DN er ikke Solberg skremt over milliardene regjeringen ønsker å hente inn i økt skatt for næringa. 3,65-3,8 milliarder kroner er det grunnrenteskatten skal hente inn via den nye grunnrenteskatten, som har fått mye kjeft fra både eiere og ansatte i næringa.

Ifølge DN mener Solberg for eksempel at næringa kan betale mer i skatt via en økning i produksjonsavgiften. Dette er en avgift som kom i 2020 da grunnrenteskatten ble lagt i skuffen av Høyre-regjeringa, og som til neste år er tenkt økes fra 40 til 56 øre per sløyd kilo fisk.

– Må vekk fra grunnrenteskatt

Det mest kritiske er at regjeringen legger bort tanken om normpris. I forslaget til grunnrenteskatten har regjeringen nemlig foreslått at skatten skal beregnes ut fra en normpris – det vil si beregnes ut fra hva laks handles for på børs. Problemet med det er at mye fisk handles via fastkontrakter, som gjerne ligger lavere enn børsprisen. En konsekvens av normpris kan da bli en kunstig høy beskatning.

Høyre-leder Erna Solbreg er skeptisk til å innføre grunnrenteskatten som foreslår for oppdrettsnæringa.

Høyre-leder Erna Solbreg er skeptisk til å innføre grunnrenteskatten som foreslår for oppdrettsnæringa.

Erlend Angelo

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har i det siste åpnet for å justere lakseskatten, for få til et bredest mulig forlik på Stortinget.

Dette er noe LO-forbundene Fellesforbundet og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) ønsker, all den tid det vil sikre viktig forutsigbarhet for næringa. Forbundene organiserer arbeidstakerne ute på oppdrettsmerdene og i fiskeindustrien som slakter og videreforedler laksen. I begge forbundene har tillitsvalgte uttrykt seg svært kritisk til grunnrenteskatten, i frykt for at både eksisterende og kommende arbeidsplasser kan forsvinne.

• Les mer om grunnrenteskatten på regjeringens egne nettsider.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse