JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer Forsvaret etter at turmat-produsent måtte permittere

Real turmat-produsenten Drytech har permittert omtrent halve arbeidsstokken som følge av at kontrakten med Forsvaret ikke er fornyet. Men noen anbudskonkurranse er fortsatt ikke lyst ut.
Drytech produserer Real Turmat til det private markedet, men fram til februar/mars var Forsvaret deres største kunde.

Drytech produserer Real Turmat til det private markedet, men fram til februar/mars var Forsvaret deres største kunde.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

De siste fire månedene har vært preget av frustrasjon hos Real Turmat-produsenten Drytech i Tromsø.

Produksjon av stridsrasjoner til Forsvaret har utgjort mellom 50–60 prosent av omsetningen til matprodusenten. Helt siden oppstarten i 1993 har samarbeidet med det norske militæret vært en viktig del av selskapet.

Men i vinter ble det plutselig stopp i leveransene til Forsvaret. Etter flere måneder med samtaler om videreføring av rammeavtalen, fikk Drytech beskjed i overgangen februar/mars om at det ikke ville bli inngått en rammeavtale gjennom direkteforhandlinger.

Bakgrunnen var at Forsvaret ble oppmerksom på at det ikke lenger forelå en eneleverandørsituasjon, skriver Hans Meisingset, kommunikasjonssjef i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), til NNN-arbeideren.

Venter på anbudskonkurranse

Fortsatt har ikke Forsvaret besluttet hva slags forsyningstjeneste de skal velge. I mellomtida benytter de seg av en Nato-tjeneste som leverandør for stridsrasjoner, opplyser Meisingset. Det betyr også at en eventuell anbudskonkurranse lar vente på seg.

Det får tillitsvalgte i LO-forbundet NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) til å rynke på nesa.

– Dette er en merkelig håndtering av Forsvaret. Hvorfor starter man ikke på anbudskonkurransen før den eksisterende rammeavtalen går ut? Og hvorfor kan ikke Drytech levere til Forsvaret fram til anbudskonkurransen lyses ut? spør Tove Berit Berg, forbundssekretær i NNN.

Tove Berit Berg, forbundssekretær i NNN.

Tove Berit Berg, forbundssekretær i NNN.

Erlend Angelo

Hun skjønner godt at de ansatte i Drytech er frustrert.

– Dette er en uryddig måte å gjøre det på. Det er, pent sagt, merkelig av Forsvaret å velge denne metoden, mener Berg.

Les også: «Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Fortsatt permittert

De ansatte i Drytech går nå inn i sommerferien med 10–11 stykker permittert, noe som utgjør omtrent halvparten av produksjonsarbeiderne.

Og når ferien er over, er det ikke lenge til at de har vært permittert i 26 uker. Etter det har ikke de ansatte lenger rett på dagpenger, og Drytech overtar igjen lønnsplikten.

Hva som skjer da, er i uvisst.

– Det er veldig frustrerende at det tar så lang tid. Stemninga er nedtrykt; vi går jo rundt i et tomt lokale. Det merkes godt når 10–12 stykker mangler, sier Patrik Solberg til NNN-arbeideren.

Han er klubbleder for de NNN-organiserte, og håper han har mer konkret informasjon til medlemmene over sommeren.

Det begynner å bli litt vel god plass i lokalene, synes klubbleder Patrik Solberg i Drytech.

Det begynner å bli litt vel god plass i lokalene, synes klubbleder Patrik Solberg i Drytech.

Erlend Angelo

– Vi ønsker jo å beholde medarbeiderne, det er dyktige folk. Vi håper virkelig det kommer ut et anbud raskt over sommeren, for da har vi i alle fall noe mer å fortelle, sier Solberg.

I verste fall må Drytech si opp flere av sine ansatte. Noen av kollegaene har allerede begynt å lete etter annet arbeid. Noe Solberg har forståelse for, særlig med tanke på at dagpengesatsen er lavere enn det man får i lønn.

– Det er jo ikke akkurat billig å bo her i Tromsø, sier Solberg.

Forsvaret: For tidlig å si

Ifølge kommunikasjonssjef Meisingset i FLO forholder Forsvaret seg til regelverket for offentlige anskaffelser.

«Så lenge disse følges vil nåværende og mulige nye leverandørers interesser ivaretas. Drytech vil på linje med andre aktuelle leverandører kunne konkurrere om å inngå rammeavtale med Forsvaret» skriver Meisingset i en e-post.

I NNN er de tydelige på hva de ønsker seg:

– De bør sette i gang anbudsrunden så fort som mulig – og vi ønsker så klart at de velger seg en norsk leverandør. Det er viktig for norsk matberedskap, mener forbundssekretær Berg.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse