JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NNNs landsmøte 2021:

Lysbakken til NNN: – Nå får dere to sjanser istedenfor én!

SV-leder mener fagbevegelsen er godt tjent med SV som opposisjonsparti: – Først kan dere forhandle med regjeringa. Så kan dere komme til oss. To sjanser – det er dobbelt så mye, det!
To sjanser er bedre enn en, konkluderte SV-leder Audun Lysbakken da han talte til NNNs landsmøte.

To sjanser er bedre enn en, konkluderte SV-leder Audun Lysbakken da han talte til NNNs landsmøte.

Håvard Sæbø

erlend@lomedia.no

Onsdag er den store politiske dagen på NNNs landsmøte. Dagen startet med taler fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes og SV-leder Audun Lysbakken.

Og sistnevnte mener dagens modell på Stortinget må være en god løsning for både NNN og fagbevegelsen generelt.

– Vi ønsket som NNN er rødgrønn regjering. Vi er nok mer utålmodige enn Ap og Sp, så det ble ikke sånn. Men kanskje er den modellen vi nå får veldig bra for fagbevegelsen. Nå kan dere først gå i dialog med Ap og regjeringen – og om det ikke bringer dere helt til mål, så kan dere sette dere ned med oss. Det blir en sjanse til. To sjanser, rett og slett. Det er dobbelt så mange, det!

Feriepenger og omfordeling

Lysbakken hadde et praktisk eksempel fra årets forhandlinger – nemlig at det ble feriepenger på dagpenger.

Et krav NNN-leder Anne Berit Aker Hansen gjentok i sin åpningstalen – og som altså ble kvittert ut etter budsjettforhandlingene med SV og offentliggjort bare timer etterpå.

– Det var sånn vi vant kampen om feriepenger, presset som kom fra fagbevegelsen. Budsjettet var ikke godt nok for rettferdighet og fordeling. Dere fikk en sjanse til, og da fikk vi det til sammen! sa Lysbakken, og fortsatte med lovnader om å fortsette å kjempe mot ulikheten som åtte år med blå regjering har ført med seg.

– Vi skal skattelegge dem med millioninntekter og formuer hardere. Det skal vi bruke på velferd til vanlige folk. Som gratis SFO. Og så er det et løfte til: Tannhelsereform. Vi han ikke ha en velferdsstat der lommeboken bestemmer helsa di!

Mer fra landsmøtet: – Vi må drive matproduksjonen der råvarene er, sier LO-lederen

Rødt: Påhengsmotoren klar

Tannhelsereform var også noe Moxnes understreket i sin tale til landsmøtet.

– Vi i venstreopposisjonen er klare! Jolla fra Hurdalssjøen trenger en påhengsmotor, den har Rødt! sa Moxnes.

Som sammen med Lysbakken understreket at valgresultatet var en dom over økningene av forskjellene her til lands. Rødts egen oppslutning var et bevis på det, mente lederen.

– Vi fikk 4,7 prosent – og dere i bryggeribransjen veit at det er en god prosent!

Mye lest: Statsministeren må få litt kjeft når han kommer til landsmøtet, oppfordret NNN-lederen

Ta bort momsen

Rødt-lederen snakket varmt om den norske næringsmiddelindustrien. Og sa at Rødt vil kjempe for null moms på norskprodusert mat.

– Pandemien har vist at dere gjør en av de viktigste jobbene i samfunnet. Selvberging er beredskap, vi må ha en sterk næringsmidelindustri, som kan foredle norske råvarer. Vi slår ring rundt norsk industri, sa Moxnes – og mente strømprisene er viktig også for industrien.

– Det rammer folk med dårlig råd, men det rammer også industrien. Vi buldrer over av evigvarende vannkraft. Vi må bremse eksporten, og bruke de mekanismene som ligger i dagens avtaler – for prisene de skal ned!

Oversikt: Alt du vil vite om landsmøtet – men ikke tør å spørre om

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse